Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

31. 01. 2022. 09:13 >> 12:07
1

PANTOVIĆ

Nemamo izvještaj kako je bušenje uticalo na živi svijet

Nina Pantović iz Organizacije KOD upozorila je da ne znamo na koji je način konzorcijum Eni-Novatek zatvorio rupu za istraživanje nafte i da bi, da je došlo do katastrofe izlivanja nafte, Crna Gora bila u problemu. Kao razlog navodi to što je konzorcijum od 208 katastrofa u 2020. godini, uspješno sanirao samo 39. Istakla je da još nemamo izvještaj kako su vibracije od bušenja uticale na delfine, ribe i morske kornjače.

Informacija da u bušotini nema nafte obradovala je ekološke aktiviste.

“Politička klasa je bila toliko ubijeđena da ima nafte i da će to biti karta koja će nas izvuči iz svega. Bezobrazluk je bio i komentar da će se naftna platforma koristiti kao turistička atrakcija”, kaže Pantović.

Istakla je da bi Crna Gora dobijala 60 odsto neto profita, nakon što konzorcijum podmiri sve svoje ćerke kompanije i druge obaveze. Ona je navela da bi tih desetak ili pedesetak miliona od nafte uništilo naš turizam, a i morski svijet.

“Trovala bi se voda, trovao bi se živortinjski svijet. I sada tokom bušenja bilo je vibracija koje su uticale na delfine, ribe i morske kornjače. Mi još nemamo izvještaj kako je to uticalo na živi svijet na koji način su oni to sanirali”, kazala je ona.

Upozorava da su naši inspektori morali biti obučeni kako da reaguju da je došlo do neke katastrofe.

“Da se desila katastofa mi nebismo imali mehanizaciju, ni strategiju da to saniramo. Ugovorom je obavezano da će iz Italije dolaziti da saniraju štetu. Ali da li konecsionar treba da bude u obavezi da to radi ili mi treba sami to da saniramo budući da je konzorcijum Eni Novatek u 2020. godini imao 208 katastrofa, odnosno prolivanja nafte, a samo 39 ih je sanirano uspješno”, objasnila je ona.

Posljedice takvih stvari su dugoročne, poručila je ona. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније