Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

31. 01. 2023. 13:54   >>  13:49 1

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI

Obuka za znanja i vještine koje se traže na tržištu

Ministarstvo prosvjete, EPCG i CEDIS potpisali su Sporazum o saradnji koji podrazumijeva obuku srednjeg stručnog kadra za znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.

Ugovor su potpisali ministar prosvjete Miomir Vojinović, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin i izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović.

Kroz partnerstvo, Sporazum podrazumijeva strateško opredjeljenje sistema stručnog obrazovanja. Cilj je izgradnja sistema koji pojedincu daje mogućnost za sticanje znanja i vještina za zaposlenje, za lični i profesionalni razvoj, za brži i efikasniji odgovor obrazovanja na promjenljive zahtjeve tržišta rada.

"Ministarstvo prosvjete će, sa jedne strane, preko svog Centra za stručno obrazovanje i vaših predstavnika raditi na formiranju izuzetno stručnog kadra za potrebe Elektroprivrede. Koristim i ovu priliku da iskažem zahvalnost zbog toga što će i Elektroprivreda formirati centre za obuku kroz koje će proći naši polaznici", kazao je Vojinović prilikom potpisivanja Sporazuma u Vili Gorica.

On je istakao da je ovo značajan korak ka zapošljavanju našeg srednjeg stručnog kadra.

Kroz zajednički rad, kako je dodao ministar, stručnjaka iz Elektroprivrede i CEDIS-a, Centra za stručno obrazovanje i nastavnika iz škola pripremaće se moderni programi koji podržavaju digitalne tehnologije, zelenu ekonomiju i održivi razvoj na nivoima srednjeg stručnog obrazovanja. Sve to će biti moguće uz stvaranje uslova za razvoj programa za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, specijalističkih programa i programa višeg stručnog obrazovanja.

Rovčanin je rekao da je ovo potpisivanje novo poglavlje koje će obrazovni sektor prilagoditi stvarnosti i energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije.

"Vidjeli ste u prethodnom periodu sa čime se suočavaju Evropa i svijet. Naša država je postala predvodnica i motorna snaga privrede u smislu razvoja energetskog sektora. Za sve je to potrebno znanje, za sve su potrebni kadrovi i veoma je važno da obrazovni sistem i tržište rada budu prilagođeni na tom planu", istakao je Rovčanin.

Prema riječima izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića Sporazum je važan za sve aktere.

"CEDIS je odmah prihvatio ovaj Sporazum i stavio sve svoje kapacitete na raspoganju da bi se obučila djeca koja će sjutra u energetskim kompanijama donositi izuzetne rezultate i za državu i za cjelokupno društvo", istakao je Čađenović.

Za pripremu učenika za učenje uz rad u realnom radnom okruženju značajna je i praktična nastava u školi. Prema danas potpisanom Sporazumu Prostor za partnersku saradnju je u opremanju školskih radionica i stvaranju uslova da se nastava u školi realizuje sa potrebnim kvalitetom, ali i korišćenje centara za obuku za realizaciju praktične nastave Elektroprivrede i CEDIS-a, kao i otvaranje novih, zajedničkih centara za obuku učenika i odraslih u okviru škola.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније