Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

22. 03. 2022. 13:40 >> 13:42

JAPANSKI NAUČNICI TVRDE

Vidljiva plastika je samo vrh ledenog brijega

Dok su milijarde tona plastičnih proizvoda proizvedenih u „plastičnom dobu“ u poslednjih pola vijeka drastično promijenile način na koji živimo na bolje, plastični otpad koji je dospio u životnu sredinu postavlja nove izazove za prirodu i veliki je test za buduće generacije.

U želji da simulira sudbinu plastike koja je dospjela u okeane, nova studija koju je vodio Univerzitet Kjušu procjenjuje da je 25,3 miliona metričkih tona plastičnog otpada ušlo u naše okeane i da se skoro dvije trećine toga ne može pratiti.

Autori studije ocjenjuju da analiza sugeriše da je ovo možda samo vrh ledenog brijega plastičnog otpada, jer postoji još makar 540 miliona metričkih tona pogrešno upravljanog plastičnog otpada, koje je zarobljeno na kopnu i koje putuje ka okeanima.

Dok naučnici istražuju površine i plaže okeana kako bi utvrdili koliko je plastičnog otpada dospjelo u svjetska mora, smatra se da su ogromne količine okeanske plastike znatno ispod površine ili na morskom dnu, skrivene od dometa naučnog posmatranja pomoću uobičajene opreme za uzorkovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније