Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

24. 09. 2022. 11:13 >> 11:09

BRITANSKA OPERACIJA ČIŠĆENjA

Za nuklearni otpad 260 milijardi funti

Cijena razgradnje britanskog nuklearnog otpada iz 20. vijeka mogla bi da košta 260 milijardi funt, jer napuštena i degradirana mjesta predstavljaju sve veći izazove, navodi se u analizi predstavljenoj međunarodnoj grupi stručnjaka.

Britanska vlada obećala je nove generacije reaktora, ali cijena bezbjednog otklanjanja otpada iz prethodne generacija elektrana rapidno raste.

Stara nuklearna postrojenja predstavljaju sve opasnije i izazovnije probleme. Zastarjela oprema i električni sistemi u Selafieldu, koji skladišti veći dio nuklearnog otpada u zemlji, istovremeno je i jedno je od najopasnijih lokacija na svijetu.

Na ovoj lokaciji postoji povećani rizik od požara, a održavanje ovog mjesta bezbjednim predstavlja sve veći rizik. Prošlog oktobra neispravna rasvjeta je izazvala požar u pomenutom objektu, što je dovelo do njegovog zatvaranja na nekoliko sedmica.

Analiza Stivena Tomasa, profesora energetske politike na Univerzitetu u Griniču, procjenjuje da će ukupan račun za razgradnju britanske planine nuklearnog otpada porasti na 260 milijardi funti, kao i da će samo za Selafild vlada morati da potroši 110 milijardi funti.

Ostale lokacije koje treba adekvatno sanirati su 11 Magnok elektrana, izgrađenih između 1950-ih i 1970-ih godina i sedam naprednih gasnih reaktora izgrađenih 1990-ih.

U 2005. godini, britanska vlada je za razgradnju i odlaganje radioaktivnog otpada iz nuklearnih elektrana potrošila 51 milijardu funti.

U godišnjim izvještajima Agencije za bezbjedno otklanjanje otpada (NDA) troškovi bezbjednog odlaganja otpada permanentno rastu. Prošle godine su procijenjeni na 131 milijardu funti, dok se u poslednjem godišnjem izvještaju navodi se da je za plaćanje raščišćavanja potrebno 149 milijardi funti.

Ipak, prema najnovijoj analizi Stivena Tomasa, račun već iznosi 260 milijardi funti.

Planira se izgradnje velike podzemne deponije nuklearnog otpada za bezbjedno skladištenje 700 hiljada kubnih metara radioaktivnog otpada, što je ekvivaletno masi od 10 hiljada autobusa.

Za izgradnju deponije procijenjeni troškovi su se sa prvobitnih 11 milijardi funti, popeli na 53 milijarde funti.

Kako je saopštila NDA, čišćenje nuklearnog otpada trajaće više od 100 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније