Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.С.

20. 01. 2023. 12:37   >>  12:35 1

PREDSJEDNICI OPŠTINA

"Šteta u Beranama i Gusinju se sanira"

Predsjednici opština Berane i Gusinje Vuko Todorović i Anela Čekić kazali su Portalu RTCG da je danas situacija znatno bolja u odnosu na juče i da se radi na sanaciji šteta koje je donio treći poplavni talas ove sezone. Vodostaj Lima na području Berana je u povlačenju, i situacija u ovoj sjevernoj opštini se polako stabilizuje, izjavio predsjednik opštine Berane, Vuko Todorović.

On rekao da su imali efekta radovi koji su preduzeti prije poplava na kritičnim mjestima, tako da ovoga puta razmjere šteta nisu ni približne kako je to bilo kod prethodna dva poplavama talasa.

“U naselju Riversajd imamo dvije porodice koje su ugrožene, i Opština će pomoći da se njima nađe smještaj. Na Talum smo vodili borbu da Lim ne probije obaloutvrdu i uspjeli smo da to spriječimo. Ono sto smo između dva poplavama talasa radili na kritičnim mjestima, imalo je efekta. Osniježilo je tokom noći, i nadamo se smirivanju i smanjenju vodostaja”,  kazao je Todorović.

On je dodao da na svakom području ima dosta klizišta i da je sada mehanizacija tamo usmjerena.

“Čim se steknu vremenski uslovi, radićemo ono sto je dogovoreno sa Ministarstvom poljoprivrede, kao dugoročna rješenja”, rekao je Todorović.

Predsjednica Opštine Gusinje je kazala da su štete na teritoriji ove opštine na krajnjem sjeveroistoku i ovog puta veoma velike, posebno u odnosu na njihove skromne mogućnosti.

Ona je dodala da su poplave odnijele velike površine poljoprivrednog zemljišta i napravile štete na infrastrukturi.

“Jutros je osniježilo i situacija se smiruje, ali saobraćaj otežano odvija zbog klizišta koja su se pojavila. Tamo smo uputili mehanizaciju koju imamo i angazovalo i privatnu mehanizaciju da što prije oslobodimo puteve” kazala je Čekić.

Ona je objasnila da je klizište u jednom trenutku prekinulo saobraćaj prema Plavu, a da je potpuno bilo odsječeno selo Grnačar.

“Put prema Grncaru smo očistili, dok je klizište na regionalnom putu prema Plavu aktivno, i ne mogu sa sigurnošću reći da li je u ovom trenutku taj put prohodan na tom mjestu”, kazala je predsjednica opstine Gusinje.

Dva poplavama talasa u novembru i decembru, kao i ovaj treći, najviše problema na sjeveroistoku Crne Gore su napravili na teritoriji ove dvije opštine.

Ministar poljoprivrede Vladimir Jokovica je u decembru posjetio Berane i Gusinje i obećao podršku Vlade Crne Gore u sanaciji šteta, kao i iznalazenju rješenja za trajniju zastitu od poplava na teritoriji ovih opština.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније