Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

30. 11. 2022. 17:42

Katar je iznenada saopštio da će Njemačkoj isporučivati gas

Tečni gas iz Katara

Nakon dugih pregovora, katarski ministar energetike i izvršni direktor Qatar Energy Sad Šarida al Kabi, saopštio je u utorak (29.11.) da je sa Njemačkom sklopljen sporazum o isporuci tečnog gasa. Energetski gigant Qatar Energy zaključio je ugovor prema kojem će gas biti prodat kompaniji iz SAD Conoco Phillips, koja će ga svojim specijalnim brodovima isporučivati do LNG terminala u njemačkom Brunsbitelu, rekao je Sad Šarida al Kabi. Planirano je da se isporučuje do dva miliona tona godišnje, da isporuka počne 2026. i traje najmanje 15 godina.

Sad Šerida al-Kabi

Rajan Lens, šef kompanije Conoco Phillips dodao je da će gas biti prodat raznim kupcima u Njemačkoj.

Njemački ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) nije želio da komentariše konkretne detalje dogovora, rekavši da su ugovori stvar kompanija.

pročitajte još:Katar optužuje Njemačku za dvostruki moral

Al-Kabi je rekao da je to prvi dugoročni sporazum o isporuci tečnog prirodnog gasa Njemačkoj i da doprinosi dugoročnoj energetskoj bezbjednosti Njemačke, ali i Evrope. „Ovo je konkretna demonstracija (...) naše privrženosti Njemcima", rekao je ministar. Qatar Energy takođe pregovara sa njemačkim kompanijama o daljim isporukama gasa, objasnio je al Kabi. „Imamo dobre odnose sa njemačkim kompanijama i sa njemačkom vladom", rekao je on.

Katar iznenadio

Vrijeme zaključenja ugovora iznenadilo je mnoge posmatrače. Kancelar Olaf Šolc (SPD) je doduše u prošlonedjeljnom intervjuu rekao da kupovina tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Katara još nije sasvim isključena.

Ministar Robert Habek i ministar energetike Sad Šarida al Kabi u Kataru: ova fotografija je izazvala velike diskusije u Nemačkoj

Međutim, ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) koji je još u martu otputovao u Katar, u okviru napora da se smanji zavisnost Njemačke od ruskog gasa, u oktobru je podstakao spekulacije da je dogovor propao. Katar „nije dao dobru ponudu", rekao je tada Habek. Očigledno je između Njemačke i Katara, između ostalog, bilo sporno pitanje trajanja ugovora. Njemačka planira da bude klimatski neutralna do 2045. i trebalo bi da smanji potrošnja gasa najkasnije do 2040. godine.

Dopisnik ARD-a Ramin Zina je rekao da je „Katar diktirao uslove. Katar je htio dugoročni ugovor i nije htio da odmah počne sa isporukama. Upravo tako je to sada Katar i najavio. Katar može da diktira uslove jer ima mnogo onih koji žele gas iz Katara." On je takođe njemačkoj publici jasno rekao da su „Njemačka i Katar naredne dvije decenije partneri u oblasti energetike".

Tankeri iz Katara tek od 2026. godine

Dogovorene isporuke gasa iz Katara neće pomoći u snabdijevanju njemačkih domaćinstava i industrije narednih zima - jer će isporuka tečnog, prirodnog gasa u Njemačku početi tek 2026.

Andreas Šreder, energetski stručnjak u konsultantskoj firmi ICIS kaže da je to kasno. „Ako njemačka ne obijezbedi dovoljne količine gasa po razumnoj cijeni za 2023. moraće da se pređe na spot tržišta za LNG, što će njemačke kupce izložiti globalnim kolebanjima cijena."

pročitajte još:Ruski i arapski gas – kuga i kolera

Stručnjaci očekuju moguća uska grla u snabdijevanju gasom, posebno naredne zime 2023-2024. Većina skladišta gasa mogla bi da se isprazni, posebno ako ove godine bude jaka zima. A neće biti dostupnog ruskog gasa iz gasovoda za uobičajeno proljećno punjenje skladišta.

Količine LNG-a koje Katar želi da počne da isporučuje za četiri godine će biti samo djelić mozaika u snabdijevanju Njemačke prirodnim gasom. Katar želi da obezbijedi do dva miliona tona tečnog gasa godišnje - to odgovara oko 2,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

U Njemačkoj je prošle godine potrošeno oko 90 milijardi kubnih metara gasa, a čak i ako potrošnja u tekućoj i narednim godinama bude smanjena za 10 do 15 odsto ispod te vrijednosti, LBG iz Katara može da pokrije samo tri do četiri odsto njemačke potrebe za gasom.

Mali Katar je gasni gigant

Odluka o sporazumu za Njemačkom mogla biti pokazatelj da Katar sada želi da poveća izvoz tečnog gasa u cjelini i zaključuje dugoročne ugovore. Nedavno je sklopljen i ugovor o snabdijevanju sa Kinom - na 27 godina.

Luka Ras Lafan u Kataru

Katar je jedan najvećih izvoznika tečnog prirodnog gasa. Poslije Rusije i Irana, ovaj bogati emirat ima treće najveće rezerve gasa u svijetu. Najveće gasno polje na svijetu Katar dijeli sa Iranom. A najveći dio izvoza iz Katara ide u Aziju, do sada prvenstveno u Japan, Južnu Koreju i Indiju.

LNG za Njemačku iz mnogih zemalja

Katar „nije jedini snabdijevač na svjetskom tržištu", rekao je u utorak ministar ekonomije Habek. Treba kupovati ono što je najjeftinije na svjetskom tržištu, dodao je on. „To uključuje Katar, ali on nije jedini izvoznik."

Njemačka skladišta gasa su trenutno skoro popunjena. Ali tečni prirodni gas bi trebalo da bude „centralni blok za obezbjeđenje snabdijevanja energijom u predstojećim zimama" rekao je Habek.

Poslednjih mjeseci su prije svega isporuke LNG-a iz Holandije, Belgije i SAD doprinijele snabdijevanju njemačkog energetskog tržišta.

pročitajte još:Nije problem samo gas, šta je sa sirovinama?

LNG terminali u Njemačkoj, koji bi ove zime trebalo da počnu sa preradom tečnog gasa isporučenog u tankerima, imaće ukupan kapacitet od 25 milijardi kubnih metara gasa – i tako pokriju četvrtinu ukupnih potreba prirodnog gasa u zemlji.

Prve isporuke LNG-a iz Persijskog zaliva se se očekuju već u decembru ove godine – ali iz Emirata Abu Dabija, sa kojim je njemački energetski koncern RWE zaključio ugovor o isporuci 150.000 kubnih metara gasa. Međutim, i tim ugovorm se pokriva samo delić njemačkih potreba za prirodnim gasom. Zato je neophono sklapanje još mnogo ugovora.

dr(ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније