Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B./M.R.

26. 09. 2024. 10:25 >> 13:56
Čitaj mi:

NOVO OBEĆANJE MJEŠTANIMA

Danas svjetlosna signalizacija na lokaciji gdje su uginule krave, uskoro i zaštitne mreže

Mještani MZ Bogetići, Ubli - Bijele Poljane i Brođenac dobili su uvjerenje od predsjednika SO Nemanje Vukovića da će danas biti postavljena svjetlosna signalizacija koja će udaljavati divljač od lokacije na kojoj su početkom mjeseca istovarene uginule krave od kju groznice, a uskoro će početi i zaštita prostora i postavljanje mreža. Mještani su ranije danas apelovali da Opština hitno ispuni obećano i propisno zaštiti lokaciju, jer prijeti opasnost od širenja zaraze.

Mještani su jutros uputili još jedan apel Opštini Nikšić da ispuni obećano i zaštiti lokaciju na kojoj su istovarene uginule krave početkom mjeseca ili će u protivnom protestovati ispred Opštine, a onda blokirati i magistralu. Upozoravaju da su trupla na udaru divljači da se zaraza može prenijeti i na lovce. Zahtjevima mještana Bogetića pridružili su se i iz MZ Ubli - Bijele Poljane i Brođenac koji su, kažu, jednako pogođeni ovim problemom.

Kako je kazao predsjednik MZ Bogetići Miajlo Škuletić i danas su se uputili ka Opštini kako bi ubrzali ispunjenje obećanog, odnosno da se lokacija zaštiti, da se postave zaštitne mreže, a preko i zemlja, i trupla propisno zakopaju, kako ih divljač ne bi razvlačila. Ističe da do sada ništa od toga nije urađeno.

"Ta trupla su samo iskipana između dvije glavice i nije moglo to da se pokrije zemljom tek tako. Tražili smo da se pokrije mrežama i onda zemljom. Na ovom području ima oko 20 jediniki medvjeda, krda divljih svinja, a sezona lova počinje i ako se ne zaštiti lokacija oni će to pojesti i eto epidemije među 700 lovaca. Rečeno nam je u Opštini da moraju da raspisuju tender za mreže i to poštujemo, ali tražili smo i da neko stražari dok se mreže ne postave, ili da neku svjetlosnu signalizaciju postave da tjera divljač dok se lokacija ne obezbijedi. Ništa nije urađeno od toga", kaže Škuletić.

Ističe da se sada poštuju propisi, a nijesu onda kada su pod okriljem noći i bez znanja mještana iskipane mrtve zaražene životinje i to nepropisno zatrpane.

"Ovo je zadnji apel da se područje obezbijedi. Nama ne znači to što neko obilazi lokaciju, nama treba da u roku odmah ispoštuju riječ i dogovoreno i stave mrežu i pokriju zemljom trupla", poručio je Škuletić.

Podsjetio je da su nakon incidenta imali sastanak sa predsjednikom Opštine i dogovoreno je da se ispuni osam zahtjeva, od kojih je prioritet saniranje i zaštita lokacije po svim standardima.

Tražili su, kaže, da obećaju da se ovakve situacije više ne dešavaju bez saglasnosti MZ, da poprave put koji su kamioni te noći oštetili, da se popravi 500 metara puta do kuća Banjevića koje su najbliže toj lokaciji i najviše su pogođeni, kao i popravku puta najkritičnijih tačaka od Ljeskovih dola i do katuna Pješivaca. Jedan od zahtjeva je i popravka javne rasvjete u Drenoštici.

"Od osam zahtjeva samo je jedan ispoštovan, a to je krpljenje udarnih rupa u MZ. Na sve možemo sačekati, ali na sanaciju ove lokacije više ne. Te mreže na koje toliko čekamo koštaju manje od 1.000 eura, a u tenderu se pominje cifra od 6.000", napominje Škuletić.

On dodaje da su se pisanim molbama obraćali već dva puta, ali bez odgovora, te da će danas ponovo tražiti prijem u Opštini, jer imaju informaciju da su mreže nabavljene i nada se da će se problem riješiti kako ne bi pribjegavali radikalnim potezima. 

Milan Bojović iz MZ Ubli - Bijele Poljane i Periša Nikolić iz MZ Brođenac ističu da su oni prvi pretraživali teren, nakon što su čuli da su krave sklonjene iz Župe, jer su posumljali da ih mogu dopremiti na teritoriju tih naselja, s obzirom da je tamo napušteni rudnik.

"Išli smo po kopovima i do Jeline pećine nijesmo našli ništa, pomislii smo da su otišli uz Budoš, ali mi nemamo vozilo da idemo ka tamo, pa smo alarmirali MZ Bogetiće i otkrili da su ih tu pobacali. Sve je bilo preduzeto da bude tajnovito i skriveno. Nama iz Bijelih Poljana i Broćenca to više smeta nego Bogetićima, jer je teren takav i ako se ta trupla propisno ne zakopaju to će biti zaraza. To nije urađeno kako valja i po propisima. Istovareno je po ledini, pa prekriveno polovično i tu je problem divljači o kojoj je već govoreno", naglašava Nikolić.

Iz ove dvije MZ potpisali su i peticiju kojom traže da neko odgovora za to što je urađeno.

"Ovo je u najmanju ruku neodgovoran i nestručan posao. Mi ćemo se pridružiti MZ Bogetići u svim akcijama u vezi sa ovim problemom", poručio je Nikolić.

   

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније