RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me https://rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html "Одржавање канализације у Риверсајду отежано"  https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379790/odrzavanje-kanalizacije-u-riversajdu-otezano.html Општина Беране и Јавно предузеће Водовод и канализација из овог града приступиће рјешавању изливања фекалија из канализационе мреже у ромско-египћанском насељу Риверсајд, али не могу гарантовати да се то неће понављати, јер је у питању људски фактор. То је речено Порталу РТЦГ, након што је Општини и овом предузећу 20. септембра стигло мишљење и препорука омбудсмана, односно помоћнице Заштитника људских права и слобода, Нерме Добарџић, у ком се каже да без одлагања обиђу насеље Риверсајд како би идентификовали проблем који је проузроковао излијевање фекалија и предузму мјере и радње на санацији и одржавању канализационог система.

Замјеница омбудсмана у том допису појашњава да је Заштитник људских права и слобода 11. маја обишао пет ромских насеља у Беранама и "покренуо поступак испитивања повреде људских права и слобода по сопственој иницијативи". Тада је установљен проблем са нередевним одвозом отпада, који је у међувремну отклоњен, као проблем са изливањем фекалија.

Вршилац дужности директора ЈП Водовод и канализација Драгић Вукић, казао је да је канализацони сисетем на дијелу који пролази и кроз насеље Риверсајд, веома квалитетно урађен, али да неко несавјесно отуђује поклопце са шахти и потом одлаже у шахте комунални отпад.

"То је озбиљан проблем са којим смо суочени од изградње колектора. Значи, тај проблем не датира ни од маја, ни од јуче, већ од прије неколико година када је систем пуштен у рад. Ја не желим никога да оптужујем, али, једноставно речено, неко краде поклопце са канализационих шахти, а потом у њима завршава све и свашта", казао је Вукић.

Према његовим ријечима поклопац од шахте кошта стотину еура, а продаје се као старо гвожђе за десет.
"Ми смо случај више пута пријављивали и полицији, о чему постоје писани трагови и докази, али то није уродило плодом. Поклопце замијенимо, и они опет нестану преко ноћи. Једном смо размишљали о томе да затворимо шахте, али то не смијемо да радимо", рекао је в.д. директора Водовада и канализације.

Он је казао да су радници овог предузећа изашли сваки пут на терен када су позвани, и да су се суочавали са истим проблемима.

"Једном приликом смо из отворених шахти извукли пун камион камења. Другом приликом смо узвукли јорган, и стално тако. У питању је, дакле, људски фактор. Треба открити и ко отуђује поклопце од шахти, као и ко у канализациони систем убацује комунални отпад и све друго што се не смије бацати", рекао је Вукић.

Предсједник "Удружења за подршку Рома и Египћана Беране" Султан Бећа, казао је Порталу РТЦГ да се проблем појачао када су на исти канализациони систем прикључене и четири нове избјегличке стамбене зграде, које су изграђене изнад насеља Риверсајд.

Он је рекао да су управо ових дана разговарали са руководством Општине, и да се ради на томе да се проблем превазиђе.

Из ЈП Водовод и канализација су најавили да ће првих дана наредне седмице још једном очистити канализациону мрежу у дијелу насеља Риверсајд, али се прибојавају да то није трајно рјешење и да ће се проблем понови појављивати.

"Ми то редовно чинимо и без препорука и мишљења омбудсмана. Мислимо да је становницима тог насеља потребна едукација. Они морају разговарати и морају се сами организовати како би открили ко отуђује поклопце и ко потом у отворене канализационе шахте убацује шта се не смије убацивати", казао је в.д. директора овог предузећа.

Насеље Риверсајд је за ромско-екипатску избјегличку популација, која је након ратова у окружењу, пронашла уточиште у Беранама, изграђено је прије више од десет година средсвима међународних донација, посредством међународне организације "Хелп". Има око тридесет кућа у којима живи преко четиристо становника.

 

]]>
01.10.2022T07:38:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379790/odrzavanje-kanalizacije-u-riversajdu-otezano.html
"Снус" лако доступан тинејџерима, надлежни не знају откуд у продаји https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379811/snus-lako-dostupan-tinejdzerima-nadlezni-ne-znaju-otkud-u-prodaji.html Дувански производ необичног имена "Снус" може се купити на тафикама у Подгорици. Мала паковања бијелог праха купују углавном тинејџери. Упакован је у пластичну кутију, као жваке или бомбони, а кошта непуних пет еура. Забава за тинејџере, главобоља за родитеље, који не знају како да реагују, јер на питање откуд у слободној продаји код нас, ни надлежни немају одговор. Када је малољетни син Лидију Јанковић питао за мишљење и дозволу да проба снус који користе сви другари из одјељења, имала је хиљаду питања.

"Ја сам била запрепаштена кад ми је описао шта је то, стави се на горњу усну и лицка се и после тога су лагани. А тај израз лагани указује да је опојна дрога,то је снус од 1 до 8 се рангира,узима се прво један,јер од јачег се повраћа, па да се навикну, значи неки облик дроге", казала је Јанковић.

Након разговора и шока, Лидија је кренула у потрагу за снусом, али безуспјешно. Више среће смо имали ми, јер смо већ након обиласка неколико трафика, успјели да га купимо.

Није дрога, а није ни цигарета. Ријеч је мљевеном дувану који је пакован у минијатурне кесе налик онима за чај и миришу на еукалиптус.. Лако доступан и популаран међу тинејџерима.

"Дуванске компаније су произвели снус као новију врсту дувана, здравију за одвикавање од дувана, али искуства показују да није здравији, да је производ који садржи никотин и изазива зависност и друге супстанце које доводе до компликација у организму", казала је Агима Љајевић из Института за јавно здравље.

Високе концентрације никотина највише утичу на зубе и респираторне органе, а посебно на младе у развоју.

"Он доводи до поремећаја у усној дупљи и за кратко времена доводи до промјена зуба и усне дупље али и на другим органима, ларинг, желудац и удаљенији органи" наводи Љајевић.

И док га млади користе из забаве, несвјесно постају зависни. То упозорење је и на кутији коју купите.

"Никотин изазива зависност као хероин, треба и продају и нуђење спровести под контролом и ограничити употребу ових пороизвода", казао је Љајевић.

Исто мисли и мајка тинејџера који је био у недоумици да ли да проба снус.

"Не можемо све пустити низ воду, то се узима без контроле. Ако се узима као жваке ко контролише", пита се Јанковић.

Полиција не. Како су нам рекли, није у њиховој надлежности. Док се код нас купује на трафици, снус је у свим државама ЕУ забрањен, осим у Шведској у којој се производи.

]]>
01.10.2022T07:01:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379811/snus-lako-dostupan-tinejdzerima-nadlezni-ne-znaju-otkud-u-prodaji.html
Божовић: Забрана донијета на захтјев Кентере, жалићу се https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379829/bozovic-zabrana-donijeta-na-zahtjev-kentere-zalicu-se.html Протјерани амбасадор у Црној Гори Владимир Божовић је саопштио на Инстаграму да ће се жалити на одлуку којом му је забрањен улазак у Црну Гору. “Забрана је донијета на захтјев Сава Кентере, директора Агенције за националну безбједност (АНБ), под образложењем да сам пријетња за националну безбједност Црне Горе. Дакле, скандал невиђених размјера, нечувено и супротно Уставу и законима Црне Горе и свих европских стандарда и норми, којим ми се забрањује да уђем у земљу којој сам рођен, у којој ми живе родитељи, сестре, родбина, пријатељи, кумови, у којој су гробови мојих предака, у којој су се моји преци борили за крст часни и слободу златну”, рекао је Божовић на Инстаграму.

Казао је и да му „улазак забрањују они који су побијеђени на демократским изборима у августу 2020. године, грубо злоупотребљавајући уставна и законска овлашћења“.

Каже и да ће жалити на такво рјешење.

“Очекујем реакцију Републике Србије, предсједника Владе и цијелог српског народа, српског патријарха и наше цркве, јер ово није удар на мене и моју породицу, ово је удар на све Србе у Црној Гори и на све Србе гдје год да живе, да им се покаже да они нису демократски народ, да нису народ достојан да им се поштују основна људска грађанска и вјерска права и слободе”, нагласио је Божовић и додао да се никада није мијешао у унутрашње страви Црне Горе.

Поручио је да ће о овоме обавијестити и све међународне адресе.

“Пошто је ово супротно европској конвенцији о људским правима и слободама, супротно Бечкој конвенцији. И сам чин протјеривања није заснован ни на једном здравом и ваљаном разлогу. Ово такође представља чин самовоље директора АНБ и позивам све надлежне у Црној Гори да реагују на ово и заштите Устав и законе Црне Горе, да поштују црногорску традицију историје и правде и да ово буде ружна прошлост, да градимо најбоље људске и пријатељске односе”, закључио је Божовић.

 

]]>
30.09.2022T21:32:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379829/bozovic-zabrana-donijeta-na-zahtjev-kentere-zalicu-se.html
Ускоро у Тузима центар за младе https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379796/uskoro-u-tuzima-centar-za-mlade.html Недјеља европског спорта и отварање Центра за младе биле су теме састанка министра спорта и младих Василија Лалошевића и државне секретарке Амине Цикотић са предсједником општине Тузи Ником Ђељошајем, саопштено је из тог Владиног ресора. Делегација министарства спорта посјетила је и простор у којем ће бити смјештен омладински центар у Тузима, а са Ђељошајем разговарано је и око изградње спортског терена у дворишту Мјешовите средње школе "25. мај".

"Током сусрета разговарали су о конкретним пројектима, које ће заједно реализовати", саопштено је из Министарства.

Састанку су присуствовале и секретарка Секретаријата за локалну самоуправу, Марина Ујкај, као и шефица кабинета, Дрита Рукај.

]]>
30.09.2022T18:21:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379796/uskoro-u-tuzima-centar-za-mlade.html
Социјални дијалог у посљедње двије године на минимуму https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379800/socijalni-dijalog-u-posljednje-dvije-godine-na-minimumu.html Социјални дијалог у Црној Гори се, у последње двије године, налази на минимуму, што је директна посљедица укупних дешавања, почев од ковид кризе, нестабилне политичко-економске ситуације у држави, до актуелних дешавања у Украјини. То је констатовано на састанку предсједника Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Предрага Митровића и генералних секретара Уније слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) Срђе Kековића и Савеза синдиката Црне Горе (ССЦГ) Душка Зарубице, као и чланова њиховог најужег руководства.

Kако се наводи у заједничком саопштењу УПЦГ, УССЦГ и ССЦГ, учесници састанка су разговарали о конкретним мјерама и препорукама које социјални партнери треба да примијене у наредном периоду, како би актуелизовали неопходне процесе и додатно подстакли промјене које имају за циљ одрживост црногорске привреде и очување радних мјеста.

“Заједнички је констатовано да се социјални дијалог у Црној Гори, у последње двије године, налази на такозваном минимуму, а да је такво стање директна посљедица укупних дешавања – почев од ковид кризе, нестабилне политичко-економске ситуације у земљи, до актуелних дешавања у Украјини”, каже се у саопштењу.

Kако се наводи, представници УПЦГ, УССЦГ и ССЦГ су договорили да ће, у складу са улогом и надлежностима сва три партнера, интезивирати социјални дијалог и ђеловање усмјерити на рјешавање заједничких питања, од интереса за положај и послодаваца и запослених.

“Оживљавање преговора о Општем колективном уговору, како је најављено, могла би бити активост којом ће та сарадња и започети”, рекли су из УПЦГ, УССЦГ и ССЦГ.

]]>
30.09.2022T17:57:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379800/socijalni-dijalog-u-posljednje-dvije-godine-na-minimumu.html
Кривична против бившег руководиоца, предузеће у милионским дуговима https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379774/krivicna-protiv-bivseg-rukovodioca-preduzece-u-milionskim-dugovima.html Одбор директора ДОО Комунално Цетиње поднијеће кривичну пријаву против бившег директора, због лошег стања у предузећу и налаза ревизије у којој је утврђено низ незаконитости у вођењу предузећа. Како наводе у саопштењу Комуналног предузећа, бивши директор ДОО Комунално Цетиње Саша Звицер, покренуо је поступак код Агенције за мирно рјешавање спорова ради исплате накнада за вријеме отказног рока, накнаде за неискоришћени годишњи одмор у 2022. години и исплату отпремнине.

Такође, бивша замјеница директора ДОО Комунално Цетиње, а у једном периоду и ВД директорице, Милена Љешњак, затражила је исплату накнаде по основу мање исплаћене зараде усљед погрешно обрачунатих коефицијената, управо у периоду када је била дио најужег руководства предузећа.

"Бивши директор и његова прва сарадница покренули су ове спорове упркос налазу ревизије, која је у свом извјештају навела низ законских неправилности из периода када су они управљали предузећем, а који ће бити предмет истражних органа са циљем утврђивања кривичне одговорности за стање у овом колективу.
Сигурни смо да су бивши руководиоци предузећа имали разумијевања за проблеме колектива и водили рачуна о правним и другим обавезама према запосленима, ДОО Комунално Цетиње данас не би било у веома тешкој и забрињавајућој ситуацији када су у питању финансије и обавеза предузећа настале несавјесним управљањем у периоду који је за нама", наводе у саопштењу.

Како додају, то руководство је оставило насљеђе у виду већ доспјелих обавеза по основу погрешно обрачунатих зарада које износе преко 200.000 еура, док се укупан износ обавеза по истом основу процјењују на преко 1.000.000 еура. Уз то дуговања предузећа по основу пореза и доприноса износе скоро 1.600.000 еура.

"Остављамо јавности и грађанима Цетиња да процијене како је бивши менаџмент управљао предузећем и да ли заслужују отпремнине и накнаде за период у ком су ДОО Комунално Цетиње довели у садашње, веома тешко стање. Одбор директора поднијеће кривичну пријаву надлежном тужилаштву на основу налаза ревизије пословања, који је утврдио низ незаконитости у вођењу предузећа, у циљу утврђивања кривичне одговорности за стање у овом колективу", закључују у саопштењу.

 

]]>
30.09.2022T17:40:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379774/krivicna-protiv-bivseg-rukovodioca-preduzece-u-milionskim-dugovima.html
Систем алтернативних санкција недовољно развијен https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379795/sistem-alternativnih-sankcija-nedovoljno-razvijen.html Условни отпуст мора бити унапријеђен док алтернативне санкције нијесу једнако ефикасне, а за реализацију појединих је потребан и већи степен учешћа државе у циљу побољшања жељених исхода. То је поручено на представљању студија ”Анализа стања и препоруке у односу на поступак условног отпуста” и ”Систем алетрнативних санкција и пробације у Црној Гори – правни оквир и процес транзиције од издржавања казне од реинтегације у друштво”, које је израдила невладина организација (НВО) Јувентас.

Аутори студија су Јован Бојовић и Марија Радовић.

Државни секретар у Министарству правде Бојан Божовић, казао је да се о санкцијама генерално не може говорити уколико се занемари систем који мора бита адекватно постављен и уколико се занемари основни принципи и постулати заштите људских права.

„На ову тему би требало да се подсјећа чешће и вјерујем да је ово само један од увода“, поручио је Божовић.

Он је истакао да ће Министарство правде у наредном периоду уложити максималане напоре како би извршење санкција било у складу са савременијим и вишим стандардима.

Извршна директорица НВО Јувентас Ивана Вујовић, казала је да све алтернативне санкције нијесу једнако ефикасне, а за реализацију појединих је потребан и већи степен учешћа државе у циљу побољшања жељених исхода.

”Стога, можемо закључити да је систем алтернативних санкција недовољно развијен”, оцијенила је Вујовић.

Аутор студије Јован Бојовић, рекао је, између осталог, да Институт условног отпуста захтијева континуирану анализу, не само са теоријског већ и практичног аспекта, како би се дошло до његовог најоптималнијег законског рјешења и примјене.

„Стање које смо уочили у овој области говори нам да Институт условног отпуста није у довољној мјери јасан затвореницима, да не постоји институција која се у пракси бави условно отпуштеним лицима али и да судови имају значајнија одступања по питању статистике у односу на усвајање молби за условни отпуст“, навео је Бојовић.

„Помаци постоје, али је потребно додатно радити на унапрјеђењу система како бисмо имали приближно успјешан пенолошки систем као земље чланице Европске уније“, додао је Бојовић.

“Стога, држава мора више улагати у правосудни систем и јачање његових капацитета, али је потребно Измијенити Закон о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности и прописати рок у којем суд одлучује о молби за условни отпуст“, рекао је Бојовић.

„Њих 66,7 одсто истакло мишљење да се представници Управе полиције налазе у повољнијем положају од њих у току давања мишљења о затворенику“, казао је Божовић.

В.д. генералног директора Директората за извршење кривичних санкција Стеван Брајушковић, истакао је значај учешћа НВО сектора у једном оваквом пројекту.

Он се осврнуо на недостатке Института условног отпуста, а са којим се Директорат за кривичне санкције и надзор у вршењу својих овлашћења сусреће.

Брајушковић је, између осталог, поменуо притужбе затвореника које се односе на неуједначену судку праксу када су условни отпусти у питању.

Он је истакао и нову Стратегију извршења кривичних санкција 2022-2026 на којој се ради, а гдје ће, како је појаснио значај сегмент представљати унапређенеј инстутуционалних капцитета Управе за извршење кривичних санкција и кадровских капацитета за за третман.

Начелница Сектора за третман – Управа за извршење кривичних санкција Драгица Рајковић, рекла је да је интересантно то да је проценат позитивно усвојених молби за условни отпуст у затвору за дуге казне значајно мењи него што је то у затворим за кратке казне.

„Од 138 мишљења која смо ми написали у овој години усвојена је 71 молба за условни отпуст, а у прошлој години условно је отпуштено из затвора за дуге казне свега 36 лица“, рекла је Рајковић.

Проблем, како је истакла, што је у почетку највећи условни отпуст био свега шест до седам мјесеци.

„Дошли смо ипак до тога да условни отпуст буде од једне године и девет мјесеци, што нам је свима било јако значајно. Сада већ свједочимо ситуацијама гдје су молбе за условни отпуст усвојене при остатку казне од неких пет година“, напоменула је Рајковић.

Студија, како је појаснила Радовић, даје приказ транзиционог процеса из затвора ка друштву, а све из угла самих затвореника и бивших затвореника.

 

]]>
30.09.2022T17:35:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379795/sistem-alternativnih-sankcija-nedovoljno-razvijen.html
"Будванска шкољка" ће промијенити визуелни идентитет града https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379781/budvanska-skoljka-ce-promijeniti-vizuelni-identitet-grada.html Општина Будва ће 10. октобра расписати Међународни конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења шеталишта "Будванска шкољка" Будва – Бечићи И фаза, који ће, како истичу у Општини, промијенити визуелни идентитет града, довести туристе високе платежне моћи, а мјештанима омогућити нове могућности и много бољи квалитет живота. Данас је у великој Сали скупштине Општине Будва одржана конференција поводом расписивања конкурса, на којој је предсједник Општине Мило Божовић поручио да је од данашњег дана почела реализација једног од највећих капиталних пројеката у метрополи туризма.

"Изградња шеталишта је тема која се 'провлачи' у Будви задњих 30 година. То је нешто што у потпуности мијења слику цијелога града, његове могућности у развитку туристичког потенцијала. То је један дио града који ће свим грађанима Будве поправити живот. Ово је капитални пројекат за Општину Будва и јако нам је важно да се пријави што већи број архитектонских рјешења и архитеката, јер ово је међународни конкурс. Обезбиједили смо јако велики фонд награда од чак 223.000 еура, а поред тога ово је за архитекте један од најпровокативнијих момената који могу да имају у својој каријери, а то је да промијене комплетан имиџ једнога града и начин живота свих грађана у њему. Разлози због које је ово потребно више су него јасни, а сама ријеч променада је симболична, француског поријекла и у најширем смислу значи 'пут којим се шета', док сама та ријеч у свом саставу има двије ријечи, а то су промјена и нада, а Будви је потребно и једно и друго", истакао је Божовић.

Главни градски архитекта Владан Стевовић казао је да овим пројектом Будва претендује да постане центар Медитерана.

"Да би то остварили потребно је радити на стратегијама развоја и на анализама потенцијала развоја једног града. Сљедећа фаза је развојна зона проширења луке која је у непосредном контакту са Старим градом", закључио је Стевовић.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је да је ово један озбиљан и стратешки важан пројекат за понос не само Будве него читаве Црне Горе.

"Упорно наглашавам да перцепција развоја нашег туризма полази из Будве. Када кажу добра је сезона, она је добра, ако је добра у Будви. Будва ће са овим пројектом бити срце развоја црногорског туризма и жила куцавица. Због тога сам срећан и честитам на покретању овог пројекта. Ово не може преко ноћи, али ако не кренемо никада нећемо завршити било коју причу. Овај пројекат биће престижан за сваког архитекту, не у Црној Гори, него у свијету. Ја апелујем на предсједника и локалну смаоуправу да ово не остане само на идејном рјешењу, као што се знало десити са многим пројектима, већ да се истраје у овоме, јер ово детерминише развој црногорског туризма, а знамо да 30 одсто прихода долази од туризма, а од тога највећи проценат баш из Будве", поручио је Ђуровић.

Он је апеловао овим путем на уређење шеталишта и обале и у дургим градовима, као и на креирање понуде која ће бити пандан најатартактивнијим свјетским туристичким дестинацијама.

Предсједник Управног одбора ЈП "Морско добро" Блажо Рађеновић истакао је да је циљ пројекта да се трајно промијени визуелни идентитет Будве

"Ми ћемо овим проширити зелене површине, изградити игралишта и што је најбитније имати већи постор када су у питању плаже", казао је Рађеновић.

Директор ЈП "Морско добро" Младен Микијељ истакао је да је већ данас све спремно за расписивање међународног конкурса који ће у потпуности промијенити најважнију локацију у граду.

"Свјесни смо да се на овај тренутак чекало дуго, свјесни смо да су многи причали о овом пројекту, али никако да тај пројекта буде започет и да се крене са његовом реализацијом. Ово је прави пут како двије институције, државна и локална треба да сарађују", закључио је Микијељ.

Пројекат "Будванска шкољка" Будва-Бечићи заједнички је пројекат Општине Будва, ЈП "Морско добро" и државе Црне Горе.​

]]>
30.09.2022T16:14:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379781/budvanska-skoljka-ce-promijeniti-vizuelni-identitet-grada.html
Наредне године за одбрану око 17 милиона еура више https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379778/naredne-godine-za-odbranu-oko-17-miliona-eura-vise.html Министарство одбране и Војска Црне Горе у континуитету ће јачати своју опремљеност и спремност, јер ће буџет за одбрану од наредне године бити два одсто БДП-а, казао је потпредсједник Владе и министар одбране Рашко Коњевић на састанку са представницима медија одржаном у сусрет Дану војске. “Већ наредне године би требало да имамо око 17 милиона еура више. Уз то, подршка коју добијамо од партнера, као што су САД, од којих смо ове године добили скоро 28 милиона долара, допринијеће да у наредном периоду имамо значајна улагања у војну инфраструктуру и опрему, у складу са циљевима способности и националним приритетима”, казао је министар Коњевић.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Зоран Лазаревић рекао је да је до сада фокус био на опремању копнене војске и ваздухопловства, али да ће се сходно националним приоритетима улагати и у морнарицу.

“Желимо акценат да ставимо и на школовање младих и пријем војника по уговору како бисмо подмладили састав. Циљ нам је да Војску учинимо атрактивном за младе људе и да виде своју шансу у могућности да се бесплатно школују на престижним војним академијама у Европи и САД, након чега их чека сигуран посао”, казао је начелник Лазаревић.

Током боравка у касарни Марко Миљанов Поповић у Маслинама министар, начелник и новинари су посјетили Спомен собу В пролтереске бригаде, која свједочи о славној борби Црногораца за слободу и побједу антифашизма. 

]]>
30.09.2022T15:55:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379778/naredne-godine-za-odbranu-oko-17-miliona-eura-vise.html
Ускраћен боравак и забрањен улазак за 28 страних држављана https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379773/uskracen-boravak-i-zabranjen-ulazak-za-28-stranih-drzavljana.html У склопу континуираних и координисаних активности које спроводе Министарство унутрашњих послова (МУП) и Агенција за националну безбједност (АНБ), а у оквиру својих законских овлашћења предузете су мјере и радње у циљу ускраћивања боравка и забране уласка за 28 страних држављана. "Кроз операцију коју је спровела Агенција за националну безбједност предмета лица су индицирана као носиоци малигног утицаја спроведеног за интересе страних служби", саопштио је МУП.

У саопштењу се поручује да ће МУП и АНБ заједно са осталим црногорским институцијама наставити да прате безбједносне ризике и у складу са тим предузимати све расположиве мјере и радње из своје надлежности у циљу заштите националне безбједности и интереса Црне Горе.

]]>
30.09.2022T15:22:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379773/uskracen-boravak-i-zabranjen-ulazak-za-28-stranih-drzavljana.html
Вртићи пребукирани, улагања у предшколско образовање недовољна https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379770/vrtici-prebukirani-ulaganja-u-predskolsko-obrazovanje-nedovoljna.html У Црној Гори је у посљедњих деценију донекле уважен значај предшколског образовања, али су вртићи и даље пребукирани, васпитни кадар демотивисан, а издвајања из државног буџета за ову област недовољна, сматра професор Филозофског факултета у Никшићу Саша Милић. Милић је био гост онлајн интервјуа "Предшколско образовање у Црној Гори: Проблеми и изазови", који Удружење Родитељи и агенција МИНА реализују у оквиру пројекта Родитељи између чињеница и мишљења.

Милић је казао да је посљедњих деценију донекле уважен значај предшколског образовања, али и даље далеко од онога како би требало да буде.

"Ако знамо да се мозак развија до шесте/седме године, као и друге фунцкије, да не говоримо о елементима социјалног и емоционалног развоја који своје темеље добија у периоду предшколства, мислим да ми као друштво и даље неадекватно третирамо предшколско образовање", рекао је Милић.

Он је оцијенио да било вријеме да се престане са писањем стратегија и других планских докумената који се не примјењују.

Милић је указао да у последњој стратегији коју ју Црна Гора усвојила постоје три општа циља - повећање обухвата дјеце у вртићима, повећање квалитета и отвореност и већи квалитет рада за осјетљиве групе.

"Обухват од 95 одсто који је зацртан у тој стратегији је нералан овим темпом и овом количином улагања или издвајања из државног буџета у предшколско образовање, која су минимална у односну на неке развијене државе", навео је Милић.

Он је указао да велики број градова у Црној Гори до недавно није ни имао јаслене групе, што показује однос према комплетном систему прешколског образовања и васпитања.

Од 2015. раст дјеце у вртићима 36 одсто, а инфраструктура остала иста

Милић је рекао да је у односу на 2015/16. годину забиљежен пораст обухвата дјеце за 36 одсто, али да то није пратило увећање инфраструктуре, кадра, као ни издвајања из буџета за предшколско образовање, а то говори да се врло често бавимо бројкама.

Он сматра да квалитет рада у предшколским васпитним установама није унапријеђен, те да се стандарди који су предвиђени планским документима често крше и обесмишљавају.

Према ријечима Милића, у Стратегији владе за 2021/25. годину постоје докази да се крше стандарди када је у питању број дјеце која бораве у васпитним групама.

"Просјек по групама је преко 30. Упоредите укупан обухват са бројем васпитних група, он је значајно већи јер су ту и јаслене групе која имају максимум до 12 дјеце, што је такође преко европских стандарда", казао је Милић.

Он је рекао да ће, ако се одвоје јаслене групе видјети да вртићке имају просјек који је далеко изнад 30, а закон дозвољава 25.

"Да ли Министарство посвјете и јавне предшколске установе крше закон тиме што имају толики број уписане дјеце је отворено питање", навео је Милић.

У једној вртићкој групи чак 62 дјеце, немогуће радити

Он је рекао да је проблем пребукираности вртића присутан у готово свим црногорским општинама, али да су и даље најпроблематичнији централни и јужни регион.

"Приликом посјете васпитним јединицама Јавне предшколске установе 'Ђина Врбица' у групи је било уписано 58, чак и 62 дјеце. Колеге се труде, додјељују три-четири васпитача, али не можете физики да функционишете, а камоли да било шта спроведете", истакао је Милић.

На питање да ли се иде на уштрб квалитета како би се задовољио циљ повећања обухвата дјеце, Милић је казао да квалитет трпи и да је у оваквим условима готово немогуће радити.

Како је рекао, велико је питање шта даље и како доћи до предвиђеног циља од 95 одсто обухвата дјеце.

Милић је нагласио да је значајан број васпитно-педагошког кадра квалитетан, али да тај број квалитетних људи тешко може пратити квалитет рада у васпитним групама.

Велики број "увезених" диплома, посебно међу медицинским сестрама

Он је казао да постоји и кадар који није квалитетан, јер се проформе додјељују лиценце и добијају звања.

"Имате мањи постотак људи који не воли своју професију, али ради у вртићу. Уколико немате огромну љубав и жељу да радите са дјецом вама тамо није мјесто", поручио је Милић.

Он је казао да има доста "увезених" диплома за које би органи требало да испитају вјеродостојност, посебно кад је у питању средњи медицински кадар који ради у вртићима.

Милић је рекао да постоји неколико начина на које се може дјеловати како би се поправило стање у образовном систему, али да у последње двије године не види да се ишта промијенило.

"Заправо мислим да мијења на горе. Мислим да је стање у образовном систему крајње алармантно, да влада велика апатија и демотивисаност кадра", истакао је Милић.

Он је навео да просвјетни кадар врло често ради у неодговарајућим условима, неадекватно су плаћени, и да сматра да у црногорском друштву професорска/наставничка професија није уопште цијењена.

Милић је рекао да је крајње вријеме да се приватне иницијативе укључите у систем, наводећи да је Црна Гора једина држава региона у којој приватне предшколске установе не могу повлачити одређени дио средстава из државног буџета.

Према његовим ријечима, требало би се хитно радити и по питњу кадра.

Он је казао да је накада Филозофски факултет у Никшићу, односно студијски програм за предшколско образовање, са уписном квотом од 350, производио кадар за биро.

"Борио сам се да тај број смањи, па смо дошли до броја 35. То је нормална бројка, међутим сад се испоставља да немамо довољно кадра у неки општинама. Факултет има ту могућност да бројку повећа и то је поље на којем би хитно требало реаговати", додао је Милић.

Он је казао да је кадар који посљедњих година излази са Филозофског факултета заиста квалитетан и да посједује адекватна знања, али да је питање да ли посједује и адекватне вјештине.

"Ако би се нешто морало мијењати онда би ту тебало бити више праксе у јавним предшколским установама, не само у Никшићу, како би студенти добили најбоље могуће узоре", рекао је Милић додајући да студенте не спремају, и не треба да спремају, за рад у групама са 60 дјеце.

Васпитачки кадар квалитетан, али проблем све већа агресивност дјеце

Он сматра да је најпотребнији програм обука васпитачког кадра за педагошко адекватно регулисање дјечје понашања, јер, како је указао, иако постоји иделан обухват, васпитачи имају проблема са агресивношћу код дјеце.

"Свјетски трендови говоре да је агресивност у порасту генерално, не само у Црној Гори, већ у државама у којима имамо нормалан обухват, однос да свако друго дијете исказује агресивно понашање, док свако пето исказује физичку агресију према другоме. Црна Гора није мимо свијета, посебно ако томе додамо оволики обухват", рекао је Милић.

Он је казао да би дјеца више требало да бораве напољу и имају више физичке активности током боравка у предшколским установама из неколика разлога, од којих најалармантијих гојазност.

Милић сматра да колеге са Факултета за спорт и физичко васпитање треба да много више раде са дјецом, а не да буду руководиоци образовних институција.

"Затвореност дјеце у становима, васпитним групама, вуче много негативних посљедица, поготово по интелектуални развој. Превише боравка пред било којим екраном води у неку врсту интелектуалне тромости, поремећају пажње, вида, значајан утиче и на смањење вјештине код дјеце", упозорио је Милић.

Он је истакао да је у многим развијеним европским земљама дневни боравак вани обавеза без обзира на временске прилике.

"Хајде да се вратимо васпитању, игри, природи, физичком развоју, јер он је у директној спрези са интелектуалним и социјалним развојем", нагласио је Милић.

Он је рекао да је Црна Гора заостала у праћењу и примјени савремених трендова, и подсјетио да је мастер студиј образовне политике на Филозофском факултету укинут, јер је тадашња управа сматрала да то није потребно.

"Ми имамо политичко-администативни систем управљања који траје деценијама, а који се у задње двије године мијења на горе, до те мјере да постајем безнадежан", рекао је Милић.

Говорећи о инклузији дјеце са посебним потребама у прешколским установама, Милић је казао да су у том дијелу направљени велики искораци, али да су они често праћени стихијским потезима, да је то неријетко било контрапордуктивно.

Он је рекао да нема довољно асистената, те да се годинама није успијевао ријешти њихов статус у образовном систему, већ су често коришћене различите политичке манипулације.

Милић сматра да нијесу ни потребни асистенти ако немају адекватно образовање, те да су неопходнији специјалисти инклузивног образовања.

Према његовим ријечима, и остали просвјетни кадар треба да буде обученији из домена инклузије.

Предсједница удрушења Родитељи Кристина Михаиловић оцијенила је да је предшколско васпитање и образовање у Црној Гори у претходних деценију добило пажњу надлежних иснтитуција, али да им се не посвећује пажња у довољној мјери.

Она је саопштила да, према подацима Министарства просвјете, предшколске јавне и приватне установе у Црној Гори похађа више од 24 хиљаде дјеце.

Михаиловић је указала да је проблем пребукираности вртића изражен у скоро свим општинама.

Како је навела, обухват дјеце од три до шест година је око 77 одсто и примјећује се да је тренд раста неко вријеме присутан, док је циљ стратегије која се тиче ове области обухват од 95 одсто.

"Остало је још простора за повећање броја дјеце, али је питање да ли за то имамо капацитете“, додала је Михаиловић.

У оквиру пројекта Родитељи између чињеница и мишљења, који финансирају Европска унија у Црној Гори и Цоунцил оф Еуропе Программе Оффице ин Подгорица, удружење Родитељи и агенција МИНА баве се темама из области образовања, које треба да помогну родитељима да стекну јаснију слику о проблемима на које често указују.

]]>
30.09.2022T15:11:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379770/vrtici-prebukirani-ulaganja-u-predskolsko-obrazovanje-nedovoljna.html
"И протест и прослава, настављамо борбу за права ЛГБТIQ особа" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379767/i-protest-i-proslava-nastavljamo-borbu-za-prava-lgbtiq-osoba.html Јубиларни десети Монтенегро Прајд биће организован 8. октобра под слоганом "Нема више али", најавио је извршни директор Квир Монтенегро, Милош Кнежевић, поручујући да је овај догађај прилика да се сјете свега шта су припадници ЛГБТИQ заједнице проживјели и постигли. Кнежевић је на прес конференцији за новинаре напоменуо да ће Неђеља поноса, која претходи Прајду, почети у понедјељак.

"Дуге су се дискусије водиле о томе да ли желимо да прајд буде више прослава или протест, и ове и претходних година. Сви/е смо свјесни/е потребе да он и даље буде протест, те да сваким својим аспектом говори о проблемима на које и даље наилазимо, али такође смо свјесни/е празнине коју су године бола оставиле у сваком/ој од нас и да прослава љубави у заједништву мора да је попуни и преплави, па он не може бити само протест", казао је Кнежевић.

Напомиње да је на њиховом путу било небројено много препрека, али да су заједничким снагама све их превазишли.

"Сваке године нас је све више присутно и видљиво на прајду, али и у свакодневном животу. Остварујемо не само правне, већ и друштвене слободе", рекао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, млади људи су све слободнији и гласнији, а они који су ту одавно, иако можда уморни, не одустају.

"Ми бирамо да се одупремо ланцима, да вјерујемо у слободу и да се за њу боримо. Зато ове године поручујемо свима да у нашој борби за наша људска права НЕМА ВИШЕ АЛИ…", закључио је Кнежевић.

Чланица Организационог одбора Јана Влаховић, рекла је да ће рута поворке поноса ове године бити проширена, и да се креће са Трга независности.

"Поворка поноса планирана је за 16 сати, а улази ће бити отворени од 15 сати", саопштила је Влаховић.

Према њеним ријечима, свечано отварање Неђеље поноса и прослава десетогодишњице Монтенегро прајда бити организовано у Његошевом парку са почетком у 19 сати.

"У уторак, 4. октобра биће организован округли сто 'Једнаки пред законом', док ће у просторијама Дроп ин центра у Подгорици бити организована радионица 'Квир култура у онлине простору' која је намијењена првенствено младима", додала је Влаховић.

Како је додала у Галерији 201 биће организована интерактивна изложба "Наше приче у борби за слободу" у сарадњи са Асоцијацијом Спектра.

"У сриједу ћемо организовати Приде кафе под називом 'Нема више али', који ће окупити представнике/це цивилног сектора, политичких партија и чланове/ице заједнице са којима ћемо разговарати о начинима унапређења ЛГБТИQ+ политика", додала је Влаховић.

Како је навела, касније, у сарадњи са Канцеларијом за ЛГБТИQ лица, у Народној библиотеци "Радосав Љумовић", организоваће округли сто "Вршњачко насиље мотивисано хомофобијом и/или трансфобијом".

"Након тога, Асоцијација Спектра ће у просторијама Дроп ин центра организовати радионицу Транс сеxед 101. У четвртак, у просторијама Дроп ин центра биће организована Гендербендер журка, док ће у петак у Кући здравља бити организована панел дискусија 'Десет година поворке поноса у Подгорици'", закључила је Влаховић.

Активиста за људска права и члан Организационог одбора Драган Сошић, казао да институције система не обављају свој посао, као и да је дошло до застоја у спровођењу ЛГБТ стратегије.

"Све је видљивија хомофобија и говор мржње у јавности и, и даље, велики дио посла је на терету заједнице, организација које се баве ЛГБТИQ правима и њиховим савезницима и пријатељима-активистима", додао је Сошић.

Он је, између осталог, поручио да захтијевају да институције буду одговорне и преузму иницијативу.

"Захтијевамо да се омогући потпуна примјена важећих закона, спровођење тих закона кроз доношење подзаконских аката и техничко спровођење тих закона. Посебно тражимо, као врло важно, едукацију лица одговорних за спровођење тих позитивних прописа”, истакао је Сошић.

Поручује да желе сигурнију друштвену средину, као и да се говор мржње санкционише и покаже нулта толеранција према било којем облику непоштовања заједнице, нарочито ако долази од доносиоца и доноситељки одлука.

"Захтијевамо да хормонска терапија буде бесплатна и доступна свима. Захтијевамо да се о различитим сексуалним оријентацијама и родним идентитетима учи у школама, као и пуну примјену Стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТИQ особа у Црној Гори", навео је Сошић.

]]>
30.09.2022T14:44:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379767/i-protest-i-proslava-nastavljamo-borbu-za-prava-lgbtiq-osoba.html
Tелемедицина може унаприједити здравствену заштиту пацијената https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379762/telemedicina-moze-unaprijediti-zdravstvenu-zastitu-pacijenata.html Kлинички центар Црне Горе (KЦЦГ) спреман је да постане центар телемедицине у региону, поручено је са радионице ”Приступ телемедицинској мрежи на Западном Балкану”. Kако су казали из KЦЦГ, у протекла три дана радионици је присуствовао еминентан број стручњака из области медицине држава Западног Балкана и Њемачке.

“Kако је закључено на радионици, KЦЦГ је спреман да постане центар телемедицине Западног Балкана”, каже се у саопштењу.

Представници, клинички сарадници, Универзитетске клинике Шарите и Роберт Kох Института из Берлина оцијенили су да успостављање такве врсте сарадње значи и приближавање здравственом стандарду Европске уније (ЕУ), чему Црна Гора и тежи.

Наводи се да је њемачки амбасадор Петер Фелтен оцијенио да је Црној Гори мјесто у систему ЕУ.

“Јачање наше међусобне сарадње додатно ће утицати на њихов европски пут и приближити их здравственом систему ЕУ”, казао је Фелтен.

Министар здравља Драгослав Шћекић рекао је да је функционисање свих сегмената друштва данас незамисливо без дигитализације и да она није заобишла ни здравствени систем.

“Савремена медицина се развија под утицајем дигиталне трансформације, као резултат експанзије технолошких достигнућа што се одражава и у медицинско-технолошкој индустрији”, казао је Шћекић.

Он је рекао да Министарство здравља посебну пажњу посвећује унапређењу здравствене заштите пацијената, чему телемедицина може значајно да допринесе и да му је драго што се овако важан пројекат реализује управо у Црној Гори.

“Подсјетићу да је идеја за реализацију овог програма имала основни циљ - изједначавање третмана обољелих од ЦОВИД-19 у свим земљама Европе, што се показало као једини пут до успјеха у борби против пандемије”, навео је Шћекић.

Идеја је, како је казао, конкретизована 24. септембра прошле године када је потписан споразум, чиме је формализовано оснивање Савеза клиничких сарадника Црне Горе, чији су чланови Универзитетска клиника Шарите и Роберт Kох Институт из Берлина, KЦЦГ и Институт за јавно здравље Црне Горе.

Шћекић је рекао да је, осим могућности размјене искустава и заједничког рјешавања свих дилема путем примјене телемедицине, тим пројектом предвиђено и додатно усавршавање домаћег кадра.

“Већ су реализоване посјете медицинских тимова Kлиничког центра болници Шарите, гђе су наши љекари и медицинске сестре и техничари током седмодневног боравка имали прилике да се усавршавају кроз практичан рад из области интерне медицине, инфектологије, анестезиологије и интензивног лијечења”, рекао је Шћекић.

На радионици је, како се наводи, закључено да је то најбољи вид успостављања сарадње и размјене стечених знања и искустава.

“Нема унапређења здравствене заштите без континуиране едукације медицинског кадра, а посебно међуинституционалне и међународне сарадње земаља региона и ЕУ”, каже се у саопштењу.

Радионица је, како се додаје, резултат баш такве сарадње са љекарима из Роберт Kох Института и болнице Шарите, а уз пуну подршку министарстава Црне Горе и Њемачке.

“Овим пројектом, као и много пута до сад, потврђена је добра сарадња између Њемачке и Црне Горе”, рекли су из KЦЦГ.

Директорица KЦЦГ Љиљана Радуловић захвалила је Амбасади Њемачке и њемачком Министарству здравља, који су препознали Црну Гору као поузданог партнера способног да одговори свим изазовима данашњице.

“Посебно ми је драго што су еминентни стручњаци из реномираних здравствених центара, као што је Роберт Kох Институт и Универзитетска болница Шарите, спремни да своја богата медицинска знања пренесу нама и тиме допринесу јачању сопствених капацитета за развој телемедицине, од чега ће предност имати и наши пацијенти и љекари”, казала је Радуловић.

Према њеним ријечима, од изузетног значаја је и тежња да цијели регион Западног Балкана једнако повећа квалитет здравствене заштите.

“Јер ако нас је нечему научила пандемија, то је да не смију постојати границе у третману пацијента, нити у размјени знања у медицини”, закључила је Радуловић.

]]>
30.09.2022T14:34:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379762/telemedicina-moze-unaprijediti-zdravstvenu-zastitu-pacijenata.html
"Обустава издавања љекова на рачун ФЗО од 1. октобра није наша одговорност" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379766/obustava-izdavanja-ljekova-na-racun-fzo-od-1-oktobra-nije-nasa-odgovornost.html У Удружењу приватних апотека "Пхафармацие Плус" истичу да очекивана обустава издавања одређених љекова за рачун Фонда здравственог осигурања од 1. октобра, ни на који начин није посљедица дјеловања приватних апотека, већ искључиво најављеног престанка испоруке љекова од стране добављача, односно произвођача, по цијенама које прописује и признаје ФЗО ЦГ. У саопштењу истичу да се произвођачи, а самим тим и веледрогерије нијесу обратиле званичним документом о насталим промјенама у режиму издавања љекова за терет фонда ФЗО ЦГ.

"Због тога апотеке које издају љекове у корист ФЗО ЦГ ни на који начин се не могу сматрати узроком проблема, нити бити одговорне за проблеме који ће настати као посљедица најављене обуставе испоруке, а самим тим и неиздавања одређених љекова на рецепт", наглашавају у саопштењу.

Подсјећају да приватне апотеке које издају љекове на рецепт у корист ФЗО ЦГ, ни на који начин не могу утицати на произвођаче љекова као ни на њихову цјеновну политику и на тај начин бити одговорне за промјене које се најављују, а за које нијесу сигурни да ће се догодити и за које још увијек немају формално документовану потврду.

"Истичемо да су приватне апотеке као дио примарног здравственог система, годинама неоправдано препознате као узрок нестабилности снабдјевања тржишта љековима, иако представљају један од главних и основних чинилаца квалитетне снабдјевености тржишта љековима. Не занемарујући нашу основну улогу у мисији фармације као научне дисциплине, која има за циљ заштиту здравља људи и чињенице да ова здравствена струка повезује медицинске и хемијске науке у циљу безбједног и ефикасног лијечења грађана Црне Горе, желимо овим обраћањем истаћи да приватне апотеке ни на који начин неће и не могу бити препознате као разлог проблема који ће се несумњиво десити у току наредног мјесеца, уколико се остваре најављене обуставе", наводе у саопштењу.

]]>
30.09.2022T14:26:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379766/obustava-izdavanja-ljekova-na-racun-fzo-od-1-oktobra-nije-nasa-odgovornost.html
Нови протест на Маргити 16. октобра https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379760/novi-protest-na-margiti-16-oktobra.html Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину организоваће у недјељу 16. октобра у 12 часова протестно окупљање на локацији Маргита на Сињајевини. Протест се, како истичу, организује поводом друге годишњице великог протеста на Маргити када су мјештани Сињајевине, активисти, као и грађани из свих крајева Црне Горе, стали на пут намјери да се највећи пашњак на Балкану заспе бомбама Војске Црне Горе, а све по жељи и налогу тадашњег министра одбране Предрага Бошковића. Како наглашавају у саопштењу, чланови Грађанске иницијативе Сачувајмо Сињајевину свакодневно су на планини, а наставиће обиласке и након што сточари напусте катуне, како би спријечили било какву врсту војне активности која би јој наштетила.

"Грађани Сињајевине и Црне Горе једном су стали на пут самовољи министара који упорно покушавају завадити народ са војском, што им нећемо дозволити ни ми као грађани, а сигурно не ни наша Војска која је потекла из народа и која је ту да га бранни, а не да се окреће против њега. Захваљујући неажурности, али и непринципијелности претходне и актуелне Владе, које су заборавиле обећања из 2020. и раније, одлука о војном полигону на Сињајевини није поништена, због чега смо ову јесен на Сињајевини дочекали са посебном зебњом, обзиром да Војска већ недјељама обилази терен, због чега основано сумњамо да се спремају да опет покушају да изведу вјежбу. Стога ћемо 16. октобра још једном поновити да Сињајевина има свој живи штит који ће и ове зиме стати пред сваког ко покуша да науди нашој планини", саопштено је из иницијативе.

Посебно је, како наводе, забрињавајуће понашање актуелног министра одбране Рашка Коњевића који упркос обећањима Владе да ће укинути спорну одлуку о војном полигону и противљењу бројних грађана Црне Горе и свијета, од којих је више од 25.000 потписало глобалну и локалну петицију, упорно шаље патроле на Сињајевину.

"Очекујемо од премијера Дритана Абазовића да испуни обећања, више пута дата да полигона на Сињајевини неће бити, те да онемогући министра Коњевића, који му се очигледно отео контроли, да гура прст у око грађанима Црне Горе, али и да крши Устав, бројне међународне конвенције и законе ЕУ, које смо као земља у приступним преговорима дужни да поштујемо. Премијер Абазовић је сада више него икада позван да коначно заустави самовољу појединих чланова свог кабинета, посебно Рашка Коњевића, који на све начине покушава Сињајевину да преокрене из територије живота у територију смрти и уништења, како је то зацртао његов претходник Предраг Бошковић. Позивамо све грађане којима је на срцу љубав према Црној Гори да се са нама окупе 16. октобра на Маргити, јер се наша држава и њена екологија, будућност и опстанак бране у њеном срцу – на Сињајевини", закључили су у Грађанској иницијативи "Сачувајмо Сињајевину".

]]>
30.09.2022T14:05:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379760/novi-protest-na-margiti-16-oktobra.html
Специјалној болници у Рисну 16.500 еура https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379759/specijalnoj-bolnici-u-risnu-16500-eura.html Општина Тиват помогла је Специјалну болницу за ортопедију, неурохирургију и неурологију "Васо Ћуковић" у Рисну са 16.500 хиљада еура, намијењених за набавку неопходних машина за одржавање хигијене. "Драго нам је да смо бар минимално помогли да се побољшају услови у овој болници која је веома важна за град и грађане Тивта али и за Боку, с обзиром на велики број пацијената који овдје добијају адекватну здравствену заштиту", казао је предсједник тиватске општине Жељко Комненовић.

Он је поручио да ће Општина Тиват наставити континуирано да помаже болницу у Рисну, подсјетивши да су кроз донације помагали тиватски Дом здравља, али и Општу болницу у Котору, којој је у априлу ове године уплаћено 10.000 еура за набавку намјештаја за дјечије одјељење.

"Донације и помоћ здравственим установама Општина је реализовала кроз буџетску ставку 'помоћ институцијама', али се надам да ћемо у наредном периоду успјети да обезбиједимо већа средства и интензивније пружимо подршку здравственим установама. Без квалитетне здравствене заштите и образовања нема ни квалитетних услова живота", казао је Комненовић.

Владо Поповић директор Специјалне болнице у Рисну захвалио се на великој помоћи и донацији болници као и на спремности Општине Тиват да одговори на њихов захтјев за набавку неопходне опреме.

"Одржавање хигијене је немогуће без професионалне опреме, због чега је ова донација и те како значајна и важна", казао је Поповић.

Он је изразио наду да ће се добра сарадња ове установе са Општином Тиват наставити додајући да су у ишчекивању реконструкције дијела болнице, овакве донације нешто што је неопходно и даје позитиван импулс у даљем раду саме установе.

]]>
30.09.2022T13:51:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379759/specijalnoj-bolnici-u-risnu-16500-eura.html
Траже хитан састанак у Влади, Марић остаје в.д. директора https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379750/traze-hitan-sastanak-u-vladi-maric-ostaje-vd-direktora.html Запослени у Институту " Др Симо Милошевић" протестовали су данас због покушаја Одбора директора да смијени актуелног вршиоца дужности директора Сава Марића и да на његово мјесто именује Милана Jанчића из СНП-а. Представници општине, синдиката и мањинских власника договорили су да се хитно затражи састанак у Влади како би се нашло рјешење за ову здравствену установу. Окупљени радници и грађани нијесу дозволили да се Марић разријеши, а онда се појавио Жарко Ракчевић који је власник 27 одсто акција Института и који је објаснио, између осталог, да установи пријети стечај.

"Знао сам да постоји незадовољство радника, али сам дошао да разговарам. Као економиста и власник акција и који жели добро Институту, по мом виђењу постоји струја да се Институт распарча и оде у стечај. Забринут сам за судбину установе, и слажем се са вама да је ово политички карусел. Као представник једног од власника, занитересован сам да се не постављају људи по политици. Није добро да се сваких три, шест мјесеци мијењају људи који се први пут сријећу са овим. Институт је пред стечајем, у задење три године 27 милиона еура има губитка. Ако оде у стечај сигурно пропада и никада се неће опоравити, а доживјеће судбину као ' Радоје Дакић'", навео је Ракчевић.

Нагласио је да већ три године моли државу као већинског власника да промијени однос према Институту у којем има 55 одсто акција, али да су алели били безуспјешни према свим претходним менаџментима. Каже да је чудан однос државе која помаже и спашава и приватна предузећа, а не брине за ово у којем је већински власник.

Потпредсједник Општине Милош Коњевић је понудио да општина купи акције Института.

Нa састанку представника општине, синдиката и акционара који је услиједио, и коме је присуствовао и предсједник општине Стеван Катић, постигнут је консензус да се иницира хитан састанак у Влади, како би држава која је већински власник помогла у рјешавању проблема.

Сједница Одбора директора је одложена и Саво Марић остаје до даљњег в.д. директора Института.

 

]]>
30.09.2022T13:15:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379750/traze-hitan-sastanak-u-vladi-maric-ostaje-vd-direktora.html
Вода у Беранама исправна за пиће https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379744/voda-u-beranama-ispravna-za-pice.html Вода из градског водовода у Беранама исправна је за пиће, саопштено је из ЈП Водовод. "Према посљедњим мјерењима, мутноћа је у прописаним вриједностима, те је вода исправна за пиће", наводе из овог предузећа.

Вода није била за пиће од понедјељка, када је било невријеме са јаком кишом.

Градско извориште Мерића врело налази се у подножју Бјеласице и често се мути код обилнијих киша.

Из ЈП Водовод и Опстине Беране најављу да ће убрзо радити на рјешавању проблема мучења воде који се јавља од изградње водовода.

Т.С.

]]>
30.09.2022T12:38:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379744/voda-u-beranama-ispravna-za-pice.html
Манифестација "Војска у вашем граду" данас у Бијелом Пољу https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379742/manifestacija-vojska-u-vasem-gradu-danas-u-bijelom-polju.html Манифестација "Војска у вашем граду", коју поводом Дана Војске организују Министарство одбране и Војска Црне Горе, након Бара, Колашина и Пљеваља данас је одржана на градском тргу у Бијелом Пољу. На штандовима, поред наоружања, војска је изложила и промотивни материјал, како би се заинтересовани грађани могли информисати о могућностима да постану дио Војске Црне Горе.

На штандовима се могао видјети дио најсавременије опреме, а на тргу возила и наоружање.

"Циљ манифестације је дружење са грађанима те њихово упознавање са активностима, њеним могућностима, опремом с којом располаже те могућностима које војска пружа", казао је Радију Црне Горе поручник Јовица Ђуретић.

Манифестација је била добра прилика да се заинтересована лица информишу о сопственом ангажману у Восци Црне Горе.

Велики број средњошколаца се задржао на информативном штанду гдје су неки показали интерсовање на школовање наставе у војним образовним установама.

Велико интересовање привукла је и изложба аутора Срђе Мартиновића, под називом "Црногорска војска кроз вријеме" на којој је било изложено 180 оригиналних фотографија.

]]>
30.09.2022T12:37:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379742/manifestacija-vojska-u-vasem-gradu-danas-u-bijelom-polju.html
Дом здравља Тиват почео вакцинацију против ХПВ инфекције https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379732/dom-zdravlja-tivat-poceo-vakcinaciju-protiv-hpv-infekcije.html Дом здравља Тиват почео је ове седмице имунизацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), у оквиру Програма ХПВ вакцинације у Црној Гори, који су покренули Министарство здравља и Институт за јавно здравље. Предвиђено је, како наводе из Дома здравља Тиват, да у првој фази, имунизацијом против ХПВ-а буду обухваћене дјевојчице које похађају четврти разред основне школе, које су доминантно рођене током 2013. године.

Вакцине се, истичу, примају у двије дозе са размаком од шест мјесеци, а неопходно је да дјевојчице прву дозу вакцине приме у периоду након деветог и прије 10. рођендана.

Вакцинација ће се обављати на исти начин као и за остале вакцине предвиђене редовним календаром вакцинације.

Спроводиће је изабрани педијатријски тимови, који ће позивати родитеље дјевојчица које припадају поменутој добној групи. Бројеви телефона на које се грађани могу информисати о имунизацији или заказати преглед и вакцинацију свог дјетета код педијатра су : 032/ 673-256 и 067/ 059-948.

Циљ овог програма је превенција оболијевања од карцинома грлића материце или откривање болести у раној фази када је могућност излијечења значајно већа.

"С обзиром на учесталост јављања и тежину ове малигне болести, као и чињеницу да досадашња научна сазнања и докази недвослено показују да је ХПВ вакцина безбједна и учинковита и да спречава појаву болести и спашава животе, Дом здравља Тиват апелује на родитеље да вакцинишу своју дјеци и на тај начин их успјешно заштите од ХПВ инфекција и њихових посљедица", закључују у саопштењу.

]]>
30.09.2022T11:53:00 +0100 Друштво https://rtcg.me/vijesti/drustvo/379732/dom-zdravlja-tivat-poceo-vakcinaciju-protiv-hpv-infekcije.html