Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М. [ Beta ]

02. 02. 2023. 20:57   >>  20:56

U FRANCUSKOJ

Osumnjičeni član italijanske mafije uhapšen poslije 16 godine bjekstva

Italijan Edgardo Greko, za koga se vjeruje da je član moćne kalabrijske mafije Ndrangeta uhapšen je danas u Sent-Etjenu u Francuskoj poslije 16 godina bjekstva, saopštio je Interpol.

Tog šezdesettrogodišnjaka osuđenog na doživotni zatvor u Italiji uhapsila je francuska policija zahvaljujući informacijama dobijenih od italijanskih karabinjera, a dvije zemlje dijele podatke na osnovu projekta I-Can (Saradnja Interpola protiv Ndrangete).

Uhapšen je oko 1.40 jutros u jednoj ulici u gradu.

Edgardo Greko, 63, izašao je danas popodne pred tužioca u Lionu koji ga je zvanično obavijestio o nalogu za hapšenje italijanskih vlasti. On je rekao da odbija da bude predat italijanskim pravosudnim vlastima i stavljen je u pritvor.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi je preko Tvitera izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju hapšenja opasnih bjegunaca zahvaljujući zajedničkom radu i međunarodnoj saradnji policijskih snaga.

Edgardo Greko, osuđen na doživotni zatvor 2006. godine u Italiji zbog ubistava, otišao je u Francusku iste godine, prema francuskom tužilaštvu.

Bio je vlasnik restorana Kafe Rosini, od juna do novembra 2021. prema istom izvoru.

Prema svjedočenjima i dokumentima u koje imao uvid Frans pres on se vodio pod podimenom Paolo Dimitrio i radio je u više italijanskih restorana u Sent-Etjenu.

Italijanski karabinjeri rekli su da je protiv njega tužilaštvo u Katanzaru u Kalabriji izdalo evropski nalog za hapšenje 2014. godine pošto je osuđen na doživotni zatvor za ubistva počinjena u januaru 1991. i pokušaju ubistva u julu 1991. godine.

On je pobjegao dok je bio u pritvoru. U to vrijeme bio je dio klana Perna-Prano, koji je bio najveći u gradu Kosenca gdje je živio.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nedjelju dana poslije velike policijske operacije protiv mafije u Kalabriji. Oko 300 pripadnika bezbjednosnih snaga učestvovalo je u toj operaciji, kada su zaplenili dobra u vrijednosti iznad 250 miliona eura. Stotinama članova te organizacije se trenutno sudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније