Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Секулић, ТВЦГ

29. 01. 2023. 08:22   >>  08:17 1

EKOLOZI UPOZORAVAJU

Plutajuće barijere za otpad na Limu neće riješiti problem sve češćih poplava

Rijeke ugrožavaju divlje deponije na obalama, koje su, između ostalog, i glavni uzročnici poplava sa kojima se sve češće suočavamo. Tako je Lim jedna od najzagađenijih rijeka u Crnoj Gori, a samo u Bijelom Polju registrovano je više od 100 divljih deponija na njenim obalama. Kako bi se riješili otpada, na proljeće će postaviti plutajuće barijere, no je li to pravo rješenje.

Sve češće poplave u Crnoj Gori posljedica su našeg odnosa prema prirodi poručuju ekolozi.

Ekološkinja Danijela Veličković naglašava da velike količine otpada onemogućavaju dotok vode do vodotoka, a poseban problem je šut koji se odlaže na obalama, kao i nelegalna gradnja objekata na obalama rijeka.

"Krčenje šuma je faktor koji u velikoj mjeri doprinosi poplavama", upozorava Veličković.

Lim je jedna od najzagađenijih rijeka. Da bi se problem bar donekle riješio u Bijelom Polju će biti postavljene dvije plutajuće barijere.

"Time ćemo eliminisati iz Lima veliki dio plutajućeg otpada", poručuje Radenko Vujošević, direktor D.O.O. Komunalno "Lim".

Dok jedni kažu da će plutajuće barijere biti efikasne, drugi dovode u pitanje njihovu korist u zimskom periodu.

Siniša Laković iz Ekološkog udruženja "Jastreb" iz Priboja smatra da teško da se mogu u Crnoj Gori postaviti takozvane lančanice zbog jakog toka Lima, jer je u pitanju planinska rijeka.

"Veća je mogućnost krenuti sa nekom edukacijom ili kažnjavanjem", kaže Laković.

Veličković takođe misli da plutajuće barijere neće riješiti problem.

"Neozbiljno je u ovom momentu govoriti o tome, i treba raditi sa građanima, da ne ostavljaju otpad na obalma i u rijekama", kaže ona.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније