Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.L.B. ]

05. 11. 2022. 09:08   >>  09:30

AGENCIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Vadili šljunak, a nisu dostavljali izvještaje o uticajima na prirodu

Preduzeća “Putevi”, “Tehno put” i “Transpetrol”, koja se bave proizvodnjom asfalta, betona i separacijom prirodnog šljunka biće opomenuta jer nijesu dostavili izvještaje koji se odnose na praćenje stanja životne sredine, što je u suprotnosti sa važećim zakonima, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.

Ta institucija se obratila Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore zahtjevom, da tim preduzećima uputi urgencije na zakonsku obavezu dostavljanja podataka.

Agencija za zaštitu životne sredine podsjeća da je izdala Rješenja o davanju saglasnosti na elaborate procjene uticaja na životnu sredinu 2012.godine, preduzećima iz Podgorice, i to: „Putevi“ d.o.o. za postrojenja za proizvodnju asfalta - asfaltna baza i postrojenje za drobljenje i obradu kamena, preduzeću „Tehno put“ d.o.o. za postrojenje za proizvodnju asfalta, fabrika betona sa pratećim objektima i preduzeću „Transpetrol“ d.o.o. za postrojenje za separaciju prirodnog šljunka, preradu šljunka, proizvodnju betona, betonske galanterije, cementnog maltera i asfalta.

“Elaboratima na koje su date ekološke saglasnosti propisano je, da je nosilac projekta dužan da rezultate mjerenja koji se odnose na pojedine segmente životne sredine (vazduh, vode, buka, zemljište) svake godine dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine i organu nadležnom za poslove životne sredine opštine na čijoj se teritoriji realizuje projekat - što isti do sada nijesu činili .Kako gore navedena preduzeća nijesu dostavljala Agenciji pomenute izvještaje koji se odnose na praćenje stanja životne sredine (monitoring), što je u suprotnosti sa važećim zakonima, ova institucija se obratila nadležnom organu - u ovom slučaju Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore zahtjevom, za upućivanjem pomenutim subjektima urgencije na zakonsku obavezu dostavljanja podataka”, poručuju iz Agencije.

Kažu da je ta obaveza utvrđena programom praćenja uticaja na životnu sredinu.

“Od Uprave za inspekcijske poslove je dalje traženo, da Agenciji dostavi sve izvještaje o inspekcijskom nadzoru tih subjekata za koje su im date ekološke saglasnosti na elaborate procjene uticaja na životnu sredinu, a koje kako već saopštismo nijesu dostavljali”, poručuju iz Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније