Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

24. 10. 2022. 13:37 >> 13:39

SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE

"Bez adekvatnih uslova za glasanje osoba oštećenog vida"

Nakon održanih lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština, Savez slijepih Crne Gore upućuje najoštrije kritike na račun rada Opštinskih izbornih komisija (OIK), koje nijesu obezbijedile elementarne preduslove za samostalno i tajno glasanje birača oštećenog vida, navodi se u saopštenju Saveza slijepih Crne Gore.

"Podsjećamo javnost da je od strane OIK bilo najavljeno obezbjeđivanje šablona za glasanje u tamno plavoj boji i sa metalnim prstenovima. Ipak, uprkos najavama, i ovaj izborni proces protekao je u znaku kršenja osnovnih ljudskih prava i elementarnog dostojanstva osoba oštećenog vida", ističu iz Saveza slijepih Crne Gore.

Oni ističu da je izmjenama podzakonskih akata koje je Državna izborna komisija (DIK) usvojila početkom marta, predviđeno da šabloni za glasanje moraju biti u tamno plavoj boji, te da na istima moraju biti umetnuti metalni prstenovi, kako trag olovke više ne bi bio vidljiv na glasačkom listiću, čime bi se izbjeglo narušavanje tajnosti glasanja.

"Ovom prilikom, obavještavamo javnost da se adekvatni šabloni za glasanje nijesu našli ni na jednom biračkom mjestu u 14 opština, prema podacima koji su dobijeni od osoba oštećenog vida. Na ovaj način, izvršena je direktna diskriminacija osoba oštećenog vida i iskazano najgrublje nepoštovanje podzakonskih akata i preporuka Državne izborne komisije", ističu iz Saveza slijepih CG.

Nadali smo se da će data obećanja biti ispunjena i da ćemo svjedočiti primjerima dobre prakse, navode iz Saveza slijepih, koji bi podstakli ostatak izbornih komisija da u budućim izbornim ciklusima postupe na isti način. Međutim, kako navode, sa žaljenjem možemo konstatovati da je sramno kršenje prava birača oštećenog vida, još jedan dokaz nespremnosti institucija da se pozabave suštinskim rješavanjem problema koji pogađaju ovaj dio populacije.

"Pitamo se, zašto su predstavnici pojedinih Opštinskih izbornih komisija kroz javno dostupne podatke saopštili da su obezbijeđeni šabloni, čime su obmanuli naše članstvo, ali i cjelokupnu crnogorsku javnost", ističe se u saopštenju.

Iz Saveza sijepih Crne Gore ističu da nije bilo značajnijih pomaka ni kada je riječ o ostalim elementima pristupačnosti za osobe s invalidiitetom, što je pokazatelj da se preko odluka koje imaju za cilj unaprjeđenje položaja i prava OSI i dalje olako i besprizorno prelazi.

"Sigurno je da se, nakon ovih dešavanja, više nećemo oslanjati na puka obećanja, već će svako kršenje prava osoba oštećenog vida na samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje biti propraćeno adekvatnom reakcijom, odnosno, pritužbama i tužbama, kojima ćemo pokušati da našim članovima obezbijedimo zaštitu od diskriminacije i samovolje nadležnih institucija", zaključuje se u saopštenju Saveza slijepih Crne Gore.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније