Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

09. 01. 2023. 10:01 >> 10:11

VUJOVIĆEVA

"Sjednica Odbora u Pljevljima nije plod pritiska javnosti"

Predsjednica Odbora za turizam i ekologiju, poljoprivredu i prostorno planiranje Tamara Vujović kazala je da sastanak u Pljevljima povodom alarmantnog zagađenja vazduha nije plod pritiska javnosti i NVO-a. Objasnila je da su se na to odlučili kako bi pokazali da nijesu puki posmatrači. Ne očekuje revolucionarna rješenja, ali smatra da će odluke imati dugoročni efekat.

Odbor za turizam održaće sjutra sjednicu u najsjevernijoj opštini u Crnoj Gori kako bi razgovarali o  stanju životne sredine uslovljenom zagađenjem vazduha.

“Sastanak nije plod pritiska javnosti i NVO-a, već odluke Odbora koji je nakon tih alarmantnih podataka koji su stigli prvih dana Nove godine odlučio da ide proaktivno i da sastanak održi u Pljevljima, upravo da bi pokazao da skupštinski odbori nikada neće više biti puki posmatrači procesa”, rekla je Vujović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Istakla je da su željeli da pokažu Pljevljacima da dijele njihov problem i da su tu za njih.

“Ja ne očekujem ništa revolucionarno od sjutrašnjeg sastanka, osim da se i mi stavimo u zaštitu svih građana Crne Gore, prvenstveno regija u kojim je najveće zagađenje, i da mi kao predstavnici naroda, budemo dio procesa na način što ćemo razmotriti kako se sprovode lokalni planovi u Pljevljima, kako će se i da li će se sprovoditi mjere koje je donijela Vlada”, objašnjava Vujović.

Odboru će sjutra prisustvovati ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, predstavnici Odbora TEPPP, Opštine Pljevlja, Agencije za zaštitu životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Centra za ekotoksikološka istraživanja, Instituta za javno zdravlje, Ekološke inspekcije, Elektroprivrede Crne Gore, Rudnika uglja, Eko fonda, TE Pljevlja, NVO „Breznica“ iz Pljevalja, NVO „Ozon“ iz Nikšića i NVO „Green Home“-a. Dodala je da očekuje pomoć nevladinog sektora. 

"Nadam se da će ovaj sastanak izroditi neka ukrštanja znanja, da će biti osnova onoga što ćemo u budućnosti pratiti kao Odbor", rekla je ona. 

Vlada je prošle sedmice donijela urgentne mjere koje podrazumijevaju subvenciju cijene električne energije, finansijsku pomoć u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva. Kako je saopšteno, Vlada će obezbijediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski. U Pljevljima će biti otvorena Kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine, a biće imenovan ekološki inspektor za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu.

Sastanak će biti održan sjutra u 11 sati u CZK Pljevlja. Odbor možete pratiti na Parlamentarnom kanalu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније