Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

01. 11. 2023. 14:50 >> 14:50
3

CGO

Za građane Crne Gore pitanje nezavisnosti konačno i neupitno

Za 77 odsto građana/ki Crne Gore nezavisnost Crne Gore je konačna i neupitna, dok za nešto više od 1/5 nije. Istovremeno, za 61 odsto građana/ki Srbije nezavisnost Crne Gore je zatvoreno pitanje, za 1/5 nije, a takođe blizu 1/5 nema stav oko toga, pokazalo je ispitivanje NVO Centra za građansko obrazovanje.

Kako navode u ovoj NVO, većinsko opredijeljenje građana/ki u Crnoj Gori i Srbiji je da referendum o nezavisnosti Crne Gore ne bi trebalo ponoviti, s tim što je to dominantniji stav u Crnoj Gori – 67.4%, u odnosu na 49% u Srbiji.

"Suprotnog stava je nešto manje od 1/4 ispitanika/ca u obje države. Dok je u Srbiji čak 29% onih koji ne mogu da se odrede oko ovog pitanja, u Crnoj Gori je mali broj takvih (8.3%). Da nije potrebno održati referendume o ujedinjenju Crne Gore i Srbije, stava je većina ispitanika/ca u Crnoj Gori - gotovo 70 procenata i 55 % u Srbiji. Suprotno tome, 1/5 u obje države je na poziciji da bi takve referendume trebalo održati, uz čak 1/4 neoprediljenjih oko tog pitanja u Srbiji", navode u CGO.

Dodaju da na poziciji da Crna Gora treba da bude nezavisna čvrsto stoji 68.7% građana/ki Crne Gore, kao i 59% građana/ki Srbije. Oko 18% je onih koji u obje države smatraju da Crna Gora treba da bude u zajednici sa Srbijom, a manje od 6% u Crnoj Gori i 12% u Srbiji kao najbolje rješenje vidi zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније