Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

25. 01. 2023. 13:47   >>  13:42

ADžIĆ - SKIRETA

NATO zahvalan na saradnji Crne Gore u očuvanju bezbjednosti

Koordinator radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa komandantom Stalne NATO pomorske grupe 2 (SNMG2), kontraadmiralom Majklom Skotom Skiretom (Michael Scott Sciretta), čiji su brodovi američki "USS James E. Williams" i turski "TCG Barbaros"uloplovili juče u Luku Bar.

Ministar Adžić i komandant Skireta istakli su važnost kontinuiranog djelovanja na očuvanju NATO vrijednosti u neizvjesnom bezbjednosnom okruženju sa kojim se suočavamo.

Kako navode u saopštenju, Adžić je upoznao sagovornika da je u svjetlu novonastalih bezbjednosnih okolnosti u Evropi, a u cilju implementacije odluka sa Samita NATO u Madridu, Vlada Crne Gore za potrebe odbrane za 2023. godinu opredijelila dva odsto BDP, od čega je preko 25 odsto namijenjeno za modernizaciju.

Istakao je da je u narednom periodu predviđena realizacija projekata modernizacije i nabavka opreme za potrebe Mornarice VCG.

On se osvrnuo i na učešće pripadnika Vojske Crne Gore u regionalnim pomorskim inicijativama i na doprinos naše Vojske međunarodnim pomorskim operacijama.

Kontraadmiral Skireta je zahvalio na gostoprimstvu i saradnji crnogorske strane tokom priprema posjete brodova SNMG2 grupe Luci Bar, predstavio strukturu Stalnih NATO pomorskih snaga i ulogu SNMG2 u uslovima mira, kao i tokom kriza i konflikata.

Sagovornici su se saglasili da se, usljed ruske invazije na Ukrajinu, Evropa nalazi u novoj realnosti koja od Alijanse zahtijeva brzo prilagođavanje. Adžić je dodao da će Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, zajedno sa ostalim NATO članicama, nastaviti da pruža pomoć Ukrajini dok god to bude potrebno.

Skireta razgovarao je i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније