Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић, ТВЦГ

23. 11. 2022. 19:56 >> 19:55

SAVIĆ

Ni tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora Verici Maraš

Predsjednik Višeg suda Boris Savić komentarišući slučaj Vesne Medenice, kazao je za TVCG da uvijek postoji opasnost od bjekstva, ali se taj rizik mjeri i procjenjuje, kako bi ga sveli na minimum. Što se tiče puštanja bivše direktorice "Plantaža" Verice Maraš, ističe da njen dalji pritvor nije bio potreban, a nijesu ga tražili ni tužilaštvo ni sud.

"Što se tiče opasnosti od bjekstva, takav rizik postoji u svakom trenutku. To je rizik koji je nemoguće isključiti u svakom sistemu, osim da sve ljude protiv kojih se vodi postupak stavimo u pritvor, a to je nemoguće, to nije realno. Međutim, rizik od bjekstva se mora gradirati i mi ga gradiramo, nije ista situacija određivanja pritvora, kada je manji stepen mjera nadzora. Bojim se da je percepcija javnosti da ako je čovjeku određuje mjera pritvora da je kriv i ako se pusti iz pritvora da je nevin. To veze nema sa stvarnošću, određivanje pritvora je jedno, određivanje zatvora drugo, krivica je treća stvar. Pritvor ni na koji način nije povezan sa time da li će čovjek biti osuđen ili ne", objašnjava Savić.

Viši sud je u samo sedam dana donio dvije različite odluke o prihvatanju jemstva Lazovića, a Savić naglašava da se ne mogu u svakom predmetu imati identični stavovi.

"Istražni sudija može da ima drugi ugao gledanja, Krivično vijeće drugi, prosto je neizbježno u velikom broju situacija da imamo različite odluke. To ne treba javnost da čudi, na kraju će ona odluka koja je pravosnažna proći kroz dvostepenu kontrolu i mogućnost greške je minimalna", kaže Savić.

Što se tiče slučaja Verice Maraš, Savić kaže da je njoj pritvor istekao zato što su svjedoci saslušani i ni tužilaštvo ni sud nijesu imali razloga da se pritvor produži. Ista situacija je i sa drugim licem koje je uhapšeno u tom predmetu tu je Vrhovni sud odbio produženje pritvora.

Danas je u Višem sudu boravila vanredna pravosudna inspekcija koja je kontrolisala dodjelu predmeta. Savić napominje da nijesu imali nikakvih primjedbi na dodjelu predmeta.

"Nemamo razloga da ne budemo predmet inspekcije, nijesmo nedodirljivi ni na koji način. Činjenica je da se predmeti u sudu dodjeljuju na isti način u zadnjih barem pola vijeka, a otkako je uvedena i elektronska dodjela predmeta, to se radi na identičan način", napominje Savić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније