Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.

12. 08. 2020. 16:45   >>  06:11 85

MARKOVIĆ

Bez razumijevanja za otpor valorizaciji Aerodroma

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković danas je u Tivtu u razgovoru sa rukovodstvom opštine čestitao na realizaciji planiranih projekata i nastavku uspješnog razvoja grada i saopštio da će sljedeća vlada, koju će dominantno formirati Demokratska partija socijalista, beskompromisno obezbijediti realizaciju nove vizije razvoja Aerodroma Crne Gore u interesu Podgorice, Tivta i cijele Crne Gore bez obzira ako će u tom procesu biti pogođen nečiji pojedinačni ili partijski interes.

 

Tivat – primjer pametnog i održivog razvoja grada

Rukovodstvo Tivta, na čelu sa predsjednikom Opštine Sinišom Kusovcem, predočilo je predsjedniku Vlade detalje realizacije četvorogodišnjih planova rekavši da su gotovo svi projekti realizovani. Za naredni period vlast u Tivtu imamo tri prioriteta, kazali su: Izgradnju bulevara prema Lepetanima, sportski kompleks Župa i sportsku akademiju sa stadionom.

Predsjednik Vlade je čestitao rukovodstvu Tivta na uspješnoj realizaciji planiranih ciljeva rekavši da je Tivat pokazao u kratkom roku da se može na pametan i održiv način razvijati grad i unapređivati kvalitet života građana.

„Tivat je postao mjesto koje nije samo prepoznatljivo kod nas nego je globalno prepoznat kao turistička destinacija sa potencijalom. On konkuriše najprestižnijim destinacijama. Pokazali smo da hrabrošću i odlučnošću možemo mijenjati stvari i to brzo. Pozitivno je to što je lokalna vlast posvećana razvoju infrastrukture – saobraćajne, komunalne i društvene“ – kazao je premijer Duško Marković na sastanku.

Svečano otvoren Centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju

Premijer je svečano otvorio Dnevni Centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Objekat površine 680 m², vrijedan 660.000 eura, finansirala je Opština Tivat.

Centar koji može da primi do 25 korisnika podrazumijeva osmočasovnu njegu i razvoj vještina potrebnih za svakodnevni život u zajednici, podršku roditeljstvu i patronažno pružanje usluga.

Predsjednik Vlade je prethodno obišao objekte saobraćajne infrastrukture u Tivtu i trafostanicu u Lastvi Grbaljskoj.

Sa privrednicima su Premijer i ministarka ekonomije Dragica Sekulić razgovarali o razvojnim projektima i o realizaciji Vladinih paketa podrške privredi i građanima u prevladavanju posljedica pandemije koronavirusa.

Za predsjednika Vlade uvijek je posebno zadovoljstvo posjetiti Tivat

Sumirajući današnji dan premijer Duško Marković je rekao da je za predsjednika Vlade uvijek posebno zadovoljstvo kada se nalazi u radnoj posjeti tivatskoj opštini.

„To je zaista najbolja prilika da se na konkretnom primjeru još jednom uvjerimo koliko je bila ispravna naša vizija razvoja, u čiju smo realizaciju krenuli odmah nakon obnove naše nezavisnosti. Ondašnji i današnji Tivat ne liče jedan na drugi.To najbolje znaju sami Tivćani jer se pred njihovim očima odvija preporod grada, koji je u ovom kratkom periodu postao jedna od najprestižnijih turističkih i jahting destinacija na Mediteranu. Ali, ne samo to: danas sam obišao i još jedan kapitalno važan objekat koji smo realizovali prošle godine – trafostanicu Lastva Grbaljska, koja predstavlja novo srce elektroenergetskog sistema Crne Gore. Osim ključnog značaja za projekat podmorskog energetskog kabla prema Italiji, ova trafostanica garantuje kvaklitetno napajanje energijom svih postojećih i planiranih turistuičkih centara na našem primorju. Zaista, u energetskom smislu, kroz ove projekte Crna Gora je već uhvatila direktan priključak sa modernom Evropom“, istakao je on.

Nemam razumijevanja za otpore valorizaciji aerodroma

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da je u okviru detaljnih razgovora koje je vodio sa rukovodstvom Opštine Tivat nezaobilazna tema bila i valorizacija i razvoj tivatskog Aerodroma.

„Nemam razumijevanja za otpore koji nam dolaze i od naših koalicionih partnera. Uvjeren sam da Aerodromi mogu mnogo više da pruže našem razvoju samo u opciji valorizacije, koja podrazumijeva i novac, i znanje, i viziju tog razvoja, umjesto da nastavimo da koristimo i iscrpljujemo taj resurs na način koji nije održiv. Vlada će u narednom mandatu sigurno obezbijediti da se ta nova vizija razvoja Aerodroma ostvari. Nastavićemo započetu tendersku proceduru i dovesti do kraja proces koji nam garantuje najmanje sto miliona eura avansnog prihoda; zatim godišnju naknadu čiji je iznos veći od sadašnje dobiti Aerodroma; nove investicije od najmanje dvije stotine miliona eura, a Tivat i Podgorica prihodovaće i značajan dio od koncesione naknade. Da ne pominjem da nam to garantuje novo znanje i nove kompetencije zaposlenih i u konačnom – razvoj naših aerodroma po mjeri evropskih vazdušnih luka. E tek takvi aerodromi u Tivtu i Podgorici služiće u punoj mjeri razvoju crnogorske ekonomije“, naveo je Marković.

Marković je rekao da ova šansa ne smijne biti propuštena.

„Nova Vlada koju će dominantno formirati Demokratska partija socijalista Crne Gore, neće praviti kompromise na ovoj temi. I Tivat, i Podgorica zaslužuju punu valorizaciju ova dva resursa; to je u interesu ova dva grada, to je u interesu Crne Gore. A ako će u tom procesu biti pogodjen nečiji pojedinačni ili partijski interes – ipak je manja šteta nego da nam Aerodromi koče ubrzani razvoj! Nova Vlada tu neće imati ni najmanju dilemu! Zato je važno da ovo razumiju i građani Tivta i zato je ova moja poruka, prije svega, upućena njima“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na kraju radne posjete Opštini Tivat.

Пратите нас на

Коментари85

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније