Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Saša Bezarević, Radio Crne Gore ]

16. 01. 2023. 14:42   >>  14:37

MITROVIĆ ZA RADIO CG

"Država da se intenzivno bavi ekološkim problemima"

Pljevaljski ekolozi smatraju da aktivnosti na smanjenju zagađenosti vazduha treba maksimalno intenzivirati kako bi se značajnije popravilo stanje životne sredine u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

Da se, ipak, krenulo u pravom smjeru, vjeruje i Milorad Mitrović iz Ekološkog društva "Breznica", koji smatra da je važan korak na dugačkom putu do potpune stabilizacije ekoloških prilika u pljevaljskom kraju, načinjen nedavnim održavanjem sjednice parlamentarnog Odbora za turizam, poljoprivredu. ekologiju i prostorno planiranje upravo u Pljevljima:

"To je dobar pomak sa mrtve tačke i jasan pokazatelj da oni hoće da rješavaju problem. Čitav proces je dugotrajan, iskrsnuće brojne teškoće, ali je najbitnije dobro početno pozicioniranje, a onda će sve biti lakše", navodi on.

Napominjući da na lokalnom nivou treba napraviti plan hitnog djelovanja u slučaju naglog pogoršanja kvaliteta vazduha, posebno u zimskom periodu, Mitrović veoma korisnom ocjenjuje i namjeru da se u Pljevljima otvore kancelarije Agencije za zaštitu životne sredine i ekološke inspekcije.

Ali, kako naglašava, uz prethodno ispunjenje određenih uslova:

"Ako će da dovedu neke službenike po političkoj pripadnosti, onda nama to ne treba. Imenovanje ekološkog inspektora mora da uslijedi tek kada se raspiše javni poziv, ljudi pozovu na testiranje, vide njihovi rezultati a onda izabere najbolji koji će svoj posao obavljati odgovorno i u skladu sa propisima struke i obavezom da pravovremeno reaguje na sve negativne ekološke pojave kakvih je mnogo u Pljevljima".

Ima i poruku za nadležne državne institucije: ​​​​

"Sasvim je svejedno da li ćemo mi jednog dana ući u EU ili ne. Ono što je važno jeste poštovanje Ustava kao krovnog dokumenta, kao i naša dužnost da natjeramo i državu i zagađivače da se intenzivno i bez prekida bave ekološkim problemima. Tek tada bi se zagađenja svela u zakonima propisane norme i granice, a država svakom građaninu, baš kako to i piše u Ustavu, obezbijedila čist vazduh i čistu životnu sredinu".

Pljevlja su grad prepun brojnih zagađivača vazduha a predvode ih veliki industrijski objekti, kotlarnice i individualna ložišta na ugalj. Zato i stručnjaci i građani nemaju dilemu da je ključ za rješavanje većine ekoloških problema u toplifikaciji grada i maksimalnom iskorišćenju toplotne energije iz Termoelektrane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније