Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tomas Klajn  [ DW ]

02. 12. 2022. 10:23

Njemačka je postala osrednja

Za Tomasa Milera je ovo bila poslednja utakmica u drecu reprezentacije

Došao je kraj. Zadnji zvižduk sutkinje Stefani Frapar obilježio je ispadanje njemačke reprezentacije sa Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru. Nakon tri utakmice, završena je avantura tima pod vođstvom saveznog selektora Hanzija Flika. I to više nego zasluženo. Nakon loše predstave protiv Japana, i u napadu i u obrani, uslijedio je skok kvaliteta u drugoj utakmici protiv Španije. Ali ono što je njemačka reprezentacija pokazala u odlučujućoj utakmici protiv Kostarike, bilo je jednostavno malo. Premalo. Ekipa je na taj način potvrdila trend koji traje već godinama: Njemačka je postala osrednja.

Njemačka reprezentacija, koja je, naročito u prvom poluvremenu protiv Kostarike, 31. reprezentacije na FIFA-inoj svjetskoj rang-listi, djelovala kao bez glave, bez ideja i bezopasno. Nije uspjela da se istakne u napadu, dodavanja su se završavala kod suparnika, udarci ka golu su promašivali cilj za više metara, a u odbrani su Antonio Ridiger, Niklas Zile ili David Raum povremeno pravili greške od kojih se dizala kosa na glavi.

Kao i na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine u Rusiji, njemačka selekcija i ovoga puta mora kući već nakon prvog kruga. Ni na Evropskom prvenstvu prošle godine ekipa nije bila uspješna i ispala je već u osmini finala protiv Engleske. Ono što se moglo vidjeti u Kataru pokazuje dalje, gorko nazadovanje njemačke reprezentacije. Tim je u poslednjih deset utakmica na turnirima uspio da ostvari samo tri pobjede – to ne može biti dovoljno za tim Njemačke.

Helikopterom na konferenciju za novinare?

Izgradnja novog tima koja je s Hanzijem Flckom počela prije nešto više od godinu, zapala je u krizu. Pritom nijesu problematični samo sportski uspjesi. I oko onoga što se događa van terena sve češće se mršte i najveći navijači nacionalne reprezentacije. Prije druge utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Španije, na konferenciju za novinare u Dohi došao je samo selektor, iako bi morao da se pojavi bar još jedan igrač. Putovanje od kampa njemačke ekipe u Al Šamalu do glavnog grada Katara, što je udaljenost od oko 100 kilometara, za igrače jednostavno nije bilo prihvatljivo, objasnio je Flik.

To je bila uvreda za predstavnike svjetskih medija koji su čekali, kao i za navijače. Njemački fudbalski savez (DFB) je navodno za to „daleko“ putovanje na konferenciju za novinare, od FIFA zatražio helikopter. Ali FIFA se tome usprotivila. To je bio arogantan ispad koji se ne može objasniti, ni prihvatiti.

Previše igrača su osrednji

U sportskom pogledu, njemačka nacionalna selekcija već godinama ima isti problem: napadači ne pogađaju gol, a odbrana osrednje sprečava golove protivnika. Nedostaje napadač, prava „devetka“ – kakvi su svojevremeno bili Miroslav Klose ili Jirgen Klinsman. Postoji, istina, jedan kandidat – Niklas Filkrug, ali taj napadač Bremena ne spada u svjetski vrh. U odbrani defanzivnim igračima jednostavno nedostaje kvalitet. Jedino Antonio Ridiger ili golman Manuel Nojer po pravilu ispunjavaju visoka očekivanja. Ostali nemaju kvalitet da bi mogli da se nose sa svjetskim vrhom.

Ali, odakle da savezni selektor uzme igrače? Već godinama ne funkcioniše proces formiranja takvih budućih reprezentativaca, koji bi njemački tim mogli da vrate na stazu uspjeha. Kad imate većinom osrednje igrače, onda je to dovoljno samo za fudbalsku osrednjost.

Tek prije dvije godine DFB je promijenio svoj sistem treninga. Prodrman neuspjehom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, direktor DFB Oliver Birhof najavio je dalekosežne promjene u treningu i podsticanju mladih fudbalera. Pod naslovom „Projekat budućnost – za buduće svjetske prvake“, želimo da Njemačku u idućih 30, 40 godina etabliramo u svjetskom vrhu, najavio je Birhof. Taj put bi mogao da potraje duže nego što se mislilo. Flik je sada pod veoma velikim pritiskom, jer sledeće takmičenje je Evropsko prvenstvo za dvije godine, a domaćin je Njemačka. To ne ostavlja mnogo vremena tom 57-godišnjaku koji sada mora da dokaže svoj kvalitet kao selektor.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније