Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

03. 02. 2023. 12:44

Sastanak EU-Ukrajina: paralelni svjetovi u Kijevu

Članovi Evropske komisije u Kijevu s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

Grupa posjetilaca iz Brisela sastaje se usred ukrajinske prestonice, u gradu gdje je samo u januaru eksplodiralo 18 raketnih projektila. Petnaest komesara i predsjednica Evropske komisije pregovaraju za ogromnim ovalnim konferencijskim stolom. Sve izgleda kao paralelni svijet.

Preko puta njih sjede ministri ukrajinske vlade. Slušaju o prednostima dobrog makroekonomskog planiranja, o mogućnostima prelaska na obnovljive izvore energije, s fokusom na vodonik. Govori se i o tome da EU želi da isporuči 35 miliona LED-lampi.

-pročitajte još: Njemci dugoročno vide Ukrajinu u NATO

LED-osvetljenje olakšava svakodnevni život

LED-lampe su veza s paralelnim svijetom rata. Pošto su dalekovodi mjesecima sistematski uništavani, energija je postala veoma dragocena. Mnogi u Ukrajini provode mnogo vremena u mraku. Ako se bude uspjelo da se štedljive sijalice distribuiraju širom zemlje, to bi im malo olakšalo svakodnevicu.

„Dobro je ponovo biti ovdje“, rekla je po dolasku Ursula fon der Lajen. Ova, njena četvrta posjeta Kijevu, je posebna: „Došla sam sa svojim timom“. Ali još nešto je ovoga puta drugačije. Manje se priča o isporukama oružja, manje o zimskoj pomoći i svakodnevnoj borbi za opstanak. „Sada pripremamo budućnost Ukrajine“, rekla je predsjednica Evropske komisije.

-pročitajte još: Da li su sada na redu borbeni avioni, pa onda podmornica...?

Zelenski želi zelenu rekonstrukciju

Predsjednica Evropske komisije odlučna je da još tokom rata organizuje obnovu Ukrajine. Ljudi bi trebalo da osjete da postoji vrijeme i nakon rata, bolje vrijeme. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je konkretan. Ukrajina će, kaže, postati „vodeća zemlja u razvoju moderne, zelene energije.“

To je još jedna rečenica koja kao da dolazi iz paralelnog svijeta. Zelenski kaže da je okružen stotinama džakova sa pijeskom koji su svuda u njegovoj predsedničkoj palati postavljeni iz bezbjednosnih razloga. Ima ih i ispred veličanstvene sale sa gipsanim ornamentima gde on hoda prema mikrofonu zajedno sa „dragom Ursulom“. Njegova ideja je sledeća: ako već kompletna infrastruktura mora da se obnavlja, onda to može da se odmah uradi ekološki.

Zelenski sa Fon der Lajen po njenom dolasku u Kijev

Balansiranje Fon der Lajen u Kijevu

Na sastanku briselske Komisije i kijevske Vlade neprestano se sučeljavaju bijes zbog Putinovog rata i nepokolebljiva volja za obnovom. Ali, to je još uvjek jednačina s više od jedne nepoznate. Niko ne zna šta će sve na kraju morati da se izgradi s obzirom na to da su dalja uništavanja neizbježna. A i svi u Kijevu vjeruju da će na proljeće krenuti nova ruska ofanziva.

Za Ursulu fon der Lajen posjeta Kijevu je neka vrsta balansiranja. Ona zna kakve nade Ukrajinci polažu u Evropsku uniju. To je za njim obećavajuće mjesto za bekstvo od sumorne ratne svakodnevice. Ona međutim uočava i opasnost da bi nade mogle da nestanu. U Savjetu EU, od 27 šefova država i vlada, ima mnogo onih koji smatraju da je Ukrajina i dalje daleko od članstva.

„Dvije godine“ do članstva u EU?

Premijer Denis Šmihal stvari vidi drugačije. Ukrajina bi mogla da „za dvije godine“ stvori uslove. Šef ukrajinske ponovio je u Kijevu to svoje predviđanje koje je prije nekoliko nedelja izazvalo čuđenje u Briselu. Šefica Komisije Fon der Lajen izbjegla je da se obaveže na neki određeni broj godina. Pristupanje je povezano s jasnim uslovima – i može proći veoma različito vrijeme od zemlje do zemlje dok se oni ne ispune.

U stvari, Ukrajina je tek od ljeta kandidat za članstvo, a pregovori o pristupanju još nisu ni počeli. Samo za to je EU formulisala sedam zahtjeva, oni su reakcija na raširenu korupciju u zemlji. Reč je o nezavisnosti sudija Ustavnog suda i načinu njihovog biranja, o jasnim pravilima u borbi protiv pranja novca i, što je najvažnije, o zakonu protiv uticaja oligarha. Ne želi se da milioni koji dolaze iz EU nestanu u mračnim kanalima, jedna Mađarska je Uniji i više nego dovoljna.

Aplauzi u Kijevu: članovi Evropske komisije i vlade Ukrajine zajedno u glavnom gradu Ukrajine

Pohvala i preporuka Zelenskom

Ali, zar najnoviji korupcijski skandali ne dokazuju da je Ukrajina daleko od spremnosti za pridruživanje? Naprotiv, kaže predsjednica Komisije. Organi za borbu protiv korupcije u zemlji očigledno su efikasno radili, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim. Ona to vidi kao pozitivan razvoj, ali i preporučuje Zelenskom „da reaguje dovoljno brzo na političkom nivou kako bi borba protiv korupcije pokazala opipljive rezultate i dodatno se intenzivirala“.

Ta prijateljska preporuka ima i jedan aktuelni razlog. Nikada ranije, kako je prethodno naglašeno, EU nije dala toliko finansijske pomoći trećoj zemlji kao što je to učinila kada je u pitanju Ukrajina. Samo ove godine vladi u Kijevu bi trebalo da stigne 18 milijardi evra direkne pomoći. To je novac koji je namjenjen da se obezbjede osnovni vladini izdaci – a koji ne bi trebalo da izvuku oligarsi i drugi ratni profiteri.

hš/ss (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније