Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

28. 01. 2023. 14:08 >> 20:00
12

SKUP ISPRED RTCG

Učesnici protesta: Zaustaviti diskriminaciju; Raonić: Jotovana verzija nikome nije zabranjena

Grupa građana održala je danas protest ispred Radio Televizije Crne Gore u cilju, kako su kazali, zaštite prava svakog novinara da se slobodno izražava na crnogorskom jeziku. Generalni direktor RTCG Boris Raonić poručio je okupljenim građanima da u Javnom servisu nema diskriminacije i da nikome nije zabranjeno da koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika. Generalni direktor RTCG Boris Raonić, sa saradnicima, prišao je učesnicima protesta i pozvao ih na razgovor u kabinet, što oni nijesu prihvatili, ali je nekoliko njih razgovaralo sa Raonićem ispred zgrade RTCG.

Okupljeni građani istakli su transparente sa natpisima: "Ostavka Raonića"; "Onaj jedan novinar je jedan od nas"; "Imamo pravo da se izražavamo na svom jeziku"; "Javni interes mora biti prioritet javnog servisa", "Zahtjevamo javno izvinjenje”...

Novinar Radija Crne Gore Žarko Božović ranije je saopštio da mu je urednik RCG Milutin Tomašević kazao kako više neće raditi u informativnom programu zbog upotrebe jotovane verzije crnogorskog.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić pozvao je učesnike protesta na razgovor kod njega u kabinet, što oni nijesu prihvatili. Nakon toga nekoliko učesnika protesta razgovaralo je sa Raonićem ispred zgrade RTCG.

Raonić je poručio da u Javnom servisu nikome nije zabranjena upotreba jotovane verzije crnogorskog jezika.

“U našem programu nema zabrane korišćenja jotovanje verzije crnogorskog jezika. Jutros u programu je korišćen jotovani izgovor, sinoć na Radiju CG je koleginica isto govorila jotovanom verzijom. Postoje greške u RTCG, ali ne postoji bilo kakva namjera po pitanju ovoga zbog čega ste se okupili. Ne postoji zabrana ni potreba da se zabrani crnogorski jezik. Ja govorim crnogorskim jezikom”, poručio je Raonić.

Okupljeni građani su zatražili od Raonića da podnese ostavku. Kažu i da su se okupili kako bi dali podršku novinaru Božoviću.

“Ne želimo da dozvolimo da se diskriminiše bilo koji pojedinac, nije važno kojoj vjeri i naciji pripada. Gospodin Raonić se priklonio sviti koja negira sve crnogorsko, a nama je postupanjem prema Božoviću pokazao da je anti-Crnogorac i neko ko se želi priključiti onima koji negiraju sve crnogorsko”, poručila je učesnica protesta Jelena Marković.

Javni servis mora da bude servis svih građana, poručio je sa skupa Gojko Obradović.

“Mislim da bi Raonić trebalo više pažnje da posveti tome da uravnoteži svoju energiju prema svim ljudima, pa i prema onima koji imaju osjećaj prema Crnoj Gori drugačiji od aktuelne situacije u državi”, kazao je Obradović.

On je naveo da je riječ o spontanom skupu i da su nosioci skupa ljudi koji duboko baštine crnogorske vrijednosti na čelu sa intelektualcima među kojima je i, kako je naveo, 10 jakih žena.

Raonić je odgovorio da ne vidi na koji način potire sve crnogorsko, jer i sam govori crnogorskim jezikom.

Saopštio je i da razgovarao sa ostalim novinarima u RTCG koji koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika i da su mu svi rekli da nikakve zabrane nijesu dobili.

“Ovdje je neka ozbiljna manipulacija u pitanju”, saopštio je Raonić i dodao RTCG nije mjesto gdje treba da se prelamaju političke ili nacionalne bitke i utakmice.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније