Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.Mирановић

14. 04. 2023. 07:08   >>  09:28

MUKE UČENIKA OŠ "VLADIMIR NAZOR"

Iz jedne porodice troje djece u tri škole

Zgrada Osnovne škole "Vladimir Nazor" srušena je prije više od godinu dana, a na istom mjestu trebalo bi da se izgradi nova škola, međutim radovi još nijesu počeli. Preko hiljadu učenika nastavu obavlja u školama širom glavnog grada, a koliko su u nezavidnoj situaciji i đaci i roditelji, najbolje govori podatak da ima slučajeva da troje djece iz jedne porodice idu u tri škole.

Učenik devetog razreda Đorđe Čađenović u razgovoru za Portal RTCG kazao je da je ogorčenost kod svih učenika neopisiva.

"To je kao da je neko došao i srušio tvoj stambeni objekat sa uvjerenjem da će ti izgraditi novi i onda jednostavno nestao", poručio je Čađenović.

Promjena škole, kaže Čađenović, ne utiče na njegov uspjeh, ali da je njemu, kao i njegovim drugarima teško da se prilagode i naviknu na nove učionice i zidove.

"Proces prilagođavanja teče teže. Škola u kojoj sam sada je udaljena oko devet kilometara od kuće, tako da putovanje, kabineti koji nijesu opremljeni kao naši i učionice koje baš ni malo ne podsjećaju na one stare, predstavljaju barijeru u glavi", priča Čađenović.

Naglasio je da njegovi roditelji, a ni roditelji ostalih đaka nisu mogli da predvide ovakav epilog, te da su i pored svih obaveza, dobili još jednu vrlo tešku i zahtjevnu, da objasne djeci zašto škola nije izgrađena kako je i obećano.

"Nijesmo mogli predvidjeti ovakav epilog, koji je poremetio naše svakodnevne obaveze i na teret je roditeljima stavio još obaveza", ističe ovaj polumaturant.

Direktorica škole Ljiljana Marković, ogorčena je razvojem situacije. Kako kaže očekivala je da će do sada biti izgrađena nova škola.

"Moram reći da sam nezadovoljna i ja i nastavni kadar škole, roditelji učenika, a prije svega naši učenici, jer mnoga obećanja koja smo dobijali za sve vrijeme od dana rušenja škole do danas, nijesu ispunjena u obećanom roku", kazala je Marković.

Navodi da je sama odluka o rušenju bila jedino rješenje, te da su i roditelji očekivali da će izgradnja nove škole poboljšati nastavu i pružiti više mogućnosti đacima.

Kaže da su svi umorni od čekanja, i od novih obećanja u vezi sa početkom izgradnje nove škole.

Naglašava da svi naporno rade kako bi đacima ispunili zadato obećanje, i da je posljednja informacija koju su dobili od Ministarstva prosvjete da je dostavljen pozitivan izvještaj revidenta na Glavni projekat u vezi sa izgradnjom škole. Nakon toga, čeka se dalja procedura, odnosno uskoro bi trebalo da bude raspisan tender za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju škole od Uprave za kapitalne projekte.

Škola broji 1.032 đaka, koji su raspoređeni u tri škole na teritoriji Podgorice.

Treći i peti razred nastavu pohađaju u OŠ "Marko Miljanov", zatim su učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda u OŠ "Novka Ubović", dok đaci prvog, drugog i četvrtog razreda nastavu pohađaju u Gimnaziji "Luča".

Marković kaže da je organizacija nastave u tri škole vrlo stresna, i sa sobom nosi velike probleme.

"Potrebno je voditi računa o svim detaljima, prije svega bezbjednosti djece, rasporedu časova učenika i nastavnika. Moram se osvrnuti i na opravdano nezadovoljstvo roditelja, jer iz jedne porodice troje djece je raspoređeno u tri škole i sama organizacija roditelja oko prevoza djece je zahtjevna i povlači sa sobom mnogo problema. Poslije svega što smo prošli i prolazimo, imamo i dalje vjeru i nadu da će svi sljedeći koraci ići po planiranoj dinamici, i ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da sve dok se ne ispuni dato, dugoočekivano obećanje, nastavljamo borbu", zaključuje Marković.

Škola je srušena zbog nepouzdanosti statike konstruktivnog sklopa, te je najavljeno da će novi objekat za pohađanje nastave biti u funkciji u periodu od 12 do 14 mjeseci. No, ovaj rok nije ispoštovan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније