Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Sabine Kinkarc  [ DW ]

02. 12. 2022. 13:02

Sporni planovi o lakšem dobijanju državljanstva

Provided by Deutsche Welle

Ovog decembra navršava se godina otkako se kancelarka Angela Merkel povukla sa funkcije. Iako je bilo kritika na račun njenog rada, posebno kada je riječ o odnosu prema Rusiji i energetskoj politici, građani Njemačke ipak imaju lijepa sjećanja na bivšu šeficu vlade. Gledajući unazad, 62 odsto ispitanih zadovoljno je ili čak veoma zadovoljno njenim radom. To pokazuje aktuelno istraživanje javnog mnjenja „Dojčlandtrend“, koje za javni servis ARD sprovodi institut Infratest-dimap.

O popularnosti koju je imala bivša kancelarka, njen naslednik Olaf Šolc može samo da sanja. Međutim, nijedna vlada do sada nije morala da rješava toliko problema za tako kratko vrijeme. Rat u Ukrajini, energetska kriza, klimatske promjene, inflacija – sve to ima ozbiljne posledice i ostavlja duboke tragove i nezadovoljstvo. Trenutno 68 odsto građana s pravom glasa kritikuje vladajuću koaliciju koju čine Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP).

Zanimljivo je vidjeti kakvo je raspoloženje pristalica tri koalicione stranke. Dok 71 odsto birača stranke SPD i 66 odsto pristalica Zelenih i dalje pozitivno ocjenjuje rad vlade, istog mišljenja je samo 18 odsto simpatizera stranke FDP. Toliko nezadovoljni nijesu ni birači opozicionih demohrišćanskih stranaka (CDU/CSU). Njih 25 odsto se izjasnilo pozitivno o vladi.

Provided by Deutsche Welle

Spor oko njemačkog državljanstva

Između koalicionih partnera na vlasti stalno dolazi do sukoba – kao u slučaju reforme Zakona o državljanstvu, koja je dogovorena koalicionim ugovorom. Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje predvodi SPD, predložilo je da njemačko državljanstvo može da se dobije već nakon pet godina boravka u Njemačkoj, umjesto dosadašnjih osam godina. U slučaju dobrih rezultata tokom školovanja ili na poslu, ili dobrog znanje njemačkog jezika, čak i nakon tri godine. Ali, FDP to koči.

I građani su podijeljeni kada je riječ o tim planovima: 49 odsto ih podržava, 45 odsto smatra da je skraćivanje roka pogrešno. Mišljenja se pritom razlikuju u zavisnosti od nivoa obrazovanja: 64 odsto visoko obrazovanih građana otvoreno je za izmjene Zakona o državljanstvu, bez obzira za koju stranku glasaju.

CDU i CSU jačaju

Kada se koalicione stranke svađaju, to kod građana ne prolazi baš dobro. Sve tri koalicione stranke gube podršku među biračima. Ukoliko bi parlamentarni izbori bili održani ove nedjelje, vladajuća koalicija ne bi imala većinu. S druge strane, jačaju Demohrišćani iz stranaka CDU i CSU. Oni sada, prema istraživanju, sa 30 odsto podrške imaju najbolji rezultat od marta 2021. godine.

To, međutim, ne znači da bi građani imali više povjerenja u vladu koju predvode sadašnji opozicionari. Samo 17 odsto Njemaca smatra bi se zadaci i problemi s kojima se suočava Njemačka, bolje rješavali ukoliko bi na vlasti bili CDU i CSU, a 24 odsto ispitanih smatra da bi vlada predvođena njima bila lošija.

Provided by Deutsche Welle

Slabo razumijevanje za klimatske aktiviste

Nedavno je u Egitpu održana Svjetska konferencija o klimi. Kada je u pitanju zaštita klime, 82 odsto Njemaca vidi „veoma veliku“ ili „veliku“ potrebu za akcijom. Samo 15 odsto ispitanih vidi „malu“ potrebu za tim ili je „uopšte ne vidi“. I mladi i stari, ljudi sa visokim i niskim primanjima, kao i pristalice gotovo svih stranaka u Njemačkoj, slažu se u vezi tog jasnog stava. Samo u redovima desničarske Alternative za Njemačku (AfD) postoje veće sumnje.

Međutim, klimatski protesti, koji uključuju kršenje normi i zakona, nailaze na malo razumijevanja među Njemcima. To se prije svega odnosi na djelovanje grupe „Poslednja generacija“. Njihovi protesti poslednjih nedjelja privukli su veliku pažnju javnosti i otvorili diskusiju o mogućem krivičnom gonjenju. Klimatski aktivisti ne dobijaju podršku čak ni pristalica Zelenih. Velika većina njih takođe odbacuje takve akcije.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu: Katar ne popravlja imidž

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru traje do sredine decembra. Katar se nada da će kao domaćin takmičenja uspjeti da popravi međunarodni ugled – ali to će, bar kad je o građanima Njemačke riječ, biti veoma teško. Otprilike polovina anketiranih Njemaca navodi da je za njih imidž Katara jednako loš kao i prije prvenstva, a svaki četvrti ispitanik je sada još kritičniji prema toj zemlji.

Njemačka će od 2026. godine uvoziti tečni gas iz Katara i 43 odsto Njemaca smatra da je ispravno održavati ekonomske odnose sa Katarom, dok 40 odsto smatra da je to pogrešno.

Poput zemlje domaćina, ni veliki fudbalski savezi ne mogu da računaju na više simpatija zbog Svjetskog prvenstva. Naprotiv. Šest od deset Njemaca smatra da je dosadašnji tok Mundijala pogoršao imidž Svjetske fudbalske federacije FIFA.

Njemački fudbalski savez (DFB) ne treba da strahuje za takav gubitak ugleda među njemačkim građanima. Međutim, dobra trećina ispitanih navodi da se za njih imidž DFB pogoršao. Tek svaki četvrti ispitanik smatra ubjedljivim način na koji su DFB i reprezentacija zauzeli stav o političkoj situaciji i stanju ljudskih prava u Kataru.

Nemačka reprezentacija uoči prve utakmice na Svetskom prvenstvu

Da li sportisti treba da izraze svoje mišljenje?

Više od polovine ispitanika (55%) podržava njemačke sportiste da izraze svoj stav na sportskim takmičenjima u zemljama koje su kritikovane zbog političke situacije i odnosu prema ljudskim pravima. S druge strane, četiri od deset ispitanika (39%) preporučuje njemačkim učesnicima da se na sportskim takmičenjima uzdrže od političkih izjava o zemlji domaćinu.

Još preostaje pitanje ko će u Kataru osvojiti Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Istraživanje „Dojčlandtrend“ pokazuje da Njemci nemaju jasnog fovorita. Kao pobjednika Mundijala 16 odsto ispitanika vidi Španiju, dok 14 odsto smatra da će to biti Brazil.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније