Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

25. 11. 2022. 08:49 >> 17:13
1

RAONIĆ PORUČIO

"Izjednačeni sa konkurencijom po povjerenju, niko više nije ispred RTCG-a"

Istraživanje koje je naručio OEBS, a uradila agencija DAMAR, pokazalo je da je Javni servis izjednačen sa konkurencijom po povjerenju, te da više niko nije ispred Radija i Televizije Crne Gore, kazao je generalni direktor Boris Raonić. On je gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” rekao da RTCG zauzima i prvo mjesto po gledanosti, a da su ti rezultati postignuti u rekordnom roku.

Generalni direktor Radija i Televizije Crne Gore Boris Raonić je prethodnu godinu okarakterisao kao izazovnu, ali godinu stabilizacije.

“Prethodni izvještaj brojnih međunarodnih organizacija, Evropske komisije, nijesu bili baš povoljni za Javni servis i u tom smislu, mislim da je u veoma kratkom roku postignuto mnogo. Već imamo pozitivne izvještaje od EK, Freedom house-a, brojnih NVO po pitanju onoga što možda najviše brine javnost, a to je sami aspekt informativnog programa. Tu je postignuta ta famozna izbalansiranost. Ali to je samo mali dio svega onoga što radi Javni servis”, kazao je Raonić povodom Dana Radija i Televizije Crne Gore. 

Generalni direktor RTCG-a kaže da je jako zadovoljan brojem profesionalaca koji rade u kući koji mogu biti angažovani u bilo kojem javnom servisu u Evropi.

Javni servis konačno zauzima prirodnu poziciju po povjerenju i gledanosti

Prema istraživanju povjerenja u medije Javni servis je, kako kaže Raonić, konačno, izjednačen sa konkurencijom i niko nije bolji od RTCG-a.

“I to smo postigli u rekordnom roku. Ja sam očekivao da ćemo to povjerenje postići tek naredne godine i biti prvi, ali evo zbilja su odlični rezultati i čestitke svim kolegama”, rekao je on.

Kada je riječ o gledanosti, Raonić kaže da je prema Istraživanju Damara, ali i kablovskih operatera, RTCG u septembru bio prvi, te da je i ovog mjeseca prvi.

“Tako da je taj trend nezaustavljiv. Javni servis konačno zauzima prirodnu poziciju i po pitanju povjerenja i po pitanju gledanosti”, rekao je on.

Istakao je da i Portal RTCG ima fascinantne trendove.

“Dupliran je broj posjeta, i radio odlično napreduje, tako da su i ti trendovi odlični”, kazao je on.

“Javni servis postaje profesionalna institucije, nezavisna od bilo kojeg političkog uticaja izvršne vlasti, od bilo koje političke partije. I to je ono što su elemetarne stvari”, dodaje Raonić.

Istakao je da je potrebno uraditi još brojne stvari.

“Ovih dana završavamo strategiju razvoja RTCG-a i biće predstavljena ubrzo. Zatim imamo strategiju digitalne transformacije. To su moderni trendovi koje i građani vide. Moramo pratiti i tehnološki razvoj. Otvorićemo onlajn platformu, otvorićemo nove radio kanale, povećaćemo i broj sadržaja na manjinskom jeziku, najviše na albanskom, kao i ostalim”, rekao je on.

Kazao je da će modernizovati i brojne druge sadržaje.

“Mi danas proizvodimo ozbiljan igrani film. Naredne godine ćemo proizvesti tri igrana filma. To će u ovako malom društvu biti podvig. Konačno obučavamo i taj dio industrije koji smo ranije “uvozili sa strane”, a koji imamo i ovdje”, rekao je Raonić.

RTCG ima stabilne finansije

Javni servis je sada u dobroj finansijskoj situaciji.

“Ranije smo imali rizik od blokade zbog brojnih tužbi. Ono što sada imamo je stabilna finansijska situacija u kojoj možemo da realizujemo sve ove projekte koji uopšte nijesu skupi. Srećom imamo dobre trendove, dobre prihode od marketinga, stabilno finansiranje od države”, rekao je on.

Istakao je da se da je u toku priprema finansijskog plana za narednu godinu koji je, prema riječima Raonića veoma zahtjevan.

“Prenos Mundijala je najzahtjevniji projekat za realizaciju”, kazao je on.

Rekao je da očekuje pozitivne kontrole i komercijalne revizije. 

Raonić je govoreći o sistematizaciji kazao da je riječ o komplikovanom procesu koji zahtijeva potpunu rekonstrukciju rada javnog servisa.

“Mi sada imamo prevaziđen model organizacije Javnog servisa. Mi polako krećemo u promjenu i brojne stvari su do pola došle. Ipak, moramo sačekati novi zakon koji će prepoznati novi medij u okviru javnog servisa. Osim Radija i Televizije, to će biti i Onlajn što će značiti nove obaveze”, rekao je Raonić i dodao da će se to realizovati tokom naredne godine.

Raonić je istakao da nije zadovoljan radom komisije koja se bavi zakonom o RTCG te da smatra da je model izrade staromodan.

“Ono što već mogu da kažem da su sve međunarodne organizacije ponudile primjedbe na ovaj zakon i siguran sam da će na kraju ovog procesa Crna Gora dobiti modernu strategiju i kreirati drugu atmosferu”, rekao je on.

Oko "Naše radosti" napravljena nepotrebna afera

Kada je riječ o festivalu Naša radost Raonić je kazao da se mogao naći dogovor i da je nepotrebno napravljena afera.

”Kolege iz dječije redakcije i Kulturno-umjetničkog programa su ponudile unapređenje saradnje u odnosu na ono što je bilo sada. Međutim, mi smo Javni servis, zauzimamo pozciju koja mnogima ne odgovara. Brojne desničarske i ostrašćene strukture samo traže povod da kritikuju Javni servis, što mi prihvatamo. Ali ono što građani moraju da znaju da je Javni servis ponudio festivalu i Dječijem savezu mnogo više nego što je to bio slučaj do sada”, kazao je on.

Raonić je istakao da je reakcija na to bila da će javnom servisu biti zabranjeno da isprati festival.

“U takvoj atmosferi moramo sačuvati dignitet i kolega i Javnog servisa. Ponudićemo jedan moderniji iskaz i drugačije pokrivanje, ali nećemo prihvatiti spinovanje ostrašćenih medija koji su samo alatka”, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније