Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

19. 01. 2023. 12:56   >>  12:52

"POTREBNA REFORMA"

CDT: Uvesti red u oblast planiranja i nadzora postavljanja spomenika

Crnoj Gori je potrebna reforma zakonodavnog i institucionalnog okvira, u cilju uvođenja reda u oblast planiranja i nadzora nad postavljanjem spomenika, kazali su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su, u istraživanju “Spomenici u Crnoj Gori 2006-2022”, naveli da reforma treba da dovede do povećanja transparentnosti, poštovanja pravila struke, podizanja estetskih i umjetničkih kriterijuma, zaštite autorskih prava i uključivanje šire stručne, ali i građanske zajednice u dijalog.

“Kako ne bi odluke svake nove vlasti dovodile do negacije prethodnih spomen-obilježja”, kazali su iz CDT-a.

Istoričarka umjetnosti i članica savjeta CDT-a Tatjana Koprivica navela je da, zbog manjkavosti zakonodavnog i institucionalnog okvira, ne postoji adekvatno planiranje postavljanja ni odabir spomenika, pa se dobijaju spomen-obilježja koja su sporna vrijednosno i estetski.

“Sistem postavljanja spomenika je bez dugoročne vizije i služi zadovoljenju trenutnih potreba i interesa, i često za političku promociju ili reviziju istorije”, rekla je Koprivica.

Ona je kazala da je sistem nadzora slab i da se zaobilaze centralne državne institucije, što dovodi do sveopšte netransparentnosti, haotičnog stanja na lokalnom nivou i izostanka sankcija za spomenike postavljene bez zakonske procedure.

Kako je navela, u Crnoj Gori je, od 2006. do prošle godine, podignut veliki broj spomenika u javnom prostoru, a njihovo podizanje je često bilo praćeno sporovima i polemikama u javnosti.

Prema riječima Koprivice, neki od njih su postavljeni uprkos zabrani Ministarstva kulture i nadležnih institucija, i još su na istim lokacijama.

“Spomenici su minirani, oštećivani, prepravljani, dislocirani. Zbog uništavanja spomenika, u nekoliko predmeta izrečene su presude u krivičnom postupku. Spomenici su korišćeni i kao efikasan medij za istorijski revizionizam”, kazala je Koprivica.

Ona je rekla da je najveći broj monumentalnih spomenika posvećen istorijskim ličnostima i događajima.

“Forme su najčešće anahrone, a vrlo je malo umjetničkih rješenja koja korespondiraju sa savremenim umjetničkim tendencijama u skulpturi”, kazala je Koprivica.

Ona je navela da se kod postavljanja većeg broja spomenika nije vodilo računa o adekvatnom mjestu postavljanja, prilazima, vizurama, vezom sa hodonimima.

Kako je kazala, istraživanje CDT-a je bazirano na zvaničnim podacima koje su dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uvidom u relevantne zvanične baze podataka i terenskim radom.

Koprivica je pojasnila da namjera istraživanja nije da mapira i predstavi sve probleme koje se odnose na spomenike u javnom prostoru u Crnoj Gori ili likovna kritika postojećih spomeničkih praksi.

“Već da kroz analizu zakonodavnog okvira, skrene pažnju na najznačajnije probleme vezane za postavljanje spomenika u javnom prostoru i ponudi rješenja za neke od njih”, dodala je Koprivica.

Ona je navela da je publikacija pripremljena u okviru projekta “Akcija” koji ima za cilj uključivanje pojedinaca, udruženja i nevladinih organizacija sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju društvo.

“Na ovaj način stvaramo svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva”, rekla je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније