Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

29. 11. 2022. 12:58 >> 12:56

ADžIĆ

"Bezbjednosne prijetnje previše izazovne za pojedinačne napore"

Priroda globalnih bezbjednosnih prijetnji sa kojima se suočavamo previše je izazovna za uspješne pojedinačne napore. Zato je zajedničko suočavanje sa njima ne samo poželjno, već i apsolutno nužno, istakao je rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Konferenciji Inicijative A5 koja je, u formatu ministara odbrane, održana u Budvi.

Kako je kazao, razvoj događaja u Ukrajini stavio je na probu odlučnost međunarodne zajednice, ali je nije razjedinio. Saveznici i partneri ostali su ujedinjeni u suočavanju sa prijetnjama na istočnom krilu, obezbjeđujući značajnu vojnu i humanitarnu pomoć kao podršku naporima ukrajinskog naroda da odbrani slobodu i suverenitet.

Kako navode u saopštenju, današnja konferencija u Budvi posljednji je događaj, koji je organizovan pod okriljem Ministarstva odbrane Crne Gore u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom.

Učesnici Konferencije razgovarali su o savremenim sigurnosnim rizicima i izazovima u globalnom okruženju, te o mogućem doprinosu zemalja članica A5 regionalnoj i globalnoj odbrambenoj saradnji u kontekstu rata u Ukrajini.

"Ne smijemo zaboraviti da Američko-jadranska povelja već gotovo 20 godina služi kao primjer dobrih regionalnih odnosa i kao pokretač mira i stabilnosti u regionu i šire. To je misija koju moramo sačuvati i u budućnosti", kazao je Adžić.

On je dodao da su sigurnosne prijetnje o kojima se teoretisalo u vrijeme nastanka Američko-jadranske povelje, prije 19 godina, ne samo postale dio stvarnosti, već i da su toliko izražene, da možemo biti sigurni da će trajati i u doglednoj budućnosti.

Adžić je zaključio da je bitno podsjetiti koliko je važno ostati posvećen unapređenju regionalne stabilnosti i, u skladu sa tim, evropskim integracijama koje svim državama članicama Inicijative stoje visoko na listi prioriteta.

Učesnici Konferencije potpisali su zajedničku izjavu.

Predstavnici zemalja članica A5, pored ministra Adžića, bili su pomoćnica sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Selest Volander, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, v.d. generalog direktora za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Albanije Blerim Čaka, te direktorka Uprave za odbrambenu politiku u hrvatskom Ministarstvu odbrane Dunja Bujan Šujster.

Kao predstavnici zemalja posmatrača, Konferenciji su prisustvovali ministar odbrane Kosova, Armend Mehaj, v.d. pomoćnika ministra odbrane Srbije, Predrag Bandić i zamjenik generalnog direktora za politiku odbrane Ministarstva odbrane Slovenije, Aljoša Selan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније