Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

05. 12. 2022. 10:05 >> 10:04

PRIZNANjE

Bojan Baća laureat nagrade “Zagorka Golubović”

Crnogorski sociolog Bojan Baća ovogodišnji je dobitnik nagrade “Zagorka Golubović” koju dodjeljuje Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Priznanje se dodjeljuje za objavljeni naučni rad mlađih istraživača koji na angažovan način pristupa regionalnim (Jugoistočna Evropa) ili širim društvenim temama. Baća je predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio i televizije Crne Gore (RTCG).

U jednoglasnoj odluci komisije Baća je nagrađen za rad “Practice Theory and Postsocialist Civil Society: Toward a New Analytical Framework", objavljen u časopisu International Political Sociology, glasilu Udruženja za međunarodne studije koje izdaje Oxford University Press.

U zaključku komisije navodi se da: “Rad predstavlja sintezu teorijskih i empirijskih nalaza o civilnom društvu, društvenim pokretima, protesnim politikama, aktivističkom građanstvu i nekonvencionalnoj političkoj participaciji u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i kritičku refleksiju koja nudi novi analitički okvir za prevazilaženje teorijskih, konceptualnih i empirijskih dilema i problema prisutnih u postojećoj literaturi, prevashodno u pogledu boljeg identifikovanja, opisivanja i razumevanja empirijske stvarnosti društvenog angažmana u postsocijalističkim zemljama. Rad ukazuje na neophodnost odmicanja od apstraktnog, univerzalističkog i normativnog pristupa ka ukorenjenom, kontekstualnom i kritičkom shvatanju postsocijalističkih civilnih društava. Kao takav, on podstiče na promišljanje i ohrabruje na delovanje postavljanjem u fokus protesnih praksi koje izazivaju dominantne narative, pristupe i teorije. Svojim visokim naučnim kvalitetom, orijentacijom ka angažovanom mišljenju i tretiranjem teme od širokog društvenog značaja, rad Bojana Baće na najbolji mogući način odgovara na propozicije konkursa za nagradu ‘Zagorka Golubović’.”

Baća je trenutno nosilac najprestižnije stipendije za iskusne istraživače, Marija Sklodovska-Kiri, u okviru koje je angažovan u statusu postdoktoranta na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univeziteta u Geteborgu. Od ove školske godine izabran je u zvanje naučnog saradnika na novoosnovanom Institutu za napredne studije na Univerzitetu Crne Gore. Član je međunarodne ekspertske grupe Balkans in Europe Policy Advisory Group  (BiEPAG) i predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio i televizije Crne Gore (RTCG). Prošle sedmice dobio je i Rautlidžovu nagradu za interdisciplinarnost u oblasnim studijama (Routledge Area Studies Interdisciplinarity Award) koju dodjeljuje Taylor & Francis (Routledge), najveći svjetski izdavač u društvenim i humanističkim naukama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније