Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ТВЦГ

19. 10. 2022. 07:22   >>  07:24 1

MEDOJEVIĆ

"Svaki treći stanovnik u zoni siromaštva"

Sa rastom inflacije raste i broj onih koji sve teže mogu da priušte i osnovne namirnice. Siromaštvo svakim danom kuca na vrata mnogima. Ono ne poznaje granice, dob, pol, vjeru ili religije.

"Živim od tuđe njege i pomoći 75 eura. Socijalu su mi ukinuli evo šest mjeseci. Podstanar sam 23 godine, 140, 150 eura, zavisi od gazda. Mogu da kažem da su dvoje gazda bili dobri, a ovi drugi nemilosrdno je šta rade. Ako im ne platiš isti dan kiriju izbacuju iz stana", priča sagovornica TVCG.

Koliko je teško otrgnuti se od siromaštva najbolje znaju oni koji žive na rubu ekzistencije. Ekonomska kriza, ali i pandemija uticale su da se broj siromašnih poveća.

Marina Medojević, predsjednica Banke hrane ističe da svaki treći stanovnik živi u zoni siromaštva, posebno se oslanjajući na istraživanje koje je radio Unicef u kojem su podaci da svako treće dijete u Crnoj Gori je siromašno.

U Crvenom krstu kažu da je u protekloj godini zabilježen porast porodica i pojedinaca kojima je pomoć potrebna.

"To su uglavnom porodice sa većim brojem članova, pripadnici RAE populacije, kao i trazioci azila", objašnjava Milena Milić iz Crvenog krsta Crne Gore.

Da bi se siromaštvo suzbilo, potrebna je, poručuju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, koordinisana akcija svih institucija.

Darko Stojanović državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja kaže da suzbijanje siromštva mora da bude jedna široka akcija.

"Prvenstveno Vlade Crne Gore, a onda ministrstava, koje se bave ovim pitanjem, a ne samo Ministrstvo rada i socijalnog staranja", ističe Stojanović.

Prema posljednjim podacima oko 140 hiljada građana Crne Gore živi na rubu egzistencije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније