Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

31. 01. 2023. 19:46

Žene zarađuju 18 odsto manje

Provided by Deutsche Welle

Žene u Njemačkoj i dalje u prosjeku primaju niže plate po satu od muškaraca. Prošle godine zarađivale su prosječno 20,05 evra po satu, odnosno 4,31 evro ili 18 odsto manje od muškaraca (24,36 evra). Pritom je, kako saopštava Savezni zavod za statistiku, u istočnoj Njemačkoj razlika u zaradi trenutno sedam odsto, što je znatno ispod 19 odsto koliko je na zapadu.

Zbog izmijenjene statističke metodologije, razvoj ne može direktno da se uporedi sa prethodnim godinama. Prema dugoročnom poređenju, međutim, jaz u platama je opao: na početku istraživanja 2006. godine iznosio je naime 23 procenta.

Žene više rade skraćeno radno vrijeme

Razlike se pojavljuju uglavnom zbog toga što žene češće od muškaraca rade u profesijama i na nivoima u kojima su plate niže. Istovremeno, one češće rade sa skraćenim radnim vremenom, što je povezano i sa nižom prosječnom bruto zaradom po satu. Ti faktori objašnjavaju čak 63 odsto slučajeva razlika u platama.

Preostalih 37 odsto razlike u zaradi, kako se navodi, „ne može se objasniti karakteristikama dostupnim u modelu procjene.“ Pritom sedam odsto otpada na slučajeve kada postoji razlika čak i ako su kvalifikacije i radno iskustvo uporedivi.

„Gornja granica“ za diskriminaciju u zaradi

„Može se pretpostaviti da bi razlike bile manje ako bi za analizu bilo dostupno više informacija o faktorima koji utiču na plate, kao što su informacije o prekidima u karijeri zbog trudnoće, rođenja djece ili brige o rođacima“, navodi njemački Savezni zavod za statistiku. Prilagođeni tzv. „rodni jaz u platama“ stoga bi „trebalo shvatiti kao ’gornju granicu’ za diskriminaciju u zaradi.“

aj (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније