Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

30. 09. 2022. 16:14   >>  16:19

MEĐUNARODNI TENEDER ZA ŠETALIŠE

"Budvanska školjka" će promijeniti vizuelni identitet grada

Opština Budva će 10. oktobra raspisati Međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetališta "Budvanska školjka" Budva – Bečići I faza, koji će, kako ističu u Opštini, promijeniti vizuelni identitet grada, dovesti turiste visoke platežne moći, a mještanima omogućiti nove mogućnosti i mnogo bolji kvalitet života.

Danas je u velikoj Sali skupštine Opštine Budva održana konferencija povodom raspisivanja konkursa, na kojoj je predsjednik Opštine Milo Božović poručio da je od današnjeg dana počela realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata u metropoli turizma.

"Izgradnja šetališta je tema koja se 'provlači' u Budvi zadnjih 30 godina. To je nešto što u potpunosti mijenja sliku cijeloga grada, njegove mogućnosti u razvitku turističkog potencijala. To je jedan dio grada koji će svim građanima Budve popraviti život. Ovo je kapitalni projekat za Opštinu Budva i jako nam je važno da se prijavi što veći broj arhitektonskih rješenja i arhitekata, jer ovo je međunarodni konkurs. Obezbijedili smo jako veliki fond nagrada od čak 223.000 eura, a pored toga ovo je za arhitekte jedan od najprovokativnijih momenata koji mogu da imaju u svojoj karijeri, a to je da promijene kompletan imidž jednoga grada i način života svih građana u njemu. Razlozi zbog koje je ovo potrebno više su nego jasni, a sama riječ promenada je simbolična, francuskog porijekla i u najširem smislu znači 'put kojim se šeta', dok sama ta riječ u svom sastavu ima dvije riječi, a to su promjena i nada, a Budvi je potrebno i jedno i drugo", istakao je Božović.

Glavni gradski arhitekta Vladan Stevović kazao je da ovim projektom Budva pretenduje da postane centar Mediterana.

"Da bi to ostvarili potrebno je raditi na strategijama razvoja i na analizama potencijala razvoja jednog grada. Sljedeća faza je razvojna zona proširenja luke koja je u neposrednom kontaktu sa Starim gradom", zaključio je Stevović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da je ovo jedan ozbiljan i strateški važan projekat za ponos ne samo Budve nego čitave Crne Gore.

"Uporno naglašavam da percepcija razvoja našeg turizma polazi iz Budve. Kada kažu dobra je sezona, ona je dobra, ako je dobra u Budvi. Budva će sa ovim projektom biti srce razvoja crnogorskog turizma i žila kucavica. Zbog toga sam srećan i čestitam na pokretanju ovog projekta. Ovo ne može preko noći, ali ako ne krenemo nikada nećemo završiti bilo koju priču. Ovaj projekat biće prestižan za svakog arhitektu, ne u Crnoj Gori, nego u svijetu. Ja apelujem na predsjednika i lokalnu smaoupravu da ovo ne ostane samo na idejnom rješenju, kao što se znalo desiti sa mnogim projektima, već da se istraje u ovome, jer ovo determiniše razvoj crnogorskog turizma, a znamo da 30 odsto prihoda dolazi od turizma, a od toga najveći procenat baš iz Budve", poručio je Đurović.

On je apelovao ovim putem na uređenje šetališta i obale i u durgim gradovima, kao i na kreiranje ponude koja će biti pandan najatartaktivnijim svjetskim turističkim destinacijama.

Predsjednik Upravnog odbora JP "Morsko dobro" Blažo Rađenović istakao je da je cilj projekta da se trajno promijeni vizuelni identitet Budve

"Mi ćemo ovim proširiti zelene površine, izgraditi igrališta i što je najbitnije imati veći postor kada su u pitanju plaže", kazao je Rađenović.

Direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj istakao je da je već danas sve spremno za raspisivanje međunarodnog konkursa koji će u potpunosti promijeniti najvažniju lokaciju u gradu.

"Svjesni smo da se na ovaj trenutak čekalo dugo, svjesni smo da su mnogi pričali o ovom projektu, ali nikako da taj projekta bude započet i da se krene sa njegovom realizacijom. Ovo je pravi put kako dvije institucije, državna i lokalna treba da sarađuju", zaključio je Mikijelj.

Projekat "Budvanska školjka" Budva-Bečići zajednički je projekat Opštine Budva, JP "Morsko dobro" i države Crne Gore.​

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније