Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

26. 09. 2024. 15:30 >> 15:31
Čitaj mi:

ministarstvo socijalnog staranja

Nastaviće se saradnja sa zemljama Dunavskog regiona

Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije, intenzivivnim radom će nastaviti da jača transnacionalnu i interregionalnu saradnju, aktivno učestvujući u budućim pozivima u cilju jačanja partnerske saradnje sa zemljama Dunavskog regiona, saopšteno je na 11. sastanku Mreže ESF za Dunavski region u Splitu.

Predstavnice Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Crne Gore učestvovale su na Jedanaestom sastanku Mreže Evropskog socijalnog fonda u Dunavskom regionu, koji se održao 24. i 25. septembra 2024. godine u Splitu.

Na ovom važnom događaju, koji je okupio ključne aktere iz zemalja Dunavskog regiona, diskutovano je o temama vezanim za jačanje makro-regionalne strateške saradnje i implementaciji socijalnih politika u okviru Evropskog socijalnog fonda (ESF+) i programa finansiranih iz Instrumenta pretpristupne podrške (IPA). 

Sastanak su otvorili koordinator Prioritetne oblasti 9 „Ljudi i vještine“ Roland Hank, i Claudia Singer-Smith iz Prioritetne oblasti 10 „Institucionalni kapaciteti“ Strategije EU za Dunavski region (EUSDR).

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava i institucija iz različitih zemalja, a Crnu Goru su predstavljale načelnica Odjeljenja za programiranje i implementaciju EU fondova, Granica Simićević i službenica za programiranje, Jelena Banašević.

Glavne teme sastanka obuhvatile su viziju za makro-regionalnu stratešku saradnju u Dunavskom regionu, ciljeve Mreže i sljedeće korake u njenom radu, kao i implementaciju socijalnih politika u kontekstu ESF+ programa, sada i u budućnosti.

Diskutovano je i o transnacionalnoj saradnji u okviru Evropskog socijalnog fonda (ESF+) i budućem finansiranju post-2027. godine.

Simićević je predstavila teme iz oblasti socijalne zaštite koje su u fokusu trenutne implementacije IPA-e, administrativne i tehničke aspekte programiranja i implementacije koji su od interesa za razmjenu unutar Mreže ESF-a za Dunavski region, kao i aktivnosti transnacionalne saradnje koje su ključne za buduću saradnju u oblasti socijalne inkluzije.

Na sastanku su predstavnici Evropske komisije pružili važne informacije o trenutnom stanju transnacionalne saradnje u kontekstu ESF+, a poseban akcenat stavljen je na unapređenje saradnje među zemljama članicama i kandidatima za članstvo u EU.

Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije, intenzivivnim radom će nastaviti da jača transnacionalnu i interregionalnu saradnju, aktivno učestvujući u budućim pozivima u cilju jačanja partnerske saradnje sa zemljama Dunavskog regiona. Ova saradnja je ključna za dalji razvoj inicijativa u sektoru socijalne zaštite, čime se Crna Gora uključuje u stabilne i dugoročne partnerske odnose unutar regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније