Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tufik Softić, RTCG ]

18. 12. 2022. 13:16 >> 13:22
1

OČEKUJU POMOĆ

U Gusinju šteta od poplava velika, u Beranama se voda povlači

Poplave na području opštine Gusinje pričinile su veliku štetu, ali se pravi obim ne može sagledati dok se voda ne povuče u potpunosti. To je Portalu RTCG kazala predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić.

“Vodostaj je mnogo veći nego u novembru, jer kao da su se ovog puta aktivirali podzemni izvori. Radili smo čitav dan i čitavu noć i obezbijedili najugroženija naselja”, kazala je Čekić.

Ona je objasnila da je, međutim, veći obim radova nemoguće preduzeti dok se voda u potpunosti ne povuče.

“Štete su već je sada vidljivo velike, i zatražili smo pomoć od državnih organa. Ne predajemo se, radimo i samo koliko god možemo da pomognemo stanovnicima koji su najugroženiji”, kazala je Čekić.

I predsjednik opštine Berane, Vuko Todorović, kazao je da se situacija i na teritoriji ove opštine znatno bolja nego juče.

“Vodostaj Lima je u opadanju. Iz naselja Riversajd se već povukao, dok još malo problema ima i Donjem Talumu. Naša mehanizacija inteverveniše na nekim kritičnim mjestima. Uglavnom, na terenu smo, i činimo sve da pomognemo građanima koji su ugroženi”, kazao je Todorović.

Iz Udruzenja za podršku Roma i Egipćana, čije naselje Riversajd je bilo najugroženije, uputili su zahvalnost, izražavajući očekivanje da bi u saradnji lokalne uprave Berane i Vlade Crne Gore njihov problem mogao trajno da se riješi jedino izgradnjom novog naselja na nekoj drugoj lokaciji.

Oni su saopštili kako su prije nekoliko dana imali sastanak u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava i da je razgovarano o problemu stanovanja u naselju Riversajd, kao i o neophodnosti da se za mještane ovog naselja izgrade stanovi.

“ U međuvremenu nas je zadesila još jedna u nizu poplava koja je ovog puta gora od prošle i vidjeli su svi u Crnoj Gori da je prosto više nemoguće ovdje živjeti ističe”, kazao je direktor ove asocijacije, Sultan Beća.

On je dodao da stanovnici naselja danas čiste dvorišta od posljedica poplava i da se vraćaju u svoje kuće.

Obilne kiše u tokom petka i u noći između petka i subote, podigle su vodostaje rijeka na ovom području više nego u novembru, kada je bio prvi talas poplava.

Srećna okolnost je da je kiša još juče ujutru prestala da pada i da se rijeke polako povlače u svoja korita.

Bujične planinske rijeke, kao što je Lim, u potpunosti su nepredvidljive i nekada za samo nekoliko sati, kao što je to praktično bilo ovog puta, mogu narasti toliko da se izliju i ugroze kuće i naselja koja su blizu obala.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније