Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

04. 10. 2022. 09:57 >> 10:01
1

U SKUPŠTINI GLAVNOG GRADA

Lazarević otvorio izložbu "Putevima V proleterske brigade"

Brigadni general Zoran Lazarević otvorio je izložbu “Putevima pete proleterske brigade” u holu Skupštine Glavnog grada.

“Čvrsto vjerujem da svi kojima je na srcu slobodna Crna Gora moraju sa ponosom podsjećati na djela heroja antifašizma, kakav je bio Sava Kovačević, prvi ratni komandant Pete proleterske brigade. Moraju se sa osjećajem uzvišenosti podsjećati na slavnu Narodno-oslobodilačku borbu, kako to mi večaras činimo sjećanjem na Petu proletersku brigadu”, naveo je Lazarević.

On je kazao da je u svojoj vojničkoj karijeri u mnogo navrata imao priliku da govori na razne teme, uglavnom vojničke, o herojskim podvizima boraca i partizanskih jedinica, o njihovim komandantima i narodnim herojima.

“Takve prilike uvijek su me činile posebno ponosnim i srećnim”, istakao je general Lazarević, te podsjetio na životni i revolucionarni put legendarnog prvog ratnog komandanta Pete proleterske, Savu Kovačevića, koji je poginuo na Sutjesci 13. juna 1943, a za narodnog heroja proglašen nepunih mjesec nakon toga.

Otvaranju izložbe prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, Raško Konjević, gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, direktorka Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović, predsjednik i generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Zuvdija Hodžić i Dragan Mitov Đurović.
Pored načelnika GŠ Vojske Crne Gore, prisutnima je o borbenom putu Pete proleterske brigade govorio Mitar Božović, istoričar i pripadnik Vojske Crne Gore.

Stihove o slobodi govorio je Slobodan Marunović, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore kako su saopštili, predstavljaju javnosti ovom izložbom dio fotografija izuzetne dokumentarne i istorijske vrijednosti, koje svjedoče o ratnom putu Pete proleterske brigade, kao i dio naoružanja i ostale opreme čuvene brigade iz fundusa Spomen sobe V proleterske u kasarni “Marko Miljanov” u Maslinama.

U holu Gradske skupštine u Njegoševoj ulici građani, pored ostalog naoružanja slavne brigade, mogu vidjeti i Savin automat, maketu njegove rodne kuće, kao i repliku zastave Pete proleterske brigade.

Izložba, koja je upriličena povodom predstojećeg Dana vojske, 7. oktobra, biće otvorena do 9. oktobra, od 18 do 21 h.
Ulaz je slobodan.

Spomen soba Pete proleterske u kasarni u Maslinama

U kasarni Vojske Crne Gore “Marko Miljanov“ u Maslinama (Podgorica) još od 1974. godine postoji Spomen soba posvećena čuvenoj Petoj proleterskoj brigadi, njenim narodnim herojima i komandantima, a posebno prvom, Savi Kovačeviću.

Peta proleterska brigada je osnovana 1942. godine, u Smriječu, u Pivi, sa 987 boraca, među kojima je bilo više od 200 žena.

Na njenom slavnom putu, učestvovala je u bitkama na Sutjesci i na Neretvi, u oslobađanju Sarajeva, Karlovca, Zagreba, Jesenice, Maribora, kao i u proboju Sremskog fronta.

Nakon rata. 1946. godine, dislocirana je u Makedoniju. I do 1949. godine imala je značajne gubitke u okršajima sa ratnim okupatorskim kolaboracionistima, koji su se krili po Zapadnoj Makedoniji i Šar planini.

Prve regrute primila je 1964. godine i premjestila se sa sjedištem u tadašnji Titograd.

Peta proleterska brigada je imala četiri ratna komandanta: Savu Kovačevića, Sava Burića, Boška Jankovića i Vujadina Popovića od kojih je troje poginulo u ratu.

Peta proleterska je dala 61 narodnog heroja.

Ova jedinica odlikovana je Ordenom narodnog heroja od vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita. Odlikovana je i Ordenom bratstva i jedinstva, Ordenom Narodne armije i Ordenom narodnog oslobođenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније