Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

26. 10. 2022. 15:07   >>  18:45

REAGOVANjA

Hitno sankcionisati autore prijetnji novinarima Gradske TV

Pojedine političke partije, predstavnici NVO sektora i Ministarstva kulture osudili su prijetnje koje su upućene novinarima Gradske TV.

Ranije danas iz Gradske TV saopštili su da su na adresu Gradske RTV stigle prijeteće i uvredljive poruke upućene novinarima te kuće Milici Pavićević i Senadu Pećaninu, a pominje se i novinar Pobjede Duško Mihailović.

LP: Jezive prijetnje novinarima Gradske TV pravi rezultati izbora u Podgorici

Liberalna partija oštro je osudila prijetnje koje su dobili novinari Gradske TV i pozvala nadležne organe da hitno istraže ove pojave i sankcionišu autore prijetnju, te pošalju poruku neprihvatljivosti ovakvog govora.

Ovakve jezive prijetnje novinarima zbog javno izgovorene riječi očigledno su prvi i pravi rezultati izbora u Podgorici.

Prijetnje koje se odnose na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost pojedinaca jasan su indikator kakve su zle duhove probudile politike koje imaju namjeru da vode Glavni grad, i ako imaju imalo odgovornosti prema javnosti i građanima očekujemo da osude ovakve pojave i sami pošalju poruku neprihvatljivosti ovakvog govora prema neistomišljenicima.

SD: Najoštrije osuđujemo prijetnje novinarima Gradske TV

Iz SD-a su saopštili da najoštrije osuđuju prijetnje upućene novinarima Gradske televizije Milici Pavićević i Senadu Pećaninu.

"Valjda je u potpunosti očigledno da je ovakvo ponašanje rezultat “oslobođenja” Podgorice i izbornog rezultata koji ide u korist ovima koji se ovakvim prijetnjama služe", ističu u saopštenju.

Pozvali su nadležne državne organe da što hitnije otkriju počinioce ovog djela i sankcionišu ih u skladu sa zakonom, time dajući primjer da prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti neće biti dozvoljene ni u “oslobođenom” Glavnom gradu.

Cikotić: Nadležni moraju obezbijediti sigurnost i zaštitu medijskim poslenicima

"Da novinari u Crnoj Gori rade u krajnje nebezbjednom ambijentu opet se sinoć potvrdilo kada su novinarima Gradske TV, Milici Pavićević i Senadu Pećaninu upućene prijetnje a u kojima se pominje i novinar Pobjede Duško Mihailović", kazala je portparolka SDP Amina Cikotić.

Ovo je, tvrdi, još jedan u nizu crvenih alarma da nadležne državne institucije moraju obezbijediti sigurnost i zaštitu medijskim poslenicima.

"Svemu ovome doprinosi i neodgovorno ponašanje određenih političara koji targetiraju medije čije izvještavanje im se ne dopada, a tu posebno značajnu ulogu i odgovornost imaju najviši državni funkcioneri", istakla je ona.

Apelovala je na sve da ozbiljno shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo i prema njoj se odgovorno ponesemo a posebno organi koji su zaduženi da one koji su uputili ovakve prijetnje otkriju i adekvatno sankcionišu.

"Sloboda medija mora uvijek biti u vrhu liste prioriteta i samim tim pitanje na koje se uvijek mora obraćati pažnja", poručila je Cikotić.

CGO: Zastršivanje novinara pokušaj ograničavanja slobode izražavanja 

Centar za građansko obrazovanje osudio je prijetnje upućene Milici Pavićević i Senadu Pećaninu sa Gradske TV.

"Donosioci odluka i nadležni organi ne smiju dozvoliti da taj odnos prema novinarima postane nova normalnost", navode u saopštenju.

Zastrašivanje novinara je, ističu, pokušaj ograničavanja slobode izražavanja i medijskih sloboda.

Ministarstvo kulture i medija: Sloboda izražavanja u temeljima svake demokratske zemlje 

Ministarstvo kulture i medija (MKM) najoštrije osuđuje prijetnje upućene novinarima Gradske TV i Dnevnog lista Pobjeda.

"Vjerujemo da će istražni organi brzo identifikovati one koji se usuđuju da na ovaj način dovode u pitanje princip slobode izražavanja, čije je poštovanje u temeljima svake demokratske zemlje. Procesuiranje odgovornih vinovnika jedini je način da se ponovo pošalje poruka da su napadi na novinare/ke i medijske radnike/ce neprihvatljivi, te da će država brzo reagovati na svaki pokušaj zastrašivanja i napada na novinare/ke i njihovu imovinu", navode u saopštenju.

Kako dodaju, ohrabruje što su pripadnici Uprave policije, prilikom ranijih prijetnji Danici Nikolić, urednici Mportala uspjeli da u kratkom roku dođu do počinioca ovog krivičnog djela.

"Sloboda medija, koja je uslov za ispunjavanje ključnog mjerila u pregovorima za ulazak u Evropsku uniju (EU), je i uslov za napredak svakog društva", poručuju u Ministarstvu.

Nikolić: Posljedica ambijenta mržnje

Portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Miloš Nikolić, osudio je prijetnje novinarima Gradske TV. Ističe da je ta posljedica ambijenta mržnje stvorenog nakon 30. avgusta 2020.

"Sloboda medija mora biti temeljna vrijednost kojoj svi zajedno moramo dati puni doprinos. Puna podrška", napisao je Nikolić na Tviteru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније