21.02.2024 18:36
Share Comments3 Edit
A.M.  [Portal RTCG]
Čitaj mi:

Radomir Božović

"Sindikat prihvatio predlog Vlade, džentlmenski da ministarstvo povuče tužbu"

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je nakon sjednice Glavnog odbora da su na elektronskoj sjednici odlučili da prihvate sporazum. Od 46 članova Glavnog odbora 43 je glasalo za, dvoje protiv a jedno je bilo uzdržano.

"To znači da je odbor odlučio da prihvatimo predlog i da se od sjutra svi vrate nastavi", istakao je Božović. 

Naveo je da će od 1. septembra ići novo povećanje zarada, ali da Vlada nije precizirala kako će do toga doći.

"Što se tiče prosvjetnih radnika, prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024. godine, a drugim iduću godinu. Vlada se obavezala da od 1. septembra dobijemo uvećanje kumulativno od 17 odsto", istakao  je Božović.

Istakao je da nijesu prezadovoljni ponudom. 

"Imali smo jednu neravnopravnu borbu u prethodnom periodu. Po  prvi put osjetio sam na svojoj koži kako je boriti se sa sistemom i sa državom", naveo je Božović. 

Kazao je da su se suočavali sa velikim pritiscima posebno od direktora određenih škola, koji će "biti prvi u redu da prime platu". 

"Ne mogu da kažem da smo izašli kao pobjednici, ali niejsmo ni kao gubitnici. Sindikat će se u narednom periodu okrenuti nekim drugim aktivnostima, a naša misija je da nam sistem bude bolji i da nastavni kadar bude zadovoljan", kazao je Božović. 

Naveo je da je ovo predlog sporazuma, a da će već narednih dana potpisati sporazum. 

Kazao je da će biti džentlmenski da Ministarstvo povuče tužbu koje je podnijelo protiv Sindikata prosvjete zbog organizacije štrajka.

"Mislim da bi bilo džentlmenski da mi povučemo one tužbe koje smo najavili pred sudom i Agencijom za mirno rješavanje sporova, i džentlmenski će biti da ministarstvo povuče tužbu pred sudom o utvrđivanju zakonitosti štrajka. Oćekujemo da ministarstvo narednih dana preda Agenciji predlog za donošenje akta o minimumu procesa rada u predškolskom i osnovnom obrazovanju", poručio je Božović.

Podsjetimo, država Crna Gora - Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužila je Sindikat prosvjete Crne Gore, radi utvrđivanja nezakonitih odluka o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

Prosvjetni radnici od ponedjeljka su stupili u štajk tražeći da se ispoštuje Granski kolektivni ugovor (GKU), prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine.

Vlada je jutros dostavila Sporazum po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, dok će od početka školske godine kumulativno povećanje iznositi 17 odsto neto. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da imaju nekoliko primjedbi na neke predloge sporazuma, te da će biti korekcija.