Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

11. 11. 2022. 14:55 >> 14:54

ŠĆEKIĆ I PREDSTAVNICI UNICEF-a

Zdravstveni sistem i UNICEF u službi zdravog razvoja djece

Zdravlje djece u najranijem periodu života, servisi i rane intervencije u službi njihovog pravilnog rasta i razvoja, neki su od ciljeva su koje u svom radu dijele UNICEF i zdravstveni sistem Crne Gore i na tom putu partnerski odnos i podrška moraju biti imperativ i u daljem radu.

To je saopšteno tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i predstavnika UNICEF-a, dr Gabrielea Fontane, visokog savjetnika za zdravlje ove međunarodne organzacije za region Evrope i centralne Azije, Huana Santandera, šefa predstavništva u Crnoj Gori i dr Senada Begića, višeg konsultanta za zdravstvena pitanja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, prilikom susreta izraženo je zadovoljstvo zbog organizacije Regionalne konferencije "Optimalni rani razvoj za svako dijete" koja se tokom prethodna dva dana održavala u Podgorici.

Na konferenciji su, kako je saopšteno, postavljene jasne smjernice i mapa puta za dalje pravce razvoja i djelovanja svih činilaca društva kako bi rani razvoj djece i rano otkrivanje poteškoća i izazova sa kojima se suočavaju tokom odrastanja, imali brz i efikasan odgovor.

Ministar Šćekić zahvalio je predstavnicima UNICEF-a na strateškom partnerstvu i podršci i istakao značaj zajedničkog pristupa i ekspertize svim složenim pitanjima sa kojima se zdravstveni sistem suočava, posebno kada je riječ o brizi za zdravlje najmlađe populacije.

"Sagovornici su se saglasili da je potrebno nastaviti i intenzivirati zajedničke aktivnosti i posvećenost na jačanju programa imunizacija, a u tom smislu dogovoreno je formiranje nacionalnog tijela na visokom nivou, koje će, pored predstavnika Vlade i zdravstvenog sistema, činiti i predstavnici UNICEF-a", navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će poseban fokus u narednom periodu biti unapređenje prenatalne njege u porodilištima kroz sprovođenje procjene svih porodilišta u državi te jačanje inicijative porodilišta po mjeri beba i majki.

"S obzirom na činjenicu da u Crnoj Gori trenutno boravi oko 12 000 hiljada izbjeglih lica iz Ukrajine i da značajan broj čine djeca, ministar i predstavnici UNICEF-a razmatrali su modele saradnje i pomoći za ovu ugroženu populaciju kako bi se svakom djetetu koje boravi u Crnoj Gori omogućila jednaka prava, adekvatna dostupnost i pristup svim zdravtvenim servisima, njezi i uslugama na način na koji su obezbijeđeni svoj djeciCrne Gore", navodi se u saopštenju.

I tokom današnjeg susreta bilo je riječi o organizaciji Konferencije za Zapadni Balkan na visokom nivou, čiji će domaćin biti Crna Gora, a o čemu je ministar Šćekić tokom prošlonedjeljne posjete Ženevi razgovarao sa regionalnm direktoricm UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније