Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tufik Softić ]

05. 01. 2023. 07:35   >>  07:33 1

PODMETNUTE EKSPLOZIJE I POŽARI

Zaborav, snjegovi i šaš

Jučerašnji slučaj podmetanja eksploziva policajcu interventne jedinice Centra bezbjednosti Berane, Vasiliju Šćekiću, podsjetio je na niz drugih podmetanja bombi starješinama i pripadncima policije u Beranama, kojih je bilo dosta u proteklih dvije decenije, a da nijedan nije rasvijetljen.

Šćekićeva “škoda oktavia” potpuno je havarisana od ekpsloziva koji je bio postavljen ispod zadnjeg desnog točka. Policijski stručnjaci još nijesu utvrdili o kojoj je vrsti eksploziva riječ, kao ni o kojoj količini. 

Dok neki tvrde da je riječ o klasičnom trotilu, drugi smatraju da je mogla biti i manja količina plastičnog eksploziva. Detonacija se dogodila nešto prije dva sata ujutru, i odjeknula je u čitavom gradu, mada se dogodila u prigradskom naselju Dolac.

Pripadnik policijske interventne jedinice kazao je Portalu RTCG da ne može da pretpostavi ko bi mogao ovo da učini.

Automobil nakon strašne ekpslozije može odvesti samo na otpad. Ovaj slučaj skoro da je identičan onom iz marta 2019. godine, kada je privatni automobil inspektora kriminalistike u CB Berane, Gorana Pešića, "golf 2",  takođe u potpunosti  havarisan.

Isto su bili rani jutarnji sati, i od siline eksplozije popucala  stakla na dvije susjedne zgrade. U oba slučaja neko je to odradio stručno, a od saline ekpslozija i u jednom i u drugom  slučaju ostali su krateri dubine oko dvadeset centimetara.

Slučaj podmetanja ekploziva inspektoru Pešiću nerasvijetljen je do danas, kao što nikada nije riješeno ko je krajem devedesetih godina podmetnuo eksploziv pod “reno 4” tadašnjeg komandira Centra bezbjednosti Dragana Šćepanovića. 

Traga ni odgovora nema ni u mnogo brutalnijem slučaju eksplozije, dvije-tri godine kasnije, sredinom januara 2002. godine, kada je miniran stan tadašnjeg načelnika CB Berane Dragana Mazića. Samo pukom srećom u ovom slučaju niko od porodice Mazić nije stradao. 

Nerasvijetljeno je ostalo i ko je i zbog čega postavio eksploziv pod džip još jednog beranskog načelnika, Nova Veljića, ispred zgrade u kojoj je tada stanovao. Veljuću su paljeni automobili i nakon odlaska u penziju, što, takođe, nikada nije rasvijetljeno.

Od tih vremena dogodio se veliki broj paljenja automobile policijskim službenicima, koje je teško i nabrojati. Polako i sigurno padaju u zaborav.Od onih, relativno skorijih slučajeva, do danas nije rasvijetljeno ko je zapalio dva automobile tadašnjeg komandira za saobraćaj u ovom gradu Danka Jelića.

Njegov i automobil njegove supruge bili su parkirani jedan do drugog ispred zgrade gdje stanuju, praktično u centru grada.

Ostalo je nerasvijetljeno i ko je podmetnuo požar na privatnom automobilu ispektorke u odjeljenju za droge Marijane Radovanić, takođe u centru grada. Radovanić je nedugo zatim napustila policijski posao i prešla u advokaturu.

Dobro upućen policijski službenik objašnjava da su podmetanja požara pod automobile i drugu imovinu krivična djela koja su vrlo teška za otkrivanje. 

“Tačno je da forenzika napreduje i da se dolazi do nekih tragova do kojih se ranije nije moglo doći. Ali, sve vam govori činjenica da od svih pobrojanih slučajeva podmetanja požara u Beranama, ni jedan nije rasvijetljen”, kazao je taj službenik.

On objašnjava i da se za podmetanje požara obično “angažuju” sitniji delikventi, koji su za male pare spremni da počine i mnogo teža krivična djela. Naručioci, odnosno nalogodavci, ostaju još dublje u sjenci nikada razjašnjenih eksplozija i požara.

Čitav feljton ne bi bio dovoljan da se do detalja opišu i pobroje svi slučajevi eksplozija i podmetanja požara drugim građanima Berana, u posljednjih dvije decenije. 

Već je zaboravljen veliki požar na dva kombi vozila sportskog “Rukometnog kluba 2003” koja su bila parkirana u dvorištu kuće trenera Veselina Raketića, iako se šteta mjeri desetinama hiljada eura. Da je požar podmetnut, odavno nema nikakve dileme.

Nije rasvijetljeno ni ko je zapalio automobil direktoru Turističke organizacije Berane, Ivanu Radeviću, takođe u naselju Dolac. U podmetnutom požaru izgorjela je fabrika za preradu drveta porodice Janković, jedan kozmetički salon, zatim automobil jedne službenice Zavoda za zapošljavanje, direktora beranske Opšte bolnice, još jednog ljekara, jednog medicinskog tehničara iz Hitne pomoći, automobil vlasnice jedne privatne apoteke, i ko zna još koliko drugih.

Zaborav, "ruzmarin, snjegovi i šaš“ već su prekrili šestostruko ubistvo kada je  u januaru 2001. godine podmetnuta velika količina plastičnog eksploziva u suterenu kuće braće Martinović, ispod kafića "Holivud“. 

Osim Duška Martinovića (36) i njegovog rođenog brata Milutina (31), stradali su i brat od strica Ljubiša (26), zatim radnici u kafeu, mladi konobar Igor Cimeša i radnica na održavanju čistoće Biljana Radović.

Stradao je i Srđan Stamenković koji je unio eksploziv i koga su izvršitelji vjerovatno žrtvovali. Ako je taj slučaj otišao u zaborav, kako očekivati da država riješi novije i mnoge druge slučajeve paljevina i podmetanja eksploziva u kojima, na sreću, niko nije stradao.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније