Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

22. 11. 2022. 13:21 >> 13:23

ŠĆEPANOVIĆ

Bitno uvezati nauku sa privredom

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović ističe da je jako bitno da nauka nađe svoju primjenu u privredi, odnosno da se privreda osloni na nauku i da je koristi. Poručila je da je valjan i održiv samo razvoj zasnovan na znanju, istraživanju i inovacijama, te nam je sprega nauke i inovacija sa privredom neophodna kao osnovni pokretač društva i njegovog ekonomskog razvoja.

Šćepanović je juče učestvovala na nacionalnoj konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta “Unapređenje saradnje nauke i privrede u Crnoj Gori”.

"Nauka i rezultati naučnoistraživačke djelatnosti su svuda oko nas, imaju primjenu u svakodnevici svih nas. I to ne samo primijenjene nauke, kao što su tehničko-tehnološke, već i fundamentalne, poput matematike, na kojima se zasnivaju primijenjene", istakla je ministarka.

Dodala je da je jako bitno da ih na pravi način uvežemo sa privredom, da nauka nađe svoju primjenu u privredi, odnosno da se privreda osloni na nauku i da je koristi.

Šćepanović se zahvalila SOCEN-u na partnerstvu i uspješno realizovanoj saradnji, ističući kompleksnu tematiku saradnje nauke i privrede, odnosno unapređenje ove saradnje. Takođe je istakla i njihovo aktivno učešće i doprinos u ostvarivanja misije MNTR-a a to je  promocija, razvoj i primjena nauke i inovacija. 

"Od posebnog značaja da prepoznamo inovacije, koje idu pod ruku sa naukom, što naša zemlja čini prevashodno kroz koncept pametne specijalizacije - a to je zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora", saopštila je ministarka Šćepanović.

Poručila je da je valjan i održiv samo razvoj zasnovan na znanju, istraživanju i inovacijama, te nam je sprega nauke i inovacija sa privredom neophodna kao osnovni pokretač društva i njegovog ekonomskog razvoja.

Projekat realizuje Sociološki centar Crne Gore – SOCEN a koji je finansijski podržan od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније