RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me https://rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Дјеци обезбиједити адекватну здравствену заштиту https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380071/djeci-obezbijediti-adekvatnu-zdravstvenu-zastitu.html Министартсво зравља кренуло је измјеном Закона о здравственој заштити како би га прилагодили свим грађанима, казала је у емисији “Наглас” на ТВЦГ др Слађана Ђорић из тог Владиног ресора. "Морамо да вратимо повјерење грађана у наше институције. Дошли смо у ситуацију да је ковид избацио све оно што су недостаци. Мислим да је у посљедњих годину дана доста уређено у нашем систему. Трудили смо се да када смо дошли на челу са министром, да некако тај систем вратимо на прави колосјек, да грађани осјете заштиту онакву какву заслужују", истакла је др Слађана Ћорић из Министарства здравља.

Она је казала да су имали Закон о здравственој заштити који је донесен 2016. године, са многим недостацима, те да су онда кренули са измјеном закона, почетком године.

Истакла је да су сигурни да ће до краја године да га заврше, те да мисли да ће почетком новембра кренути јавна расправа, и да су како каже, укључили све институције у тај закон да би га прилагодили грађанима.

"Ја нисам сигурна да се десило, барем, откад сам ја у Министарству здравља да је неко дијете затражило помоћ а да је није добило а да није упућено на неку клинику", казала је Ћорић.

Вук Кадић, директор ФЗО казао је да та институција буџет који се односи на лијечења ван Црне Горе и да тај  буџет није мали.

"Ове године на примјер је био седам - седам и по милиона, али се никад није десило да и уколико се тај буџет потроши не нађу средства за ту намјену", истакао је Кадић.

Он је казао да, што се тиче законских процедура који се спроводе, да би неко дијете стигло у неку клинику у иностранство је веома брзо, то је како он каже, један кратак период, да се говори о данима не о недјељама и мјесецима, него данима.

"Оно што треба људи да знају, дијагнозу поставља педијатар, када је постави иде се на конзилијум специјалиста, и када конзилијум одобри лијечење у иностранству, постоји конзилијум унутар КЦЦГ који то потврђује, ријетко се деси да се не потврди, упути се конзилијуму који је у оквиру фонда, и то је процедура која траје од тренутка постављања дијагнозе до тренутка одобравања комплетног лијечења не више од недјељу дана", истакао је Кадић.

Он је казао да се дешава да родитељи дјеце који траже помоћ уопште нису ушли у процедуру лијечења, да би им се то лијечење уопште одобрило.

Горан Јовановић из Фондације "Буди хуман" је навео да су средства која су прикупили подијели у три категорије - на дјецу која се лијече у Црној Гори, Београду и иностранству.

"Дјеца која се лијече у Подгорици, добијају три хиљаде, дјеца која се лијече у Београду пет хиљада и дјеца која се лијече у иностранству 15 хиљада еура. На комплетном нивоу фондације од почетка рада до данас, помогли смо 71 малишану", истакао је Јовановић.

Он је казао да примјећује да има доста захтјева који се тичу трансплатација.

"То је проблем са којим смо се сусрели, особе којима је потребна трансплатација који у овом тренутку не могу да то добију кроз здравствени систем Црне Горе", казао је он.

Новинар Брано Мандић је поручио да је важно да постоји један мултидисциплинарни тим људи који ће предуприједити и јавити се родитељима.

"Ту мора бити неко са јаким психолошким знањем, мора бити неко ко познаје процедуре и мора бити неко из државе", казао је Мандић.

Присјећајући се периода кад му је ћерка обољела од канцера, Мандић истиче да је помоћ добијао са свих страна и од људи који су га познавали и од оних који нису.

Навео је да је сигуран да добра воља постоји.

"Након консултација са бројним љекарима, донијели су одлуку да им је лијечење у Америци најбоља опција. Ја сам сигуран да Црна Гора, Србија и Хрватска не могу да лијече тако незгодне болести, ти мораш да имаш стотине хиољада пацијената, операција, новца и то је читава једна структура коју ми не можемо да имамо", казао је Мандић.

]]>
03.10.2022T21:10:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380071/djeci-obezbijediti-adekvatnu-zdravstvenu-zastitu.html
Ђуровић и Абазовић на пријему поводом Дана њемачког јединства https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380154/djurovic-i-abazovic-na-prijemu-povodom-dana-njemackog-jedinstva.html Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић присуствовала је вечерас пријему поводом обиљежавања Дана њемачког јединства, који је организовала Амбасада СР Њемачке у Црној Гори. Како је саопштено из Владе пријему је присуствовао и предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

]]>
03.10.2022T20:53:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380154/djurovic-i-abazovic-na-prijemu-povodom-dana-njemackog-jedinstva.html
Приправници протестовали испред Министасртва просвјете https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380140/pripravnici-protestovali-ispred-ministasrtva-prosvjete.html Корисници програма стручног оспособљавања одржали су протест испред Министарства просвјете због кашњења августовске зараде, као што су и најавили. Они траже да им се најкасније до краја седмице исплате двије плате и то у увећаном износу.

Корисници програма стручног оспособљавања указали су на низак квалитет високог образовања, те одлив мозгова као један од највећих проблема у држави.

Подсјетимо, министар јавне управе Мараш Дукај данас је саопштио да је Управа за кадрове почела са уносом података за приправничке плате.

]]>
03.10.2022T19:52:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380140/pripravnici-protestovali-ispred-ministasrtva-prosvjete.html
Пројекат „Путевима бокељских Хрвата” представљен у ЕП https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380137/projekat-putevima-bokeljskih-hrvata-predstavljen-u-ep.html Међународни културно – едукативни пројекат „Путевима бокељских Хрвата” представљен је у Европском парламенту у оквиру Конференције о баштини бокељских Хрвата. “Пројект је започео у Тивту 2016. године на иницијативу Тонија Дабиновића те се одвија под покровитељством предсједника Хрватске и Предсједника Црне Горе. Поводом пете годишњице пројекта, тискана је сликовница Путевима малог Карла, прича која повезује младе генерације двије земље. Важно је рећи да у Хрватској живи око 10 000 Хрвата из Боке которске", казала је у ЕУ парламенту амбасадорка пројекта Сања Путица.

Он је истакла да је захвална што су заступници Главак на организацији овако важне конференције, чија су питања итекако актуалнa у овом тренутку.

Ово представљање одржало се у организацији заступнице у Eвропском парламенту Сунчане Главак.

"Кроз чланства у међународним организацијама, а првенствено хрватском чланству у Еуропској унији, наша традиција и обичаји профилирали су се као неизоставан дио европских цивилизацијских достигнућа. Увјерена сам како ће кроз приступне преговоре и Црна Гора потврдити да јој је политички, географски и културолошки мјесто у европској породици. При томе ће јој Република Хрватска, као и до сада, наставити пружати подршку и помоћ", истакла је Главак.

Пројекат "Путевима бокељских Хрвата“ већ припрема нове сарадње и активности, тако ће ускоро бити издан наставак споменуте сликовнице. Почетком Јуна у Црној Гори нас очекује велики спортски спектакл који ће нагласити важност бокељских спортиста. Он ће бити пропраћен и изложбом фотографија која ће након Котора бити представљена и у Загребу.

Цјелокупној конференцији о баштини бокељских Хрвата присуствовали су потпредсједница Европске комисије Дубравка Шуица, Митар Ђуровић из Мисије Црне Горе при ЕУ-у, Тена Мишетић, чланица Кабинета предсједнице Европске комисије Урсуле вон дер Лејен.

У делегацији бокељских Хрвата, уз Сању Путицу, у Бруxеллесу су били и Звонимир Дековић, предсједник Хрватског националног вијећа, Адријан Вуксановић, предсједник Хрватске грађанске иницијативе и министар у Влади Црне Горе и Ванда Бабић Галић, савјетница за мањине министра вањских и европских послова Гордана Грлића Радмана.

Пројекат "Путевима бокељских Хрвата" и у петој се години одржава се под покровитељствима Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића те Предсједника Републике Хрватске Зорана Милановића. Партнери пројекта су Министарство културе и медија Републике Хрватске, Хрватско национално вијеће Црне Горе и Заједница бокељских Хрвата.

]]>
03.10.2022T19:21:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380137/projekat-putevima-bokeljskih-hrvata-predstavljen-u-ep.html
Реформа јавне управе је реформа цијелог друштва https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380131/reforma-javne-uprave-je-reforma-cijelog-drustva.html Премијер Дритан Абазовић позвао је све надлежне институције и доносиоце одлука да на процес реформе јавне управе гледају као на заједнички и један од најважнијих циљева, који ће омогућити испуњавање дијела услова на путу приступања Европској унији (ЕУ). Како је саопштено из Владе, Абазовић је, на сједници Савјета за реформу јавне управе у новом сазиву, казао да реформа јавне управе траје дуго.

Он је казао да је на њима да већ започете процесе подрже и дају пуни допринос у реализацији.

„Абазовић је истакао да је реформа јавне управе, реформа цијелог друштва позивајући све надлежне институције и доносиоце одлука да, у духу усвојеног петогодишњег стратешког оквира, на процес реформе јавне управе гледају као на заједнички и један од најважнијих циљева, који ће омогућити испуњавање дијела услова на путу приступања ЕУ“, каже се у саопштењу.

Министар јавне управе Мараш Дукај рекао је да је на европском путу Црне Горе потребна отворена, инклузивна, доступна, ефикасна јавна управа.

„Потребно је да заједничким ангажовањем континуирано радимо на унапређењу пословних процеса и дигиталној трансформацији у циљу стварања ефикасне и транспарентне јавне управе, како би дјеловали у складу са интересима и потребама свих грађана“, поручио је Дукај.

Он је упознао чланове Савјета да је планирано формирање Секретаријата Савјета за реформу јавне управе кроз пројектну подршку.

Како је саопштено, рад Секретаријата би требало да допринесе дијалогу између свих заинтересованих страна укључених у овај процес, унапређујући рад Савјета и јачајући његову улогу.

Наводи се да ће, са друге стране, бити осигурано детаљно и континуирано праћење реализације планираних активности Савјета.

Из Владе су казали да је министар финансија Александар Дамјановић упознао чланове Савјет са кључним циљевима из Програма реформи јавних финансија (ПФМ).

Он је истакао да ће усвајање тог стратешког документа бити приоритет Министарства финансија у наредном периоду.

„Кључни реформски планови Црне Горе у овој области за наредни период су успостављање доброг финансијског управљања у циљу унапређења економије, ефикасности и ефективности у управљању јавним ресурсима“, каже се у саопштењу.

Наводи се да је усвајање ПФМ програма један од кључних критеријума за даље коришћење средстава кроз Инструменте претприступне подршке (ИПА) и предуслов за Секторску буџетску подршку.

„Савјет је разматрао теме оптимизације и професионализације јавне управе, као и транспарентност рада у јавном сектору, како на централном, тако и на локалном нивоу, и изазовима са којим се сусријећу“, рекли су из Владе.

Из Владе су казали да се Савјет упознао са досадашњим активностима у циљу спровођења Стратегије реформе јавне управе, као и са припремама за састанак Посебне групе за реформу јавне управе између Европске комисије и Црне Горе, планираног за 7. октобар ове године.

Чланови Савјета су Дукај, Дамјановић, министар унутрашњих послова Филип Аџић, економског развоја и туризма Горан Ђуровић, рада и социјалног старања Адмир Адровић, министрка европских послова Јована Маровић, представник Заједнице општина Саша Шћекић.

У Савјету су и директор Управе за људске ресурсе Ђуро Никач, директор Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама Иван Медојевић, представник академске заједнице Дражен Церовић, као и представнице невладиних организација Биљана Паповић и Милена Мук.

Из Владе су рекли да је за секретарку Савјета за реформу јавне именована генерална директорица Директората за стратешко планирање у јавној управи, међународну сарадњу И ИПА фондове у Министарству јавне управе, Марија Хајдуковић.

]]>
03.10.2022T18:08:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380131/reforma-javne-uprave-je-reforma-cijelog-drustva.html
Накнаде за август и септембар биће исплаћене истовремено https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380120/naknade-za-avgust-i-septembar-bice-isplacene-istovremeno.html Накнаде корисницима Програма стручног оспособљавања за август и септембар биће исплаћене истовремено, казао је министар јавне управе Мараш Дукај. Он је рекао да је Управа за кадрове већ почела са уносом података за накнаде за август и септембар, са корекцијом накнаде.

Дукај је казао да је Министарство јавне управе (МЈУ) успоставило све техничке предуслове за Програм стручног оспособљавања.

“Након консултација са Министарством финансија, обавјештавамо кориснике Програма стручног оспособљавања да ће истовремено бити исплаћене накнаде за оба мјесеца”, навео је Дукај на Твитеру /Тwиттер/.

МЈУ, како је рекао, наставља са успјешним опоравком сервиса.

]]>
03.10.2022T16:53:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380120/naknade-za-avgust-i-septembar-bice-isplacene-istovremeno.html
"Манифестација показала колико улажемо у сектор одбране" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380117/manifestacija-pokazala-koliko-ulazemo-u-sektor-odbrane.html На манифестацији "Војска у вашем граду" грађани имају прилику да виде чиме располаже Војска Црне Горе, те да се увјере колико је уложено у њену модернизацију, казао је потпредсједник Владе и министар одбране Рашко Коњевић током данашњег обиласка ове манифестације у Даниловграду. Манифестацију је обишао и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Зоран Лазаревић.

Како је саопштено из Министарства одбране, Коњевић је подсјетио да је у сусрет 7. октобру, Дану Војске Црне Горе, манифестација обишла више црногорских градова, Бар, Колашин, Пљевља и Бијело Поље, гдје су припадници ВЦГ приказали дио своје опреме, као и могућности запошљавања у војсци.

Он је изразио задовољство што су припадници Војске Црне Горе свуда изузетно дочекани, уз велико интересовање грађана.

У саопштењу се наводи да су Даниловграђани данас имали прилику да виде најсавременије наоружање, опрему и возила које користи Војска Црне Горе, укључујући и лакооклопна возила „Ј-ЛТВ“ компаније ОСХКОСХ.

Средњошколцима су представљене могућности за наставак школовања на престижним војним академијама широм свијета, као и на који начин могу постати дио ВЦГ као војници по уговору.

Посебно интересовање најмлађих изазвали су прелети хеликоптера Белл 412 и Белл 505.

Манифестација „Војска у вашем граду“ одржаће се у Подгорици, 7. октобра, на Тргу независноти, уочи централне прославе, која почиње у 18 сати.

]]>
03.10.2022T16:31:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380117/manifestacija-pokazala-koliko-ulazemo-u-sektor-odbrane.html
Уставни одбор предлаже судије 10. октобра https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380116/ustavni-odbor-predlaze-sudije-10-oktobra.html Уставни одбор Скупштине Црне Горе утврдиће 10. октобра предлог за избор четворо судија Уставног суда, на основу јавног позива од 1. августа. Из Уставног одбора је саопштено да је за судије Уставног суда конкурисало 17 кандидата.

За ту функцију су се кандидовали Снежана Арменко, Алија Бегановић, Татјана Булатовић, Илија Вукчевић, Сулејман Гучи, Драгана Ђурановић, Азра Јасавић, Снежана Јоница и Јован Којичић.

Кандидати за судије Уставног суда су и Сања Маслењак, Јадранка Новаковић, Зденка Перовић, Мирјана Поповић, Иван Радојичић, Бранислав Радуловић, Енеса Растодер и Јелена Ружичић.

Уставни суд, од укупно седам, сада има само три члана и нема кворум за одлучивање.

Предсједник Суда је Будимир Шћепановић, а чланови Милорад Гогић и Десанка Лопичић.

Миодраг Иличковић је средином септембра испунио услове за пензију.

Почетком године пензионисан је Драгољуб Драшковић, а раније Хамдија Шаркиновић и Мевлида Муратовић.

]]>
03.10.2022T16:22:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380116/ustavni-odbor-predlaze-sudije-10-oktobra.html
Црна Гора рачуна на подршку ФАО у наредном периоду https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380102/crna-gora-racuna-na-podrsku-fao-u-narednom-periodu.html Едукативне и промотивне активности, као и успостављање приоритета будуће сарадње између Црне Горе и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) биле су теме састанка потпредсједника Владе и министра пољопривреде Владимира Јоковића и замјеника регионалног представника ФАО Набила Гангија. Током састанка представљени су планирани циљеви ове међународне организације, резултати постигнути на нивоу територије Црне Горе, као и Програмски оквир за период 2023- 2027. године.

Како наводе у саопштењу, размотрене су области у којима Црна Гора може да рачуна на подршку ФАО у наредном периоду.

На састанку је потписан предајни споразум поводом успјешног окончања пројекта "Унапређење техничких капацитета за успостављање ФАДН система у Црној Гори 2019-2021.године".

ФАДН систем омогућава праћење пословних промјена на пољопривредним газдинствима током године, што пољопривредним произвођачима омогућава да успјешније руководе својим пословањем, а креаторима пољопривредне политике пружа могућност да оцијене ефекте спроведених мјера.

Испред министарства, на састанку су, поред министра, учестовали и државни секретари Будимир Мугоша и Стеван Гајевић, као и Марко Лубарда, представник одјељења за међународне односе и ИПА пројекте.

Министар Јоковић је изразио захвалност на досадашњој подршци ФАО, посебно у контексту подршке у правцу затварања претприступних поглавља и развоја пољопривреде и руралних подручја у Црној Гори, нагласивши да ће Министарство у пуној мјери и убудуће наставити да подстиче развој партнерских активности и пружа подршку свим развојним пројектима.

Ганги је одржао и састанак са руководиоцима свих директората Министарства на којем је било ријечи о текућим пројектима, а које ФАО реализује у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз посебан осврт на досадашње постигнуте циљеве.

]]>
03.10.2022T15:15:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380102/crna-gora-racuna-na-podrsku-fao-u-narednom-periodu.html
Реализовано преко 60 активности током "Дана науке и иновација 2022” https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380090/realizovano-preko-60-aktivnosti-tokom-dana-nauke-i-inovacija-2022.html Након четвородневног интезивног програмског садржаја манифестације “Дани науке и иновација 2022”, синоћ је у Никшићу програмом “Гледање у звијезде” и званично затворен овогодишњи централни догађај Министарства науке и технолошког развоја.

“Десето јубиларно издање Фестивала под слоганом “Маштај, креирај, инспириши”, послије двогодишње паузе, понудило је преко 60 активности и садржаја, у чак 12 црногорских градова. Ове бројке представљају својеврстан рекорд када је у питању заступљеност како програма тако и локација на којима су садржаји реализовали”,саопштено је из Министарства. 

Посјетиоци Фестивала имали су прилику да се боље и ближе упознају са свеприсутношћу науке, колико је занимљива и увијек инспиративна, као и са чињеницом да и даље постоји много питања на која немамо одговор. 

“Феноменална презентација на тему “мјерења онога што не можемо да видимо”, изложбе Центра за промоцију науке, посјете основаца Акваријуму Бока и локалитету Дукља, квиз знања “Брејнери”, концерт бенда физичара из Церна – само су неки од садржаја, које је црногорска публика имала прилику да види на овогодишњим “анима науке и иновација”, наводи се у саопштњу.

Радионице и часови за учење програмирања и програмских језика, развој видео игара и роботику, гејминг и занимања у области гејминга, организоване су широм Црне Горе. 

“Концепт иновација се ове године први пут појављује као дио манифестације и одражава стремљење Црне Горе ка развоју паметне специјализације. Овогодишње издање фестивала у дијелу иновација обиљежила је конференција на тему имплементације концепта паметне специјализације у Црној Гори, док су на Сајму пројеката у областима паметне специјализације, представљени иновативни пројекти”, наводи се у саопштењу.   

На стручним панелима, представници доносилаца одлука, привреде, иновационог екосистема, академског свијета и међународне заједнице, расправљали су о значају иновација за економски развој Црне Горе, као и о будућности иновационог екосистема у Црној Гори. 

“Фестивал је такође обухватио и дане отворених врата црногорских универзитета, као и презентације иновативних рјешења из област блоцкцхаин-а, вјештачке интелигенције, сензорских и дронских технологија, а посјетиоци су, кроз интерактивне радионице, научили нешто више и о примјени нових ИЦТ трендова и значају трансфера технологија са иностраним екосистемима”, казали су из Министарства. 

Казали су да су са сјајним пријатељима и партнерима, у претходна четири дана  најразноврснијим садржајима промовисали науку и важност иновација за цјелокупан друштвени и економски развој.

“Нарочито захвалност дугујемо покровитељу Фестивала – бренду ФИВЕГ, као и свима који су нам се придружили у прослави улоге коју наука и технологија имају у друштву, кроз окупљање људи, стварање нових искустава, радост нових открића и расвјетљавање кључних питања која обликују нашу стварност и будућност”, казали су из Министарства.

]]>
03.10.2022T14:57:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380090/realizovano-preko-60-aktivnosti-tokom-dana-nauke-i-inovacija-2022.html
Бар безбједан, по 500 еура најбољим полицајцима https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380099/bar-bezbjedan-po-500-eura-najboljim-policajcima.html Општина Бар додијелила је по 500 еура полицијским службеницима из тог града који су предложени за најбоље у својим секторима, саопштено је из те локалне управе. На састанку је оцијењено да је стање безбиједности на високом нивоу без већих изазова те да су сва почињена дјела против закона разријешена и отркивенa.  

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић уручио је пригодне захвалнице док је Општина Бар опредијелила средства у износу од по 500 еура као посебну награду за њихов допринос заједници.

“За најбоље службенике награђени су Дамир Кујовић у области безбиједности саобраћаја, Саша Кнежевић у области послова јавног реда и мира и Митхат Ћоровић из криминалистичке полиције, а пријему су присуствовали и њихову руководиоци Синиша Стојовић и начелник Веселин Табаш”, наводи се у саопштењу.

Раичевић је поручио да је година за нама била изазовна, нарочито када је у питању сезона, одржавање бројних манифестација и регулација саобраћаја, али да је допринос полиције био немјерљив на чему се посебно захвалио и оцијенио да је сарадња са Одјељењем безбиједности Бар континуирано на веома високом нивоу.

“Бити полицајац није само професија, већ и позив, мисија очувања мира и сигурности, живота и имовине свих људи, велика одговорност и ризик који ви свјесно преузимате у најбољем интересу локалне заједнице. Тиме је још већа част што сте баш ви изабрани за најбољег службеника полиције који своју службу и задатке у области безбиједности саобраћаја обавља на највишем професионалном нивоу на чему вам посебно честитам”, навео је Раичевић у честитки.

Раичевић је поручио да ће Одјељење безбиједности у локалној управи Општине Бар увијек имати снажну подршку и отвореног партнера те да ће настојати да заједнички рјешавају важна питања од значаја за грађане али и службенике полиције.

]]>
03.10.2022T14:34:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380099/bar-bezbjedan-po-500-eura-najboljim-policajcima.html
Безбједност и очување унутрашњег поретка темељне вриједности https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380081/bezbjednost-i-ocuvanje-unutrasnjeg-poretka-temeljne-vrijednosti.html Безбједност и очување унутрашњег поретка темељне су вриједности од настанка државних институција све до данашање савремене Црне Горе, а дужност службеника Министарства унутрашњих послова је да служе држави и грађанима, поручио је министар унутрашњих послова Филип Аџић, на церемонији поводом 2.октобра Дана унутрашњих послова која је синоћ одржана у Кампу на Златици.

„Бити службеник Министарства унутрашњих послова значи бити изван политичке, вјерске и националне припадности, бити вођен искључиво Уставом и законима Црне Горе. Бринути о безбједности сваког грађанина велика је част али и обавеза, зато напори припадника МУП-а требају бити препознати у друштву и заједници“, саопштио је министар Аџић.

На свечаности се обратио и предсједник Владе Црне Горе, Дритан Абазовић.

„Овај датум је велика обавеза да оно што је установио Петар ИИ Петровић Његош спроведемо у дјело, да миримо народ, да покушамо да дамо допринос за оно што је највећи стратешки циљ Црне Горе, а што без ваше помоћи не можемо да остваримо. Жеља је да припадници МУП-а дају пресудни значај да Црна Гора постане чланица ЕУ. То је идеал генерација које данас живе и дјеце која су овдје данас са нама, желећи да своју државу граде као европску, грађанску, помирену, са високим животним стандардом“, казао је Абазовић.

Министарство унутрашњих послова је овим поводом, поред показне вјежбе Посебне јединице полиције, организовало и техничко тактички збор на којем су представљени опрема и средства које припадници МУП-а користе у свом раду.

Такође, министар унутрашњих послова је овом приликом уручио и награде службеницима МУП-а/Управе полиције који су дали посебан допринос својим радом, показујући професионалност и преданост.
Ове године, награде су добили:
Маријана Радуновић из Директората за нормативне послове и развој полиције;
Ивана Јоксимовић Чикић из Директората за безбједносно надзорне послове;
Петар Ивезић¸ из Директората за управне послове, држављанство и странце;
Бранка Брацовић из Директората за заштиту и спашавање;
Драгана Мугоша из Директората за заштиту и спашавање;
Миодраг Грубач из Директората за заштиту и спашавање – Авио-хеликоптерска јединица;
Зенајда Делоик из Директората за европске послове, међународну сарадњу и програме подршке;
Данка Вујичић из Одјељења за унутрашњу контролу полиције;
Далиборка Спасојевић из Одјељења за борбу против трговине људима;
Марина Марковић из Службе за финансијске, опште и помоћне послове;
Нада Мрваљевић из Службе за кадровске и правне послове;
Борис Мугоша из Службе за информационо комуникационе технологије, информациону безбједност и системе техничког надзора;
Владимир Гогић из Одјељења за заштиту података о личности и слободан приступ информацијама;
Светлана Асановић, виша полицијска савјетница у Сектору полиције опште надлежности;
Драган Савић виши полицијски инспектор И класе у Сектору полиције опште надлежности;
Јован Булатовић, виши полицијски инспектор И класе, Сектор за борбу против криминала;
Милош Мрдак, виши полицијски инспектор И класе у Сектору за борбу против криминала;
Никола Нунић, виши полицијски инспектор И класе у Сектору за борбу против криминала;
Игор Калезић, виши полицијски инспектор у Сектору граничне полиције;
Станко Новаковић, виши полицијски инспектор у Сектору граничне полиције;
Биљана Потпара, полицијска инспекторка у Регионалном центру граничне полиције ,,Сјевер’’;
Ђорђије Вукићевић, старији полицајац И класе у Регионалном центру граничне полиције ,,Центар’’;
Марко Пићурић, старији полицајац И класе у Регионалном центру граничне полиције ,,Југ’’;
Зоран Вељић, старији полицајци И класе у Регионалном центру граничне полиције ,,Југ’’;
Величко Марсенић, старији полицајци И класе у Регионалном центру граничне полиције ,,Југ’’;
Никола Продановић, млађи полицијски инспектор у Противтерористичкој јединици;
Марко Бошковић, млађи полицијски инспектор у Посебној јединици полиције;
Хелга Дакић, виша полицијска савјетница у Сектору за финансијско – обавјештајне послове;
Радомир Радуновић, главни полицијски инспектор у Одјељењу за међународну полицијску сарадњу и односе с јавношћу;
Ђорђије Пековић, виши полицијски инспектор И класе у Одјељењу за аналитику и унапређење рада полиције;
Младен Распоповић, самостални полицијски савјетник у Одјељењу за телекомуникационе и електронске технологије;
Људмила Ивановић, виша полицајка инспекторка И класе у Форензичком центру;
Милоња Маџгаљ, полицијски инспектор у Центру безбједности Бијело Поље;
Иван Бојовић, виши полицијски инспектор И класе у Центру безбједности Беране;
Александра Михаиловић, виша полицијска инспекторка И класе у Центру безбједности Подгорица;
Љубиша Максимовић, старији полицајац И класе у Одјељењу безбједности Цетиње;
Далибор Крушић, виши полицијски инспектор у Центру безбједности Никшић;
Ђорђије Перовић, виши полицијски инспектор И класе у Центар безбједности Пљевља;
Весна Шарановић, виша полицијска инспекторка у Центру безбједности Будва;
Неђељко Марковић, старији полицајац И класе у Центру безбједности Бар;
Дејан Јовановић, старији полицајац И класе у Одјељењу безбједности Котор;
Новица Томашевић, старији полицајац И класе у Центру безједности Пљевља;
Едвин Калач, полицајац у Одјељењу безбједности Рожаје;
Дарко Ђурановић, старији полицајац И класе у Одјељењу безбједности Цетиње;
Божо Пејовић, старији полицајац И класе у Одјељењу безбједности Цетиње;
Милисав Боричић, старији полицајац И класе у Сектору полиције посебне намјене.

]]>
03.10.2022T12:42:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380081/bezbjednost-i-ocuvanje-unutrasnjeg-poretka-temeljne-vrijednosti.html
Одгођен прес о додијељeним становима и кредитима функционерима https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380041/odgodjen-pres-o-dodijeljenim-stanovima-i-kreditima-funkcionerima.html Одгођена је конференција за новинаре која је била планирана за 11 сати, а поводом објаве списка додијељених станова и стамбених кредита. Раније је Влада Црне Горе најавила како ће се премијер Дритан Абазовић и министар без портфеља Зоран Миљанић обратити медијима на прес конференцији.

"Конференција за медије заказана за 11 сати у згради Владе одложена је због обавеза предсједника Владе Дритана Абазовића у Агенцији за националну безбједност. О новом термину пресс конференције бићете благовремено обавијештени", казали су из Владе.

Премијер и министар су требали да говоре на тему раније додијељених станова и стамбених кредита јавним функционерима и државним службеницима. 

На конференцији је медијима требало да буде представљен списак свих додијељених станова и стамбених кредита.

]]>
03.10.2022T10:29:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380041/odgodjen-pres-o-dodijeljenim-stanovima-i-kreditima-funkcionerima.html
Донирали 15 рачунара ОШ "Лука Симоновић" у Никшићу https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380051/donirali-15-racunara-os-luka-simonovic-u-niksicu.html Школа "Лука Симоновић" била је прва основна школа у Никшићу, баш као и прва образовна установа у Црној Гори која је отворила рачунарску учионицу за своје ученике. Те чињенице су мотивисале компанију Оне да кроз сарадњу са Удружењем Родитељи овој школи донира 15 рачунара како би ученици са најмодернијом опремом савладали вјештине за дигитално доба у којем живимо. Анђела Вујичић, ученица осмог разреда ове никшићке школе, захвалила се компанији Оне на донацији, и истакла колико су им нови рачунари били неопходни.

"Развој дигиталних технологија се одвија јако брзо, тако да су рачунари набављени 2004. године, као што је то случај у мојој школи, били стари и неупотребљиви", нагласила је Анђела.

Истичући да ће нови рачунари унаприједити и осавременити наставу, Марија Мартиновић, директорица школе изразила је наду да ће у наредном периоду бити више оваквих донација које ће помоћи да школа иде у корак са савременим добом и заиста буде дио дигиталне ере.

Са њом је сагласан Брано Ђуровић, комерцијални директор у компанији Оне који је приликом уручивања донације поручио да је заједнички задатак да Црну Гору у дигиталној деценији Европе учинимо конкуретном почев од образовног система.

"Генерацијама које расту са технологијом, другачији свијет је незамислив, а заједно са њиховим очекивањима и перцепцијом, мијења се и реформише школство. Ова донација одраз је наше жеље да стварамо наслијеђе кроз одрживи развој за добробит заједнице. Дјеца, млади и њихово образовање морају бити у фокусу свих актера у друштву, јер само знање обезбјеђује сигуран у пут у будућност", казао је Ђуровић.

Извршна директорица Удружења Родитељи Кристина Михаиловић казала је да су сигурни да ће нови рачунари допринијети томе да дјеца имају на располагању квалитетније основне алатке за рад за предмет Информатика, те да вјерују да ће опрема бити кориштена и за ваннтаставне активности што, како је истакла, представља вриједност више.

"Вољели бисмо да у Никшићу имамо више партнера као што је компанија Оне који ће бити подршка локалној заједници и школама попут "Луке Симоновић", јер им је она заиста значајна", нагласила је Михаиловић.

И ученик седмог разреда Александар Минић радује се модерној рачунарској сали у оквиру своје школе.

"До ове школске године имали смо старе десктоп рачунаре са спорим системом. Али, да спор рад убрзамо, омогућиле су нам донације. Хвала компанији Оне и Удружењу Родитељи на овом гесту, а ми ћемо се потрудити да стекнемо што више знања", закључио је Александар.

]]>
03.10.2022T09:45:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380051/donirali-15-racunara-os-luka-simonovic-u-niksicu.html
Љекови у болницама и апотекама сљедеће седмице https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380044/ljekovi-u-bolnicama-i-apotekama-sljedece-sedmice-.html Министар здравља Драгослав Шћекић саопштио је да је данас завршен тендер за набавку љекова, те најавио да би већ сљедеће седмице у пуном капацитету требало да буду снабдјевене болнице, апотеке и све здравствене установе. Он је у емисији Добро јутро Црна Горо на ТВЦГ казао како се нада да се више никад неће дозволити да неодговорним понашањем из претходног периода не буде довољно средстава за здравствени систем.

"Већ се ствари полако враћају у нормалу. Имамо проблем који није везан за ребаланс, за недостајућа средства, већ је везан за генерална кретања на европском и свјетском нивоу. Криза је створила много проблема", појашњава министар.

Каже и како у Влади Црне Горе доминира велико расположење да се проблеми у здравству ургентно рјешавају и да здравствени систем буде приоритетан сегмент нашег друштва.

Саопштио је и да се не треба чудити што смо дошли у ситуацију у којој се налази јавни здравствени систем у земљи.

"Морамо схватити да нешто што се годинама и деценијама урушавало не можемо за три мјесеца вратити у нормалу, али је доста ствари које се свакодневно рјешавају", рекао је Шћекић.

Казао је да су давали све од себе да се обезбиједе љекови, посебно за најтеже болеснике: "Било је у једном моменту застоја, али није било драматичних застоја".

Шћекић тврди и да ребалансом буџета за 2022. нијесу заустављени најављени пројекти.

"Покушава се спиновати да су заустављени кроз ребалан јер су одређена средства пренесена на неке друге позиције. И треба да буду. Не смијемо да будемо себични. Ако знамо да се наредних два мјесеца не могу изводити радови, јер нијесу расписани тендери, зашто би задржавали та средства", рекао је Шћекић.

]]>
03.10.2022T09:06:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380044/ljekovi-u-bolnicama-i-apotekama-sljedece-sedmice-.html
Без драстичног кршења дјечјих права у Црној Гори https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380043/bez-drasticnog-krsenja-djecjih-prava-u-crnoj-gori.html У Црној Гори нема драстичног кршења дјечијих права али сва дјеца у Црној Гори немају исти приступ правима, казала је замјеница црногорског Омбудсмана Снежана Мијушковић. "У Црној Гори нема драстичног кршења дјечјег права али сва дјеца у Црној Гори немају иста права односно немају исти приступ правима у зависности од тога гдје живе да ли на сјеверу у централном дијелу на југу у селу или у граду. Сви они без обзира гдје живе имају низ роблема који се свакодневно исказују како би приступ правима која су им загарантована могли и да остваре", казала је Мијушковић гостујући у емисји "Добро јутро Црна Горо" поводом Међународје недјеље дјетета.

Као проблем Црне Горе Мијушковић наводи то што се свакодневно суочавамо са све мањим бројем дјеце.

"Зато је и наша одговорност далеко већа да дјеци омогућимо да на квалитетан начин могу да уживају сва своја права без обзира да ли ће живјети у Плаву, Рожајама или неком другом граду на сјеверу, у Подгорици или на југу", поручила је Мијушковић.

Проблеми у остваривању права дјеце постојали су, каже Мијушковић и порије короне али их је она, како додаје, она само многе од тих проблема избацила на површину.

"Истраживања говоре да преко 30% дјеце се налази у зони сиромаштва што је велика бројка. Оно што јесте проблем данашњице је да се проблеми глобалног свијета преносе и на нас и зато ова питања везана за сиромаштво су пристутна и код нас и јесу нешто чиме би држава трбала да се на квалитетан начин позабави", казала је замјеница омбудсмана.

Сматра да Црна Гора треба да донесе један документ који ће допринијети смањењу сиромаштва.

"Проблем Црне Горе је такав да смо раније имали велики број стратешких докумената који су били неусаглашени. Основни проблем је био што их нијесмо квалитетно пратили и који су њихови ефекти. Оно што је проблем Црне Горе је да ми на сјеверу имамо сваким даном све мање ђака а многе школе у Подгорици су пребукиране. То говори да многи документи нијесу били усаглашени и сматрам да треба направити један цјеловити документ који ће допринијети смањењу суромаштва", казала је Мијушковић.

Да би дјеца могла да остварују права из Конвенције о правима дјетета, Мијушковић наводи, и да би држава требала да обезбиједи амбијент а да би то постигла, додаје, треба да обезбиједи адекватан број стручњака.

Информација о дјечаку који је, прије неколико дана, пребијен зато што је носио Украјинску заставу до институције Омбудсмана није стигла.

"До нас таква информација није стигла.....То је један од доказа којико се све на дјецу рефлектује гдје се све од рата у Украјини до несташице енергената, до онога што је наша и збиља нашег друштва, од реторике коју дјеца сваког дана слушају, имамо и такве појаве да ли ће дијете носити ову или ону заставуи и да ли ће му родитељи припадати овој или оној патртији. У том смислу можемо говорити о неодговорности наших јавних посленика и њихове свијести на који начин треба да се обраћају јавности како се та запаљива реторика не би пресликавала на дјецу и како у школама не би имали супротстављене таборе дјеце без обзира на националност, вјеру....", казала је Мијушковић.

]]>
03.10.2022T08:58:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380043/bez-drasticnog-krsenja-djecjih-prava-u-crnoj-gori.html
Утростучен број корисника социјалне и дјечје заштите https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380016/utrostucen-broj-korisnika-socijalne-i-djecje-zastite.html Насупрот издашности када су јавни функционери у питању, слика социјалног стања нашег друштва потпуно другачија. Иако подаци ресорног министарства кажу да социјални картон, односно неко од права из социјалне и дјечје заштите има 200 хиљада грађана, то, кажу из Црвеног крста и Банке хране не приказује праву слику, јер је број оних којима је помоћ неопходна много већи. И док из Банке хране предлажу увођење социјалног картона за све грађане из министартсва тврде да по закону могу да прикупљају податке о имовини и приходима само оних који им се обрате за социјалну помоћ. Ово је електронска евиденција или тзв. социјални картон корисника права из социјалне и дјечје заштите. Њихов број је кажу у ресорном министаству од прошле године утростучен. 

"Са 65.000 корисника са почетка 2021. године, увођењем обештећења за мајке са троје и више дјеце и права на додатак за дјецу до 6 година тај број порастао на 126.000 корисника. Анализом података из социјалног картона, тај број ће већ у октобру бити око 200.000 корисника, због увођења права на дјечји додатак за дјецу до 18 година", казала је Албина Османовић из Министарства рада и социјалног старања.

Најугроженији међју њима су они који примају материјално обезбјеђење и у августу ту помоћ која је 75 еура за једночлано домачинство до 145 еура за пет и више чланова добило је шест и по хиљада породица. Но, та цифра социјално угрожених није ни приближна броју оних којима је помоћ неопходна, кажу у Црвеном крсту.

Помоћ на врата Црвеног крста свакодневно затражи више десетина грађана. Међу њима су најчешће старији, незапослени, самохрани родитељи и особе са инвалидитетом.

"Од почетка године до сада подијељено је око двије хиљаде и 500 стотина помоћи хране и хигијене, а до краја године планирана је подјела још 1.000 пакета хуманитарне помоћи", казала је Тереза Вујошевић из Црвеног крста. 

Да је све више оних који тешко живе нарочито након пандемије коронависуса, али и повећања цијена свих производа, свједоче и у Банци хране. Поред тога брине их што ти грађани не могу да добију било коју помоћ државе.

"Наши критеријуми за оставривање социјалне помоћи су јако крути, захтјевни тако да велики број људи који заиста живе тешко не може да је добије. Притом та помоћ је јако ниска и она се година промијенила за свега 10-так еура. Код нас велики број људи који живи у стању социјалне потребе нема начина осим да добије ту једнократну помоћ,а због ових избора су онемогућени да је добију већ има шест мјесеци", казала је Марина Медојевић из Банке хране.

Због тога у Банци хране сматрају да социјални картон, који смо добили 2015., а коштао је милион еура није дао очекиване резултате. Умјесто праве слике социјалног стања у друштву представља само, како тврде, штуру базу података.

"Ми морамо имати јединствену базу подтака социјално угрожених коју могу да користе сви, да би били праведни и да би то што имамао заиста подијелили праведно. А, социјални картон је требао да покаже који су то људи и који су то њихове потребе. Ми док не будемо имали социјални картон свих грађана Црне Горе нећемо знати право стање", додала је Медојевић.

"Иако су технички гледано сви грађани Црне Горе у Социјалном картону, наглашавам да не постоји законски основ, да можемо на тај начин прикупљати податке о имовини и приходима грађана уколико се сам грађанин није обратио за социјалу помоћ", закључила је Османовић.

А, према посљедњим подацима она је неопходна за 140 хиљада грађана који су на рубу егзистенције, док најмање једна трећина дјеце у Црној Гори живи у у сиромаштву.

]]>
03.10.2022T06:59:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/380016/utrostucen-broj-korisnika-socijalne-i-djecje-zastite.html
Делегација Европске уније у Црној Гори посјетила Полимски музеј у Беранама https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379986/delegacija-evropske-unije-u-crnoj-gori-posjetila-polimski-muzej-u-beranama.html Делегација Европске уније у Црној Гори посјетила је Полимски музеј у Беранама и обишла археолошки локалитет Тумбарице код овог града. Мелание Бриде, програм менаџерка за програм прекограничне сарадње и Лиселотте Исакссон, замјеница шефа за сарадњу Делагације ЕУ ову посјету су реализовале поводом пројеката које је Полимски музеј спроводио у оквиру ИПА 2 позива.

Њих су, поред познатог археолога Предрага Лутовца и документаристе Слободана Обрадовића, дочекали потпредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић, а у име Регионалне развојне агенција за Бјеласицу, Kомове и Проклетије, чије је сједиште у овом браду, Рајка Шћекић.

Kонстатовано је да је Полимски музеј био врло ангазован кроз пројекте такозваног ИПА 2 позива.

Један од пројекта реализован је под називом “Очување културних пејзажа Албаније и Црне Горе“ с циљем валоризације културног и природног насљеђа.

Водећи апликант на том пројекту био је Полимски музеј Беране, партнер из Црне Горе је Регионално развојна агенција за Бјеласицу, Kомове и Проклетије, док су са стране Албаније партнери били ЕуроПартнерс Девелопмент из Тиране и Регионални савјет Скадра.

Други пројекат је носио назив “Проширење сарадње – од хришћанских старина до унапређења туризма” а на њему је водећи апликант из Црне Горе била Епархија будимљанско-никшићка, док је Полимски музеј био партнер, а са стране Албаније партнери у овом пројекту били су Универзитет из Тиране и НВО из Скадра.

За овај пројекат могло се цути да је одабран као један од успјешније реализованих пројеката у оквиру ИПА 2 позива.

Полимски музеј у Беранама одавно је певазисао локални значај и постао културна установа регионалног карактера. Археолози и други стручњаци овог музеја раде како на археолошким локалитетима у Поллимљу, тако и у другим крајевима Црне Горе.

Kроз пројекат “Проширење сарадње – од хришћанских старина до унапређења туризма” рађено је на истраживањима и туристичкој валоризацији такозваног Тумба града, на локацији беранског села Доња Рзаница.

Ово утврђење само је једно од великог броја њих на простору Полимља, која датирају још из бронзаног доба, да би била касније кориштена све до средњег вијека и раног хрисцанства.

Њихова валоризација представља велику шансу за развој туризма у овом региону, сто је препознато од стране Делегације ЕУ у Црној Гори.

]]>
02.10.2022T20:51:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379986/delegacija-evropske-unije-u-crnoj-gori-posjetila-polimski-muzej-u-beranama.html
Школу људских права завршио 21 средњошколац https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379974/skolu-ljudskih-prava-zavrsio-21-srednjoskolac.html Центар за грађанско образовање (ЦГО) је, од 30. септембра до 2. октобра 2022. године, организовао XXVI генерацију Школе људских права са фокусом на говор мржње, а уз подршку Савјета Европе и Европске уније у оквиру пројекта „Мржња није опција!“ коју је успјешно завршио 21 средњошколац и средњошколка Главног града Подгорица, као и општина Тузи и Зета.

Тродневно интерактивно учење о људским правима имало је за циљ да приближи средњошколцима/кама концепт људских права, механизме за заштиту од дискриминације и других кршења људских права, са освртом на људска права најмаргинализованијих група у Црној Гори. Фокус је био на борби против говора мржње, стигматизације, дискриминације и насиља према маргинализованим групама, као и на оснаживању младих за заузимање активног става у борби за људска права. Важан акценат програма стављен је и на вршњачку едукацију и посљедице вршњачког насиља за психолошки развој младих. Рад се одвијао кроз комбинацију предавања, радионица, пројекција филмова, „живе библиотеке“, групних вјежби, дебата и заједничких дискусија.

„Говор мржње је са аспекта особа са инвалидитетом највише заступљен кроз коришћење некоректне терминологије. Није проблематично само вријеђање особа са инвалидитетом него и њихово деградирање и обесхрабривање да се баве активно залагањем за своја људска права и положај“, нагласила је предавачица на Школи људских права и координаторка Студентске савјетодавне канцеларије у Удружењу младих са хендикепом Црне Горе, Анђела Миличић, у осврту на говор мржње према особама са инвалидитетом, као једној од маргинализованих група. „Млади људи морају бити информисани о својим правима, као и правима других маргинализованих група, како би касније могли и заштитити права“.

Предавачица на Школи људских права и координаторка у Институту за медије Црне Горе, Весна Рајковић Ненадић, упозорила је да је „говора мржње све више у јавном дискурсу посебно на друштвеним мрежама које су препознате као канали које млади највише користе и путем којих се информишу. Зато је важно да млади знају гдје се завршава слобода говора, а гдје почиње говор мржње.“

„Када говоримо о младима, говоримо о људима који стварају будућност. Самим тим, одржавамо Школу људских права и говоримо о контра-наративима, да би ти исти млади ткали будућност од вриједности попут љубави, разумијевања, колегијалности а никако мржње“, поручила је Ива Коровић, чланица мреже Младих европских амбасадора из Црне Горе, која је са учесницима Школе разговарала о препознавању и изградњи механизама против говора мржње.

Учесник Школе људских права из Подгорице, Михаило Чогурић, ученик Гимназије „Слободан Шкеровић“, мишљења је да многи људи нијесу свјесни да имају одређена права. „Самим тим, када дође до кршења тих права они се предају без борбе. Такође, мислим да је степен повјерења у институције које би требало да штите људска права јако низак, тако да људи одустају од тога да и траже заштиту својих права,“ навео је он.

Учесница из Тузи, Абида Луланај, ученица Средње медресе „Мехмед Фатих“, сматра да је говор мржње веома присутан у друштву. „Посебно је присутан на друштвеним мрежама гдје људи злоупотребљавају слободу коју добијају на интернету. У већини случајева обично се ти људи не суочавају са посљедицама својих поступака, што им додатно даје подстицсај да наставе да користе говор мржње,“ оцијенила је она. „Веома је важно да сваки појединац користи свој глас како би се борио за своја људска права, и ја зато желим да постанем особа која ће моћи да користи свој глас да помогне онима којима је потребна помоћ,“ поручила је Луланај.

Предавачи и радионичари Школе људских права додајући били су активисти и стручњаци за људска права, али и припадници маргинализованих група у Црној Гори. XXВИ генерацију Школе људских права успјешно су завршили ученици/це средњих школа из Главног града Подгорица, и општина Тузи и Зета: Абида Луланај, Алекса Обрадовић, Анђела Дукај, Валерија Цавнић, Дарија Шћекић, Елиса Мицовић, Ивона Ђокмарковић, Јелена Бољевић, Марија Бољевић, Марија Кековић, Миа Мартина Прашчевић, Милена Вулетић, Милица Радиновић, Михаило Чогурић, Сара Поповић, Елвир Суљевић, Амар Реџепагић, Ања Бубања, Софија Крцаловић, Хана Поповић и Дамјана Брајовић.

]]>
02.10.2022T15:18:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379974/skolu-ljudskih-prava-zavrsio-21-srednjoskolac.html
Почела кампања "Пођи на контролу", 50 одсто попустa на прегледе https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379971/pocela-kampanja-podji-na-kontrolu-50-odsto-popusta-na-preglede.html НВО Брини о себи, током октобра мјесеца 2022. године, организује осму кампању за превенцију карцинома дојке под називом „Пођи на контролу“. С циљем да се предуприједи развој болести и потенцијална болест открије у раној фази, кроз обављање преветивних прегледа, 32 ординације широм Црне Горе обезбиједиле су до 50 одсто ниже цијене ултразвучних или мамографских прегледа, прегледа магнетном резонанцом, као и гинеколошких прегледа.

Карцином дојке је најчешћа малигна болест код жена широм свијета, док су превентивни прегледи најефикаснији начин за смањење броја обољелих, а тиме и смртности од карцинома дојке.

“О значају редовних превентивних прегледа, говори чињеница да је карцином дојке изљечив у више од 90% случајева уколико се открије на вријеме”, наводи се у саопштењу.

Активности октобарске кампање усмјерене су на подизање свијести код жена о бризи о себи, о значају превентивних прегледа кроз редовне контроле, већу информисаност о болести кроз едукације, а све у циљу смањења броја обољелих жена и откривање потенцијалних промјена у раној фази. С обзиром на чињеницу да је код жена често обољење и карцином грлића материце, намјера кампање је мотивисати све жене да обављају и редовне гинеколошке прегледе.

“Како смо свједоци да је женама, посебно из социјално угрожених породица, приоритет да првенствено збрину дјецу и породицу, а себе и своје здравље ставе на посљедње мјесто, НВО „Брини о себи“ обезбиједиће бесплатне прегледе за жене из социјално угрожених породица”, наводи се у саопштењу.

Из НВО су казали да им је намјера је да оснаже жене да преузму своје здравље у своје руке, да не чекају да се деси неко обољење, као предуслов одласка на преглед.

Како наводи директорка Института за онкологију Сања Лекић карцином дојке је најучесталија малигна болест глобално

“Управо позната чињеница да се болест откривена у раном стадијуму, када је тумор мањи од 1 цм и нијесу захваћене жлијезде у пазушној јами може излијечити минималним терпијским процедурама, пацијенткиње излаже мањем дистресу, омогућавајући квалитетан зивот и одржавање друштвене активности и радне способности”, наводи се у саопштењу.

Карцином грлића материце спада у најчешце малигнитете.

“На нашим просторима, налази се на четвртом мјесту по учесталости. Стога апелујемо на све жене да обављају редовне гинеколошке прегледе и одазивају се позиву за скринин преглед”, кзали су из НВО.

Поздравили су почетак вакцинација дјевојчица против ХПВ вируса.

“Желимо да укажемо на значај вакцинације која уз, касније редовне гинеколошке прегледе, може значајно смањити инциденцу ове болести и довести нас у ранг са добро развијеним земљама Европе које деценијама уназад успијешно спроводе процес вакцинације против ХПВ-а и скрининг програм на карцином грлића матрице”, навели су из “Брини о себи”.

Препорука је да редовне гинеколошке прегледе треба започети у прве три године послије почетка сексуалне активности, а најкасније у старости од 21 године, а најбоља стратегија за спречавање рака грлића материце је вакцинација против ХПВ – а у комбинацији са редовним гинеколошким прегледима.

Из Института за онкологију саопштавају да се други аспекат њихових актвиности односи на пружање подршке пацијенткињама које су у процесу лијечења, кроз психолошко савјетовање доступно на Институту за онкологију и рад са психологом обољелих али и чланова њихових породица.

Са циљем да се предуприједи развој болести и потенцијална болест открије у раној фази, кроз обављање преветивних прегледа, 32 ординације широм Црне Горе обезбиједиле су до 50% ниже цијене ултразвучних или мамографских прегледа, прегледа магнетном резонанцом, као и гинеколошких прегледа, а то су: Цодра хоспитал, Мићунивић Медицал, Ценеx Медицал, Ординација Натал, ПЗУ Диагностица, Геа Медицал Бар, Поликлиника Медицус Плус, Манса Медица Тиват, Ординација Медан, Гинеколошка ординација Шоћ, Поликлиника Хипократ, Арс Медица, ПЗУ Лифе, Поликлиника Филиповић, Ординација Др Раховић, Бијело Поље, Гинеколошка ординација Вита Феминае, Котор, Цонсилиум, Будва, Ординација Бралић, Рожаје, Др Масоничић Бар, Цатхарум, Котор, Специјалистичка гинеколошко – акушерска амбуланта „Др Јадранка Младеновић“, Будва, А Медицал, Бар, Ординација Хера, Резиденција здравља Кербер, Интернос Медицал Центар, ПЗУ Стојовиц Херцег Нови, ПЗУ Специјална болница Др Медтим, Фертилис Тиват, Ескулап Бар, Тесла Медицал Беране, Поликлиника Стојановић Беране и Ординација Др Марић, Херцег Нови. Детаљи о попустима налазе се на сајту www.бриниосеби.ме и на фацебоок страници НВО Брини о себи.

У циљу едукације о начинима превенције карцинома дојке са акцентом на бригу о себи, као и претходних година, биће организована едукативна предавања са стручним лицима. Наведено ће се организовати у сарадњи са доктором радиологом, нутриционистом и психологом, за све заинтересоване друштвено одговорне компаније и фирме, које за циљ имају да своје запослене информишу о самој болести, чиме би се разбиле предрасуде и добиле релевантне информације.

Кампања се одржава уз партнерство са Институтом за онкологију Клиничког центра Црне Горе. Подршку реализацији кампање пружили су и ове године агенција Висион Евент, компанија Хоффманн-Ла Роцхе, Новартис и Глосариј ЦД, док су 32 приватне ординације широм Црне Горе обезбиједиле превентивне прегледе по повлашћеним условима.

]]>
02.10.2022T13:48:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379971/pocela-kampanja-podji-na-kontrolu-50-odsto-popusta-na-preglede.html