Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

06. 12. 2022. 16:41 >> 10:56

PROTEST NA ŽABLjAKU

"Nadležni da reaguju i pronađu rješenje"

Povodom najavljenog rušenja 30 nelegalno sagrađenih objekata u Opštini Žabljak vlasnici su danas održali protest. Oni su tražili da nadležni reaguju i da se pronađe najbolje rješenje za zajednički interes.

Na Žabljaku je danas održan miran protest, a protest su podržali i neki građani Žabljaka koji nemaju nelegalne objekte ali imaju placeve koje žele da prodaju, a ne mogu zbog nemogućnosti gradnje", navodi se u saopštenju vlasnika nelegalnih objekata. 

Ističu da su svi na Žabljaku "odavno zaboravili i da se ljudima koji su došli na Žabljak da ulažu treba dozvoliti gradnja i legalizacija".

"Vlasnici nelegalnih objekata traže da nadležni reaguju, da se nađe najbolje rješenje i zajednički interes. Evropski sud jasno kaže da ne smije biti diskriminacije ni selektivnog određivanja. Djelovanje mora biti objektivno i zasnovano na razumjevanju, kako zakonito tako i razumno, sa postignutom ravnotezom između interesa zajednice i temeljnih prava pojedinaca, te i ako je gradnja svakako ako je od većeg i državnog interesa ova odluka ne smije biti selektivna moraju ili svi nelegalni objekti ako se i jedan sruši", navodi se u saopštenju vlasnika objekata. 

Ističu da navedeno ne znači da se ne bi trebali u toku ovog procesa (ako ne odustanu) obratiti Evropskom sudu u Strazburu i ombudsmanu.

"Evropski sud je izrazio jasan stav da smatra to miješanje u pravo na mirno uživanje svojine.U Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, te Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i imaju odredbe kojima se omogućava uknjižba prava svojine graditelja na nelegalnim objektima, a period za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nije zakonom ograničen, niti je to učinjeno podzakonskim aktom, niti zakon jasno određuje koji objekti podliježu postupku legalizacije, a koji se iz tog postupka isključuju. To znači da se zakon jedan sa drugim kosi", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, "postupak legalizacije se direktno vezuje za Plan generalne regulacije, koji se, prema izričitoj zakonskoj normi, morao donijeti u roku od dvije godine od stupanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata na pravnu snagu".

"Zakon je na pravnu snagu stupio 2017. godine i do današnjeg dana, našim saznanjima, izrada PGR nije ni otpočeta. Uz navedeno i činjenica da je Prostorni plan CG istekao, da su prostorni planovi na nivou opština, takođe, većinom istekli, a jednako i detaljni urbanistički planovi", navode vlasnici.

Ističu da je jasno da i nadležni snose veliku odgovornost, zbog neaktivnosti .

"Ekonomski momenat koji se mora uzeti u obzir je i to da lokalna samouprava, poput svih drugih u državi, ima pravo (opet predviđeno zakonom) da naplati izrazito visoka sredstva po osnovu legalizacije nelegalnih objekata, a posebno sredstva po osnovu urbane sanacije i molimo da se ovo zakonsko pravo iskoristi", navode vlasnici. 

Ističu da bi opština bi imala veliku korist od legalizacije i dugoročno od poreza od istih objekata.

"Godinama već postoje objekti na Žabljaku nelegalni i da im se dozvolila legalizacija opstina bi puno više prihodovala", ističu vlasnici. 

Navode da najavljeno rušenje "ne vodi ničemu".

"Ovo najavljeno rušenje, bez da je država ispunila svoje prevashodne obaveze, ne vodi ničemu. Opet naglašavamo životima ćemo braniti svoje vikendice .Ne dozvoljavamo da se samo naši objekti ruše. Još jednom molimo i nadamo se u nadležne da se donese rješenje za obostrani interes", zaključuju vlasnici nelegalnih objekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније