Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

07. 10. 2022. 14:12 >> 14:12

KONjEVIĆ

"NATO pokazao jedinstvo u djelovanju"

NATO je potvrdio opravdanost svog postojanja, a u slučaju agresije Rusije na Ukrajinu pokazao je kvalitet koji mnogi nijesu očekivali – potpuno jedinstvo u djelovanju, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević na 2BS forumu koji se održava u Budvi.

 
“Moj utisak je da je NATO uradio ono što je mogao u datim okolnostima, štiteći svoju NATO teritoriju i dajući maksimalnu pomoć Ukrajini. Taj pristup daje rezultate i obezbijedio je dodatno političko jedinstvo i koheziju koja šalje poruku”, kazao je ministar Konjević na panelu “NATO spreman za budućnost – ostaje snažan i otporan“, navodi e u saopštenju.
 
Na pitanje kako komentariše aspiracije Ukrajine da postane članica Alijanse, ministar je kazao da Crna Gora razumije sve države koje imaju takve namjere.
 
“Svaka država samostalno bira svoje bezbjednosne aranžmane. Jedna od ključnih politika NATO-a koja se promovisala je politika otvorenih vrata. Što se tiče Crne Gore, razumijemo svaku državu koja ima tu vrstu interesa”, kazao je Konjević i podsjetio da je NATO do sada imao devet proširenja.
 
Ukazao je na promjenu globalnog konteksta nakon rata u Ukrajini i istakao promjenu višedecenijske politike neutralnosti od strane Finske i Švedske, čiji zvaničnici ali i građani sada zagovaraju članstvo njihovih država u NATO.
 
“U tom kontekstu lako je razumjeti interesovanje da Ukrajina bude dio NATO-a. To će se sigurno rješavati na relaiciji Brisel – Kijev. U NATO-u se donose odluke konsenzusom”, rekao je ministar Konjević.
 
Komentarišući posljednje sajber napade na Crnu Goru, ministar Konjević je kazao da istražni timovi koji su došli iz partnerskih država – SAD, Francuske i Velike Britanije, zajedno sa predstavnicima nadležnih institucija rade na ovom slučaju.
 
“Kada dobijemo finalne izvještaje ekspertskih timova sigurno ćemo izaći sa onim što budu konkretni rezultati (ko stoji iz sajber napada)”, rekao je ministar Konjević.
 
Na panelu je konstatovano da je zamjenik generalnog sekretara NATO-a kazao da iza sajber napada stoje ruske grupe.
 
Osvrćući se na ciljeve sposobnosti, Konjević je kazao da je Ministarstvo odbrane u proteklih pet godina dosta radilo na polju sajber bezbjednosti, da je imala podršku partnera i da je neophodno još dodatno ulagati. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније