Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

26. 12. 2022. 11:58   >>  11:56 3

IMOVINA LAZOVIĆA ČESTO POD LUPOM

"Od Imaka do 6,2 miliona"

Odluka sudije za istragu Višeg suda da prihvati jemstvo za okrivljenog Petra Lazovića od 6,2 miliona eura ponovo je u fokus vratila temu imovine i bogatstva bivšeg uticajnog operativca policije i tajne službe Zorana Lazovića, Petrovog oca. Lazović, koji je prije više od tri decenije bio zadužen za obezbjeđenje u firmi "Imako" obavljao je od tada važne policijske funkcije ali su ga pratile i brojne kontroverze. Istražitelji provjeravaju porijeklo imovine koja je ponuđena kao jemstvo, a istraživanja koja je ranije objavio MANS pokazuju da imovina Zorana Lazovića često ne korespondira sa zvaničnim prihodima.

MANS je još u aprilu ove godine objavio da je sin Zorana Lazovića, Marko Lazović, kupio prije četiri godine vrijednu nekretninu u prestižnom podgoričkom kvartu od kompanije “Bemaks”. MANS je u aprilu prošle godine objavio da je Marko Lazović dobio nekretninu pod povoljnim uslovima, ispod tržišne cijene, a kako je Istraživačkom centru Mreže za afirmaciju nevladinog sektora potvrđeno iz “Bemaksa”, Lazovići su kumovi sa ranijim zvaničnim vlasnikom te kompanije Veselinom Kovačevićem.

Povodom prihvaćenog jemstva u Višem sudu za Petra Lazovića, posebno se pominje imovina kompanije "Gufo", koja je poslužila kao garancija da se predloži jemstvo za mlađeg Lazovića. Kompanija “Gufo” bila je jedan od investitora u izgradnji zgrade poznate kao “Južna kapija grada”, koja se nalazi na obodu Podgorice, a koju je gradio upravo “Bemaks”, prenio je MANS, a drugi investitor na tom projektu je “Master Inženjering”, vlasnik zgrade u kojoj je supruga Lazovića stekla stan i garažu pod povlašćenim uslovima. Po tvrdnjama iz MANS-a, “Master Inženjering” je i investitor izgradnje objekta “Hotel Kruser” u Budvi, koji takođe gradi “Bemaks”.

Dok je Marko kupovao nekretnine, piše MANS, njegov brat Petar je značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila.

Dokumentacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009. izdvojio 40.000 eura za “micubiši lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo "mini kuper" SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo, kazali su iz MANS-a.

Na zahtjev MANS-a od 18. aprila ove godine, predat Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK),za pokretanje postupka utvrđivanja povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose pa izvještaje o prihodima i imovini Zorana Lazovića, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, nikada nije odgovoreno.  

"Postoji sumnja u povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose pa Podnošenje izvještaja o prihodima i imovini Zorana Lazovića, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, imajući u vidu da je supruga Zorana Lazovića, Ljiljana Lazović, 25. februara 2021. godine zaključila ugovor o  razmjeni nepokretnosti sa Željkom Garićem, pri čemu je ustupila svoj stan od 64 kvadrata u Podgorici u zamjenu za stan od 84 kvadrata i garažu od 14 kvadrata, takođe u Podgorici, uz doplatu od 10.400 eura. U redovnom izvještaju o prihodima i imovini Zorana Lazovića koji je pa sajtu ASK-a objavljen 12. marta 2021. godine, stan od 64 kvadrata je naveden kao vlasništvo Ljiljane Lazović, dok nema traga stanu od 84 i garaži od 14 kvadrata koje je ona prethodno stekla, suprotno članu 23, stav dva Zakona o sprečavanju korupcije, koji navodi da je javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke", naveli su iz MANS-a.

Dodatno, kažu, Lazović nije prijavio sticanje većeg stana i garaže ni u formi vanrednog izvještaja za promjenu veću od 5.000 eura, u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

"U izvještaju o prihodima i imovini Zorana Lazovića nema podatka ni o poklonu Željka Garića, koji se ogleda u razlici između tržišne vrijednosti stečenih nekretnina, i cijene ro kojoj je obavljena razmjena nepokretnosti, što predstavlja sumnju u kršenje člana 23, stav dva Zakona o sprečavanju korupcije, koji navodi da je javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke. U krajnjem, Zoran Lazović je ASK-u predao godišnji izvještaj o prihodima i imovini ro prestanku funkcije, 24. marta 2022. godine, u kom se takođe ne navode stečeni stan i garaža i Podgorici, koji su u periodu od marta do novembra 2021. godine bili u vlasništvu njegove supruge, da bi potom bili poklonjeni kćerki, Snežani Lazović. Dakle, postoji sumnja da je Zoran Lazović, bivši pomoćnik direktora Uprave policije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije", poručili su iz MANS-a. 

Lazovića terete i da nije prijavio uvećanje imovine u iznosu većem od 5.000 eura, u roku od 30 dana od nastanka promjene. Zbog toga su i tražili da ASK reaguje i procesuira Lazovića. No, kako su nam kazali, odgovor na ovaj zahtjev nikad nije stigao. 

S druge strane, Agencija za sprečavanje korupcije je, kako su saopštili, kao preventivna antikorupcijska institucija, sve relevantne podatke o prihodima i imovini bivšeg javnog funkcionera Zorana Lazovića i povezanih lica dostavila 19. maja 2022. godine nadležnim istražnim organima.

I sam Lazović je svojevremeno na pitanje novinara da li je zaista bogat čovjek, kako se to piše u medijima, rekao da jeste.

"Tačno je da sam bogat zbog toga što imam uspješnu užu i širu porodicu", ukazao je Lazović.

On je predočio da je skoro tri decenije radio u tajnoj službi, te nije bio u prilici da odgovara na pitanja medija.

"Imam brata koji je najuspješniji doktor u Crnoj Gori, imam strica koji je nosilac najveće nagrade iz oblasti obrazovanja "Oktoih", i ja nosim orden prvog stepena zasluga za odbranu i bezbjednost. To su sve faktori koji me čine bogatim čovjekom", kazao je ranije Lazović. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније