Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

22. 12. 2022. 08:47 >> 08:47
1

PEROVIĆ

"Agencija nije pod uticajem, ali jeste pod stalnim napadom"

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović ističe da ta institucije nije pod ničijim uticajem, ali da je pod stalnim napadom nosilaca odluka. Agencija, kaže, ima preventivno djelovanje i važno je da javnost zna kolike su njene ingerencije. Kako je kazala gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", njihovo je da primijete sumnjive podatke, a dalji procesi su posao policije, tužilaštva i sudstva.

Kako je istakla, percepcija korupcije je mnogo veća nego što je realno prisutna, ali da imamo problema imamo.

"Agencija nije pod uticajem, ali pod napadom jeste, ali to je i posao Agencije. Govorimo o tome da li nosioci odluka rade po zakonu, odnosno da li ga krše i da li to vodi nekoj budućoj korupciji. Zato smo i uvijek meta vlasti i pod pritiskom vlasti, ali mislim da je to dobro. Dobro je i da se ljudi otkrivaju kroz te napade, jer biti javni funkcioner je i čast, ali i obavaza da se ponašaju u skladu sa zakonom", ocjenjuje Perović.

Što se tiče sporne odluke o dodjeli stanova javnim funkcionerima, Perović napominje da je Agencija donijela mišljenje na osnovu kojeg je ta odluka stavljena van snage.

"Država i Vlada raspolažu državnom imovinom i oni naravno odlučuju kako će njom raspolagati. Ali ova odluka nije imala jasne kriterijume za dodjelu. Smatrama da svako ko radi kako treba i daje doprinos treba da bude nagrađen, ili kroz plati ili kroz stana ili kredit. Tu je i socijalni momenat koji ne treba da se isključi, ali odluka mora imati jasne kriterijume kako neko ne bi dobio stan ili kredit više puta", Kazala je Peroivić

Agencija, kako objašnjava, provjerava imovinu, da li je stečena na zakonit način i da li je prijavljena. Ako dođu do sumnje, tu se njihov posao završava i prebacuje na tužilaštvo.

"Važno je da znamo da Agencija djeluje preventivno, i da u slučaju sumnje da je učinjeno neko krivično djelo, onda je to nadležnost policije i tužilaštva, kasnije sudstva. Važno je da razlučimo koje to mehanizme ima Agencija i da to nijesu istražne metode. Agencija prikuplja imovinu koja je zakonito stečena, ako se pojavi nešto što nije zakonito tužilaštvu će biti značajno olakšan posao da utvrđue odakle ta imovina. Agencija je pokrenula postupke, ali su ti slučajevi povjerljive prirode i upućeni tužilaštvu i vidjećemo da li će oni moći neštoda urade a ja se nadam da hoće", kazala je Perović.

Novi zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, napominje, ići će pod ruku sa Agenijom ali i neće.

"Mi smo bili dio radne grupe na početku izrade izmjena zakona i ukazivali na neke nedostatke na koje sada ukazuje i Venecijanska komisija. Ukoliko se ti djelovi sa pravnog aspekta ne dorade može doći do neželjenih posljedica da nezakonito stečena imovina ostane ispod radara. Imamo priliku da doradimo taj tekst, imamo i zanje i kapacitete da to uradimo. Moramo svu udruženo da djelujemo i da svaka emocija prilikom donošenja zakona mora biti isključena i moraju se poštovati međunarodni standardi", kaže Perović.

Građani će, smatra, natjerati političare da konačno počnu da rade u javnom interesu.

Zakon o sprečavanju korupcije ima određene nedostatake na koje Agencija ukazuje već dvije godine i u tom pravcu su inicirali njegovu doradu i provjere. Već deset mjeseci rade analizu i do sada je urađeno dvije trećine zakona i zabilježene su sve smatnje koje Agencija ima za provjeru imovine. Time bi se Agneciji dale ingerencije da prati i povezana lica i imovinu van Crne Gore.

"Mi imamo ugovor sa Sjevernom Makedonijom i Srbijom o saradnji, ali taj ugovor još nije ratifikovan", kazala je Perović.

Agencija je objavili preko 16.000 ugovora koji su zaključeni tokom predizborne kampanje, što je zabrinjavajući podatak.

"Kad primijetimo da je došlo do nezakonitog zapošljevanja a što je omogućio zakonski ili podzakonski akt, onda uradimo analizu tih propisa i nametnemo tom javnom preduzeću da izmijene te akte kako bi stali na put tim radnjama. Mi ne možemo taj akt da zabranimo osim da ukažemo da ima visoki koruptivni rizik ukoliko se primjenjuje i dajemo preporuku da se mijenja", objašnjava Perović.

"Zapošljavanje po dubini je visko koruptivni rizik i on u evropskoj praksi ne postoji. To mora da prestane", zaključila je Perović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније