Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

09. 01. 2023. 14:10 >> 14:07
4

MEDOJEVIĆ PISAO NOVOVIĆU

GST-u dokumenta koja ukazuju na malverzacije Milojka Spajića

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio je Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću dopunu obavještenja o malverzacijama bivšeg ministra finansija Milojka Spajića, te da očekuje da će GST pokrenuti istragu i utvrditi koliku je, kako je kazao, finansijsku štetu bivši ministar napravio državi Crnoj Gori.

Kako je naglasio Medojević, Novoviću je ranije dostavio dokumenta koji nedvosmisleno ukazuju na postojanje osnova sumnje da je bivši ministar finansija i socijalnog staranja u 42. Vladi Crne Gore, u kontinuitetu, svjestan da postupa nezakonito, sa umišljajem počinio čitav niz nezakonitih radnji, sa ogromnom direktnom i indirektnom finansijskom štetom za državu Crnu Goru.

"Koristim ovu priliku i da vas obavijestim o novim saznanjima u vezi sumnjivih finansijskih i poslovnih transkacija, za koje imam indicije da ih je počinio preko svoje vanbračne partnerke u 2022. godini. U martu mjesecu 2022. godine izvjesna Vesna Marinković, državljanka Francuske, sa prebivalištem u Beogradu, sa kojom je Milojko Spajić u vanbračnoj zajednici i sa kojom ima kćerku koju je priznao i koja pored majčinog prezimena ima i prezime oca (u prilogu dokazi identifikacije ovih osoba) je kupila vrijednu nekretninu kamenu kuću u mjestu Muo u Kotoru, za koju je po Ugovoru platila cijenu od 470.000 eura u gotovini. Uvidom u kretanje cijena nekretnina, približnog kvaliteta gradnje na istoj lokaciji, došao sam do informacije da je cijena u Ugovoru umanjena najmanje za 50% i da se slične nekretnine na toj lokaciji ne mogu kupiti ispod 900.000 do 1.000.000 eura. Cijena u Ugovoru je vjerovatno umanjena u skladu sa dogovorom sa prodavcem radi umanjenja plaćanja poreza na promet nekretnina, čime je sa umišljajem oštećena država Crna Gora kroz utaju poreza", naglašava Medojević.

Takođe navodi da je u toku 2022. godine ista osoba kupila stan od 78 kvadrata i poslovni prostor od 86 kvadrata u najelitnijem dijelu Beograda, u najnovijoj izgrađenoj zgradi BW VISTA u kompleksu "Beograd na vodi". Prema njegovim saznanjima ove nekretnine su kupljene kreditom od jedne komercijalne banke (najvjerovatnije OTP).

"Ono što čitavu transakciju čini sumnjivom sa aspekta standarda FATF jeste da je pomenuta osoba ostavila gotovinu u eurima kao depozit, što je veoma čest mehanizam pranja novca stečenog kriminalom. Uzmete kredit, sa tim novcem kupite nekretninu. Kredit ne vraćate i banka podigne depozit u gotovini i njim naplati dati kredit. Sasvim jasno da se radi o tzv. 'fiktivnom kreditu' sa jasnim motivom sakrivanja tragova prljavog novca i plasiranja u nekretnine, koje se kasnijom prodajom naplaćuju legalnim novcem. Vrijednost kupljenih nekretnina se kreće od 600.000 do 700.000 eura", navodi Medojević.

U dopisu Novoviću ističe i da je u saznanju, ali za to nema nikakve materijalne dokaze, da je Spajić kupio više nekretnina na tuđa imena u Podgorici, i u toku je njegovo istraživanje oko lokacija tih nekretnina.

"Cijenim da je suvišno dodatno pojašnjavati da je činjenica da je vanbračna partnerka (koja je po zakonu u cjelosti statusno izjednačena sa bračnim partnerom) obavila investicije u par mjeseci u 2022. godini u Crnoj Gori i Srbiji čija ukupna vrijednost prelazi 1,7 miliona eura u gotovini, a da za to nema pokriće u svojim regularnim prihodima, štednji, depozitima, niti u imovini, snažna indicija, a po meni i osnov sumnje da je bivši ministar Spajić, koristio svoju partnerku kao paravan za pranje novca stečenog kriminalom i korupcijom, o čemu sam vam dao dovoljno dokaza i indicija u prethodnim obraćanjima. Nadam se da ćete nakon uspješnih akcija i istraga protiv nosilaca visokih funkcija u tužilaštvu i sudstvu, imati dovoljno snage i volje da procesuirate i Milojka Spajića, koji je zloupotrebom visoke državne funkcije, učinio više teških krivičnih djela, kojima je stekao enormnu materijalnu korist, a istovremeno oštetio državu Crnu Goru", navodi medojević u dopisu glavnom specijalnom tužiocu.

Poručio je i da će GST u PzP imati snažnog i iskrenog saveznika u ostvarivanju najvažnijeg prioriteta države na putu ka vladavini prava i pravnoj državi, kao i deblokade evropskog puta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније