Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

13. 12. 2022. 12:06 >> 23:04

OKRUGLI STO SSCG

Za zdravlje radnika bitna ravnoteža poslovnog i privatnog života

Ravnoteža između posla i privatnog života neodvojivi je dio zdravlja i zaštite na radu, a poremećaji tog balansa generišu čitav niz negativnih posljedica opasnih po zdravlje zaposlenih, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je održao Savez sindikata (SSCG).

Predstavnik SSCGG Vladimir Krsmanović kazao je, na okruglom stolu pod nazivom "Ravnoteža između posla i privatnog života u kontekstu zdravlja i zaštite na radu", da ta tema prožima sve sfere života i rada, ne samo zaposlenih, već i njihovih porodica.

Događaj je, kako je saopšteno iz SSCG, organizovan u sklopu Projekta koji posredstvom Regionalne kancelarije MKS-PERC iz Sarajeva SSCG sprovodi uz podršku programa švedskih sindikata Union tu Union.

Krsmanović, koji je i menadžer projekta, akcentovao je da u Crnoj Gori, gubitak ravnoteže posla i života ima negativne posljedice na zaposlenu ženu, ali i na članove porodice, posebno djecu.

"Značajan broj poslodavaca je stanovišta da bi ulaganje u mjere koje bi omogućile ravnotežu posla i privatnog života zaposlenih prouzrokovalo dodatne troškove koje oni ne bi mogli da podnesu, pogotovo u periodu ekonomske krize i sve težih uslova na tržištu. Sa druge strane, takvo razmišljanje može se okarakterisati kao odsustvo srednjoročne i dugoročne perspektive kada je u pitanju ne samo dobrobit zaposlenih, već i povraćaj investicije", naveo je Krsmanović.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja, Jovana Bošković, pozdravila je pokretanje diskusije o toj, kako je rekla, ključnoj temi, te napomenula da je Ministarstvo nadograđivalo zakonske osnove kako bi poslodavcima omogućili jasnije tumačenje normi i dodala da je cilj bio i da zaposleni znaju šta su im prava, obaveze i odgovornosti.

"Važno je što će balans između privatnog i radnog okruženja konkretnije biti definisan Zakonom o radu, gdje će biti precizirani minimalni zahtjevi koje je poslodavac dužan da obezbjedi da bi se napravila pomenuta ravnoteža, a najbitnije je da porodica ne trpi. Ministarstvo je, prepoznajući ključne probleme u ovoj oblasti, pokušalo da predvidi sve ono što moramo učiniti da obezbijedimo sigurno i bezbjedno radno mjesto za sve zaposlene", saopštila je Bošković.

Predstavnik Unije poslodavaca (UPCG) Filip Lazović, takođe je pohvalno govorio o pokretanju ove rasprave. On je potencirao činjenicu da su svijet rada i tržište posljednjih decenija postali dehumanizovani.

"U Uniji poslodavaca trudimo se da promovišemo i njegujemo prakse koje spadaju u društveno odgovorno poslovanje, jer to podrazumijeva da radite nešto što je dobro za zaposlene, za društvo, a nijeste dužni to da činite. Volio bih da briga o zaposlenima i njihovo relaksiranje bude obavezno, a sada to nije tako. Pozitivne prakse, koje se tiču dodatne brige o zaposlenima, dolaze od visoko profitabilnih kompanija", naveo je Lazović.

On je saopštio da prekomjerna eksploatacija zaposlenih, najvažnijeg resursa preduzeća, nije dobra i dugoročno ne daje rezultate.

Lazović je dodao da u Crnoj Gori ne možemo da se dičimo produktivnošću zaposlenih. To uzrokuje i tržište, jer se poslodavci najčešće bore za opstanak, a kad bi imali sigurniji poslovni ambijent imali bi i aktivnosti koje nijesu obavezne, a mogu da unaprijede imidž poslodavca.

HR konsultantkinja i nezavisni ekspert, Danka Ćetković, ocijenila je da ovom temom treba da se bave ne samo zaposleni, već i poslodavci koji moraju kreirati ambijent u firmama gdje će omogućiti radnicima da mogu da ostvare tu ravnotežu.

Ona smatra da, ako je narušen taj balans, a mnoga istražvanja kažu da jeste, tada dolazi do manje produktivnosti zaposlenih, do nezadovoljstva i loše atmosfere na poslu, a sve se to odražava na porodicu, djecu i cjelokupno društvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније