Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

27. 01. 2023. 20:00 >> 21:23
8

EMISIJA "OKVIR"

Burić: Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva; Filipović: Privatizacijom izgubljen veliki profit

Predsjednik Sindikata Telekoma Željko Burić je kazao u emisiji "Okvir" da će njihov štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, i da je ključni problem to što "Telekom ne želi da produži prava iz Kolektivnog ugovora". Državni sekretar u ministarstvu finansija Agron Ibrahimi istakao je da  Ministarstvo finansija nema neku nadležnost u vidu ove teme, te da smatra da će premijer uskoro primiti predstavnike Sindikata na razgovor. Finansijski analitičar Oleg Filipović, kazao je da privatizacija Telekoma nije donijela ništa, ali je odnijela veliki profit.

Burić je kazao da ne postoji apsolutno nijedan drugi razlog za štajk u Telekomu osim zaštite naših stečenih prava koji smo imali u prethodnih 16 godina.

"Ne tražimo nijedno novo pravo koje nismo imali u Kolektivnom ugovoru proteklih godina, i naravno tražimo povećanje cijene rada koja u crnogorskom Telekomu nije povećana od 2008. ni jedan jedini cent. Ovaj štrajk će trajati do ispunjenja naših zahtjeva jer su oni nužni. Ključni problem je što Telekom ne želi da produži prava iz Kolektivnog ugovora. Oni žele i radili su na tome i prije štrajka, na ukidanje prava iz ugovora", kazao je Burić.

Istakao je da kada kaže da ne traže nijedan novi zahtjev onda je to jasno da su, kako je kazao, skromni u njihovim zahtjevima.

"Evo na primjer imamo sredstva za pomoć i liječenje zaposlenih i tu besprekorno je taj program funkcionisao 16 godina, i odjednom je menadžment odlučio da to promijeni i da to definiše jednostrano na svoj način, i svojom odlukom što bi značilo da će to pravo biti ukinuto", kazao je Burić.

Istakao je da je upravo tako i sa drugim pitanjima iz Kolektivnog ugovora.

"Oni su ponudili aneks ugovora na tri godine, ali sa svim ovim prethodno pomenutim. Zbog toga za nas to nije prihvatljivo i mi tražimo da se to uradi na isti način kao u prethodnom periodu", kazao je Burić.

Istakao je da je namjera jasna, "da se od 2019. godine ide ka ukidanju Kolektivnog ugovora".

Iz Telekoma su Televiziji Crne Gore kazali da ne mogu gostovati u emisiji "Okvir" jer, kako su naveli "centrala Telekoma iz Njemačke nije odobrila gostovanje". Međutim, poslali su odgovore na zahtjeve i primjedbe radnika.

"Prva u nizu dezinformacija odnosi se na tvrdnju gospodina Burića da se visina zarade nije mijenjala od 2008. godine. Najniža neto plata isplaćena 2009. godine iznosila je 490 eura. Najniža neto plata isplaćena 2022. godine za rad sa srednjom školom iznosila je 850 eura što je više od prosječne neto plate u Crnoj Gori. Zahvaljujući dobrim rezultatima ostvarenim tokom 2022. kompanija je bila u mogućnosti da svim zaposlenima omogući novčane nagrade za postignute rezultate", naveli su između ostalog iz Telekoma.

Burić je ocijenio da "je saopštenje Telekoma sačinjeno od niza golih neistina".

Ibrahimi je kazao da Ministarstvo finansija nema neku nadležnost u vidu ove teme.

"Cijela crnogorska javnost zna da se Telekom privatizovao prije nekoliko godina. Što se tiče prava i poslovanja u okviru kompanije, privatne kompanije, Ministarstvo finansija nema tu nadležnost i ne treba da se usudi da se miješa u poslovanje privatne firme. Ali ukoliko postoji neke najave da je prekršen zakon ili pravo radnika ili poreza, dioprinosa, onda svako ministarstvo iz svoje nadležnosti može da interveniše i da se utvrdi tačno činjenično stanje", kazao je Ibrahimi.

On je naveo da što se tiče Vlade Crne Gore misli da će premijer uskoro primiti predstavnike Sindikata Telekoma da čuje probleme.

Istakao je da ima informaciju da će biti uskoro taj susret.

"U ovoj prilici mislim da bi bolje bilo da Crna Gora ima svog operatera koji je u državnom vlasništvu. Razmišlja se da u svakom sektoru država ima svoje kompanije, ali u bližem periodu nije bilo priče da se osnuje neka telekomunikaciona kompanija", naveo je Ibrahimi.

Filipović, kazao je da je privatizacija Telekoma nije donijela ništa, ali je odnijela veliki profit.

"Prilikom privatizacije niko nije primijetio jednu bitnu stvar, da je Vlada neposredno prije privatizacije prenijela nešto što je javno dobro u vlasništvo Telekoma a to je kanalizaciona-kablovska infrastruktura i o tome apsolutno niko nije pričao", kazao je Filipović.

Istakao je da novac kad se dobije od takve vrste privatizacije nikad se ne uloži u profitabilne projekte.

"Vi taj novac sa druge strane morate da investirate u neki projekat koji će vam opet donijeti profit. Oni su to pokušali pravdati auto-putem naravno taj novac je završio ne u auto-put nego za pokrivanje pretpostavljam, nastalih obaveza", kazao je Filipović.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je to bila prva privatizacija koja je školski primjer velike korupcije na visokom nivou.

"Ja sam tada pratio čitavu transakciju i bio sam protiv toga, ali međutim Đukanović je tada bio već sklopio tu kontrukciju privatizacije. Crna Gora je izgubila godišnje 50-60 miliona eura čistog profita i ugrozila svoju nacionalnu bezbjednost", kazao je Medojević.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđan Keković istakao je da menadžment Telekoma govori neistine da Keković i USSCG pozivaju svoje članove da bojkotuju rad u Telekomu.

"Mi smo izuzetno zaiteresovani za ishod ovog štrajka jer se mi ovdje susrijećemo sa nehumanim multinacionalnim kapitalom, a ponavlja se situacija da se mendžment ne pojavljuje u ovakvim emisijama, već plasira određene tekstove. Ovdje menadžment pokušava evo skoro tri mjeseca da ekonomski iscrpi zaposlene, to radi na način angažovanja najstarijih zaposlenih što će uskoro biti dokazano", kazao je Keković.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније