Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

31. 01. 2023. 07:16

Sve više njemačkih penzionera prima finansijsku pomoć

Pravo na pomoć imaju oni nemački penzioneri čija ukupna mesečna primanja iznose manje od 924 evra

Sve je veći broj penzionera u Njemačkoj koji traže pomoć socijalnih službi zbog toga što im penzije nisu dovoljne za podmirenje životnih troškova. U septembru 2022. broj penzionera koji je primao novac u okviru programa osiguranja osnovnih finansijskih sredstava, porastao je za 12 procenata u odnosu na septembar 2021.

Prema do sada neobjavljenim informacijama Saveznog zavoda za statistiku, a koji su dati na uvid poslaničkoj grupi Ljevice u Bundestagu, u septembru prošle godine 674.515 penzionera primalo je taj oblik državne pomoći. Iz statistika je uočljivo da je broj zahtjeva porastao tokom ljetnjih mjesecima, onda kada su najviše počele da se osjećaju posljedice inflacije.

Sve više penzionera traži pomoć

Pravo na taj oblik finansijske pomoći imaju svi penzioneri čija ukupna mjesečna primanja iznose manje od 924 evra. Pomoć u finansiranju životnih troškova iznosi 449 evra. „Fenomen siromaštva kod starijih redovno obara rekorde“, kaže šef poslaničke grupe Ljevice Ditmar Barč. On ocjenjuje da 12 odsto više primalaca pomoći među penzionerima znači da se efekti inflacije jasno odražavaju i na situaciju u socijalnoj službi. Za Barča su ujedno te brojke samo „vrh ledenog brijega“.

„Milioni penzionera pate od aktuelne eksplozije cijena“, rekao je Barč i od savezne vlade zatražio dosljedniju politiku borbe protiv rasta cijena. „Cijene životnih namirnica i energenata moraju da padnu, a to je moguće kroz mehanizme zamrzavanja cijena i jaču državnu kontrola cijena kod energetskih kompanija i prehrambene industrije“, rekao je Barč za medijsku kuću RND. Stranka Ljevica je na jednom sastanku sredinom januara od vlade zatražila da se do kraja godine ukine porez na dodatu vrijednost kako bi se maloprodajne cijene obuzdale.

Nužna reforma penzionog sistema

Političar opozicione Ljevice istovremeno je zatražio održavanje sastanka na vrhu u kancelarskom uredu na kojem bi bile razmotrene mogućnosti sprječavanja siromaštva kod starijeg dijela stanovništva. „Krajnje je vrijeme za veliku reformu penzionog sistema u Njemačkoj. Penzije moraju da budu dovoljne za osiguranje životnog standarda i one moraju da garantuju da primalac penzije ne zapadne u siromaštvo“, rekao je poslanik Ljevice. „Neodrživa je situacija u kojoj je sve više penzionera prisiljeno da zatraži socijalnu pomoć kako bi preživjeli od prvog do prvog“, zaključio je Barč.

nk (afp)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније