Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

06. 12. 2022. 14:58 >> 15:06

ČARAPIĆ

Pravni sistem da isporučuje pravdu bez obzira na to ko je traži

Član predsjedništva Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da sama činjenica da je Upravni sud postupajući po istoj tužbi, ali od strane drugog lica, u oktobru poništio odluku o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika, govori o osnovanosti tužbenih navoda, ali i o tome da je od pravde važnije ko je traži.

On je to kazao povodom odluke Upravnog suda Crne Gore koji je odbio tužbu Čarapića koji je od suda tražio da se poništi odluka kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran Ivan Vuković.

"Odluka Upravnog suda da odbije moju tužbu obrazložena je time da građani nemaju pravo da pokrenu upravni spor, već u ovom slučaju to mogu učiniti samo odbornički klubovi u sazivu lokalne Skupštine", kazao je Čarapić.

Ovakav stav suda, kaže, trebalo bi testirati i pred daljim instancama.

"Jer čvrsto vjerujem da bi svaki građanin trebalo da osjeti benefite vladavine prava, bez obzira na to da li pripada nekoj političkoj partiji. U tom pogledu, vjerujem da i sudovi moraju imati aktivnu ulogu da isporučuju pravdu i posmatraju širi društveno-politički kontekst, a ne samo da izvode zaključke uskim tumačenjem propisa koje je 30 godina pisala Demokratska partija socijalista", kazao je Čarapić.

Član predsjedništva Pokreta Evropa sad u saopštenju navodi da posmatrajući rezultate izbora, građani žele da se konstituiše nova vlast koja će upravljati Podgoricom, ali odluku o tome, kako dodaju, "ipak još uvijek donose oni kojima su građani dodijelili nešto drugačije uloge u lokalnoj Skupštini".

"Imajući u vidu da reakcije odborničkih klubova iz trenutnog saziva izostaju, iskazujem još veću zabrinutost ako bi se dozvolilo da samo partije i njihovi interesi odlučuju o korigovanju nezakonitih društvenih procesa budući da se time suvereni građanim odaljava od vršenja vlasti čiji je on isključiv nosilac", zaključio je Čarapić.

Podsjećamo, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da uz datum parlamentarnih izbora, očekuje da se 12. decembra na sjednici Skupštine Crne Gore izabere sudija Ustavnog suda, a time stvori i prilika za konstituisanje novog saziva Skupštine Glavnog grada i izbor gradonačelnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније