Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

06. 10. 2022. 17:45   >>  18:14 3

VLADA SAOPŠTILA

Na Montenegro prajd idu tri ministra

Ministri ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović prisustvovaće u subotu Montenegro prajdu, saopštila je Vlada.

Deseti Montenegro Prajd biće održan 8. oktobra u Podgorici, pod sloganom „Nema više 'ali'".

Iz Uprave policije ranije danas je saopšteno da će njihovi službenici tog dana snimati to javno okupljanje od 10 do 19 sati. Naveli su i da će više ulica u centru grada biti zatvoreno za saobraćaj.

Za izbore u Zeti oko 85.000 eura

Na sjednici je Vlada usvojila informaciju o obezbjeđivanju sredstava za pokriće troškova za sprovođenje izbora za izbor odbornika u Skupštini opštine Zeta koji će se održati 23. oktobra.

„Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da za tu namjenu iz sredstva tekuće budžetske rezerve izdvoji 81,5 hiljada eura, kao i 3.735 eura za finansiranje troškova izborne kampanje podnosiocima izbornih lista u opštini Zeta“, kaže se u saopštenju.

Izmijenjena je odluka o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 od većeg epidemiološkog značaja, kojom se važenje postojećih epidemioloških mjera produžava do 21. oktobra.

Vlada je na sjednici donijela Odluku o osnivanju Javne predškolske ustanove „Majka Tereza“, u Tuzima.

Osnivanje predškolske ustanove JPU „Majka Tereza“

Kako se navodi, Opština Tuzi je dostavila inicijativu za osnivanje predškolske ustanove javno-privatne ustanove (JPU) „Majka Tereza“, umjesto postojeće vaspitne jedinice „Dječja radost“ u okviru JPU „Đina Vrbica“, a ustanova će na osnovu sporazuma, u skladu sa zakonom, preuzeti djecu i zaposlene.

Dodaje se da će rad predškolske ustanove biti finansiran od novca programskog budžeta Ministarstva prosvjete tako da se njenim osnivanjem neće značajnije povećati finansijski izdaci u odnosu na prethodni preiod.

„Osnivanjem ustanove u Tuzima unaprijediće se obrazovno-vaspitni rad i stvoriti optimalniji uslovi za njegovo efikasnije organizovanje, ali i obezbjediti bolja i efikasnija saradnja sa lokalnom upravom i nadležnim institucijama“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o izmjenama odluke o izradi izmjena i dopuna prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada i odluku o izmjeni odluke o određivanju rukovodioca izrade izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana.

Navodi se da su izmjenama odluke predložene nove lokacije na kojima će se uspostaviti zabrana građenja shodno Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„Naime, na tim parcelama su planirani sadržaji koji bi trajno devastirali prostor, te ih je potrebno ponovo sagledati kroz izradu nove planske dokumentacije. Izmjenom Odluke propisuje se zabrana građenja do donošenja Izmjena i dopuna novih planskih dokumenata“, rekli su iz Vlade.

Predložene izmjene, kako se dodaje, zahtjevaju složeniji pristup izradi planskog dokumenta i dodatno angažovanje rukovodioca izrade i stručnog tima, zbog čega je ocjenjeno da je neophodno izdvojiti dodatna sredstva za izradu Plana.

„S tim u vezi, odlukom je određeno povećanje finansijskih sredstava potrebnih za izradu planskog dokumenta sa 15 hiljada na 20 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Rumunije o socijalnom osiguranju.

Iz Vlade su podsjetili da je taj sporazum potpisan 22. jula, u Podgorici.

„Osnovna svrha donošenja ovog zakona je potreba za daljim unapređenjem bilateralnih odnosa između država ugovornica i regulisanje, odnosno ostvarivanja prava iz socijalnog osiguranja osiguranika i korisnika ovih prava po osnovu boravka ili rada na teritoriji jedne od država ugovornica“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će se stupanjem na snagu sporazuma omogućiti regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније