Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

23. 01. 2023. 16:53 >> 16:48
1

CEDIS

Stanovnici Župe dobili struju

Stanovnici nikšićke Župe dobili su struju nakon što su riješeni problemi na mreži koji su posledica izuzetno nepovoljnih meteoroloških prilika, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), ističući da su u uslovima crvenog meteo alarma oštećenja na mreži neminovnost.

Stanovnici tog područja osam dana nijesu imali uredno snabdijevanje strujom, zbog čestih ispada na dalekovodu Trebjesa - Seoca - Mačak.

Iz CEDIS-a su agenciji MINA kazali da niske noćne temperature i “vlažan” snijeg dovode do formiranja leda na provodnicima, što stvara dodatno opterećenje koje prevazilazi projektovane limite, a usljed čega dolazi do oštećenja na mreži.

„Ekipe su od ranih jutarnjih časova bile na terenu i preduzele sve aktivnosti kako bi naši korisnici na tom području u najkraćem roku dobili napajanje električnom energijom“, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su apelovali na razumijevanje, imajući u vidu izuzetno nepovoljne meteo uslove koji su bili aktuelni prethodnih dana.

„U uslovima crvenog meteo – alarma oštećenja na mreži su neminovnost, na šta je javnost i upozorena“, istakli su iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a su kazali da su od četvrtka aktuelne izuzetno loše vremenske prilike, koje su se na stabilnost napajanja u Župi u najvećoj mjeri odrazile u petak i subotu, kada je zbog vlažnog snijega i leda na provodnicima došlo do ozbiljnijih havarija na mreži.

„Dakle, na navedenom području do 10. januara nijesu evidentirani prekidi, nakon čega je uslijedio period relativno nestabilnog napajanja koje je u najvećoj mjeri, gledano prema učestalosti i prema dužini trajanja prekida, posledica nepovoljnih meteo uslova“, precizirali su iz te državne kompanije.

Kako su naveli, CEDIS je u prethodnom periodu uložio desetine miliona EUR u revitalizaciju određenih srednjenaponskih dalekovoda prema ruralnim prodručjima u svim opštinama, ali se u opisanim uslovima teško mogu izbjeći kvarovi, naročito na nadzemnim vodovima.

Iz CEDIS-a su kazali da će, bez obzira na navedeno, nakon stabilizacije meteo uslova, detaljno analizirati uzroke prekida i stanje mreže na tom području i preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi otklonili eventualne probleme na mreži sa koje se napaja Župa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније