Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

29. 01. 2023. 12:34 >> 12:36
6

U NASELjU DRAČ

Nakon više od 50 godina u Podgorici se gradi džamija

U podgoričkom naselju Drač biće ponovno izgrađena džamija koja je porušena polovinom prošlog vijeka, a danas su napravljeni prvi iskopi na lokaciji nekadašnje Hadrovića džamije.

"Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je rezultat predanog rada u godinama koje su za nama, jer morali smo se izboriti za povraćaj zemljišta na kome se nalazila Hadrovića džamija, pribaviti potrebnu dozvole, izraditi projekat, finansije... Evo danas uz Alahovu pomoć krećemo u realizaciju projekta njene ponovne izgradnje. Ne mogu skriti emocije koje me obuzimaju. Želim da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom hairli djelu, posebno našim donatorima", kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije na Draču bio je profesor Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić. 

"Želim se zahvaliti svim nadležnim institucijama koje su prepoznale potrebu muslimana ovog dijela Podgorice za izgradnjom džamije. Takođe zahvalni smo i svim pojedincima, koji su na bilo koji način, doprinijeli da ovog jutra krenemo u obnovu Hadrovića džamije", poručio je Redžematović.

Kako je saopšteno iz Islamske zajednice džamija Hadrovića u Pogorici sagrađena početkom XVIII vijeka.

“Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom “Beyler camii” i “Alay Beyli”, dakle po tutuli, a ne po vlastitom imenu osnivača. Kako je zabilježio istraživač, Bajro Agović u knjizi "Džamije u Crnoj Gori", održavali su je Hadrovići pa je po njima i dobila ime”, saopšteno iz Islamske zajednice.

Kažu da druga mugoćnost govori da je jedan od osnivača džamije bio Hadrović, te iz toga razloga nosi ime Hadrovića, ali što do sada nije potvrđeno.

“Što je najvažnije, izgrađena je da bi koristila muslimanima Podgorice, a sada će joj biti vraćena ta uloga”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније